Wednesday, May 2, 2007

Fragment dintr-o carte nescrisaFemeia e una cu nisipul. Nisipul se afla in Grecia, dar si in multe alte locuri care acum nu ne intereseaza. Gindurile femeii sint una cu valurile Egeei. Intinsa pe nisip si una cu el, femeia isi lasa gindurile sa plece departe, in larg. O spuma de un verde sarat i se asterne deasupra simturilor si amintirilor. Creierul ei e un vulcan impietrit. Pielea femeii este un cimp de lupta, ea inca mai pastreaza urmele, atingerile lui nu au fost acoperite intru totul de copiii filiformi ai soarelui.

Sint citeva saptamini de cind Meral se descompune de vie, se fragmenteaza, se desparte de un sine devenit deodata strain. Vestigiile memoriei, inundate de flacari, au mult de luptat cu valurile si soarele. Meral nu e de nici o parte. Linistea convulsiva a marii, care o patrunde precum un cutit cu tais transparent, este confirmarea cautata.

Teroarea Memoriei nu si-a spus insa ultimul cuvint. Cind convulsiile linistii coboara in adinc si tot ce se mai aude la orizont este doar neantul linistii, linistea linistii si linistea neantului linistii, catre Meral se indreapta amenintator – intr-un galop numai in aparenta static – cuvintele, necunoscutele acelea care nu sint intru totul straine de gramatica intempestiva a memoriei revansarde. In acele clipe, gindurile femeii se intorc surizatoare din larg, purtind pe brate pesti mari, ale caror burti sint pline de pesti si mai mari. Fragmentele descompunerii asteptate devin dintr-odata tot atitea intreguri care ii recompun femeii spaima de care ea tocmai fugise. Solzii memoriei sint aceia care ii dicteaza atunci lui Meral propozitiile cumplite ale amintirii.

E indeajuns o singura propozitie pentru a schimba lumea. Citeva cuvinte, atit, si lumea s-a schimbat. Meral a auzit-o de multe ori in timpul scurs de atunci, din ziua aceea cu o dupa-amiaza atit de neasteptata.

– Meral?
– Da.
– Este adevarat ce am auzit?
– Da, este adevarat.

1 comment:

Voxu said...

Alexandru Andries are o melodie intitulata "Ca nisipul femeile sunt". La ea m-a dus cu gandul prima propozitie. :)