Sunday, April 15, 2007

Lumea lui Weltt (fragmente)• Calaii sint in intirziere, dar spectatorii inca spera. Violonistul Glück, renumit pentru excentricitatile lui, si-a umplut vioara cu bucati de fructe proaspete, peste care a turnat un pahar de coniac. Mireasa Clarissa danseaza cu ochii inchisi, piruetele ei, inregistrate la Oficiul de Stat pentru Intuitii si Marci, ridica nuntasii in picioare. In acordeonul maestrului Hans locuieste, de mai bine de trei ani, un liliac, botezat Arthur, pe care maestrul il poarta cu el oriunde e invitat sa cinte. Valsurile maestrului Hans sint preferatele lui Arthur si, uneori, liliacul simte nevoia sa intervina, scotind niste sunete infioratoare, desi melodioase. Mireasa Clarissa continua sa valseze, nuntasii stau in cap si aplauda cu picioarele. Au avut grija sa se descalte inainte, pentru ca, se stie, aplauzele sint dusmanii traditionali ai ciorapilor. Din acordeonul maestrului Hans – se aude – Arthur tipa pe mai multe voci, adaugind o nota de mister universului.

• Istoria fratricidelor este bogata in evenimente. Adam si-a ucis fratele geaman, Eva si-a ucis sora geamana, Cain l-a ucis pe Abel, Atena l-a ucis pe Socrate, Iuda l-a ucis pe Iisus, Monet l-a ucis pe Manet, Carl Gustav l-a ucis pe Sigmund, pina si despre Dumnezeu se spune ca si-ar fi ucis fratele geaman, cu doua zile inainte de facerea lumii.

• Vestea ca Erklara, sora geamana a Clarissei, a disparut fara urma i-a tulburat pe locuitorii din Tinnsburg. A doua zi dupa ce parintii gemenelor au plecat intr-o calatorie in jurul lumii, Clarissa l-a cunoscut pe Weltt si instinctelele de conservare a iubirii pe care a resimtit-o de la bun inceput – o durere surdo-muta in plaminul sting, un cutit transparent infipt in plaminul drept, o intepatura amara in pleoape – au trezit in Clarissa instinctele criminale. Pe drumul de intoarcere spre casa, ea stia cu exactitate ceea ce avea sa se intimple.

No comments: