Wednesday, April 4, 2007

Ochiul exploziv (fragment)


Ceea ce vezi este camera fondatoare, transparenta camera interioara, singura fara pereti. Pe rafturi se afla obiectele detestabile, a caror prea indelungata si vulgara intrebuintare poate duce la dependente greu de controlat. Tu le detesti, desigur, e un lucru bine stiut, dar atunci de ce iti doreai unul dintre ele? Din cauza ereditatii, paternitatii, eternitatii? Nu stii si nici nu trebuie sa stii. Apoi ce urmeaza? Mina stinga iti este retezata de ghilotina tandra a unei invizibile agresiuni. Te-ai speriat? Nu, desigur, fiindca decapitarea miinii tale stingi iti fusese anuntata discret de o serie de evenimente dintre cele mai obisnuite.

Prima data s-a intimplat in 1914, cind strabunicii tai mediumnici se plimbau linistiti pe strazile de nisip ale palmei tale stingi, printre cifrele care cresteau din carnea ta atent numarata de Socotitorul de Lemn.

A doua oara, in 1993, cind doi batrini senili, clarvazatorii lui Peste, ti-au spus ca o sa mori devreme si tu, din politete, i-ai crezut, cu toate consecintele interioare si exterioare care deriva dintr-o astfel de credinta cretina.

A treia oara, in vara lui 1997, cind te-ai razgindit deodata si n-ai mai vrut sa mori – ai luat un cutit identic cu al "batrinului care te priveste", ti l-ai infipt in palma stinga si ti-ai prelungit linia vietii atit cit sa-ti poti vedea mai departe de ale tale. (Abia dupa ce rana s-a inchis ai inteles ca tu dintotdeauna ai avut doua miini.)

A patra oara, in vara lui 2002, cind mina ta stinga a rasarit din nisipul fecund al Clepsidrei-care-ne-contine, tinind in palma drumuri inca nebatute – aceasta este o imagine valabila atit inainte, cit si dupa.

Tu stiai ca asa se va intimpla in cele din urma: ghilotina va cadea in capcana gravitatiei si mina ta stinga va fi ofranda care se numara pe degete. Te asteptai ca pictorul Rasovszky sa fie cel care iti va lipi mina la loc? Nu, fireste, fiindca in zilele si noptile noastre nu mai exista (din pacate!) pictori specializati in chirurgia liniilor din palme.

No comments: