Sunday, July 8, 2007

SerliqSerliq este de neam lodhian, desi, cu parul sau lung (si pe buna dreptate!), el pare mai degraba un intermediar care calatoreste mult prin Unghiul de Coincidenta. Nephtali Frion, biograful lui Feen, ar fi spus, se pare, in anumite imprejurari, ca Serliq este fiul lui Faist, desi altii (printre care si Obs) cred ca Serliq ar fi, de fapt, fiul lui Gesarch.

Odata, copil fiind, Serliq a fost trimis de tatal sau la cimp dupa un ciine ratacit. La mijlocul zilei, Serliq s-a abatut din drum, lungindu-se la umbra unui copac. Copacul avea niste fructe care te imbiau la somn si Serliq asta a facut: a adormit. Si a dormit mult, foarte mult. Apoi s-a trezit si, crezind ca atipise doar, s-a ridicat, a lasat in spate umbra copacului si a pornit sa caute ciinele acela ratacit. Cum nu a putut sa il gaseasca, Serliq s-a hotarit sa se intoarca la casa lui. Pe drum, el a observat ca locurile aratau altfel acum si asta l-a mirat. Si-a privit mina stinga si a vazut atunci ca mina lui stinga crescuse foarte mult: arata ca mina unui barbat matur. A inchis repede ochii si, asa, cu ochii inchisi, s-a rugat in gind ca macar mina dreapta sa fie a lui, sa fie mina de copil pe care si-o cunostea atit de bine (si care, printre celelalte linii ale ei, avea si o frumoasa linie de sosire care il facuse pe Serliq-copilul destul de cunoscut in Lodhi). Deschizind ochii, Serliq a aruncat o privire timida catre mina dreapta: era o mina dreapta in toata firea, o mina de barbat matur pe care nu o mai vazuse niciodata. Nedumerit si speriat, Serliq a pornit mai departe, insotit indeaproape de miinile acelea la care abia avea puterea sa priveasca. Ajungind in piata unde locuia si intrind in propria casa, Serliq a dat ochii de niste oameni straini care l-au intrebat cine este. In cele din urma, printre oamenii aceia Serliq l-a recunoscut pe fratele lui mai mic, acum om batrin, si a aflat de la el tot adevarul. Astfel a devenit Serliq renumit in Lodhi si imprejurimi, fiind socotit un om iubit de zei. Calul alb pe care Serliq l-a gasit mai tirziu pe cimp i-a fost trimis, se pare, de catre Epona, zeita, nu inotatorul.

In Lodhi nu exista timp, asa ca e greu de spus cit a dormit Serliq. Obs crede ca Serliq a dormit mai multe mii de zile in sir, si tot atitea nopti. Hsiao Yen sustine ca Al Trey ar fi spus odata ca Serliq a dormit echivalentul a doua-trei duzini de recipiente pline cu lichid roz, aproape transparent.

Cert este ca pe durata somnului sau fabulos, Serliq a avut un numar de 1.973 de vise diferite pe care si le-a amintit treptat si pe care le-a transcris in cele din urma, alcatuind din ele celebra lucrare „Epopeea lui Visgalmesh“, lucrare intrata in colectia lui Hsiao Yen. Unul din aceste vise o reprezinta pe o femeie geamana, cu un nume format din doua cuvinte necunoscute, care danseaza suspendata deasupra umbrei in interiorul careia a dormit Serliq.
(Pentru bolnavi, dansul din vis este semn rau, se pare, insa Serliq nu era bolnav si nici geamana aceea care dansa nu parea sa fie. Ea dansa si isi amintea, iar Serliq nu facea decit sa doarma si sa viseze. Somnul acela nesfirsit a fost pentru Serliq un fruct al devenirii sau cam asa ceva.)

Mai tirziu, intilnindu-l pe Obs pe malul unui riu, Serliq i-a spus ceva despre o prapastie transparenta ai carei pereti de aer imita perfect piatra-sigiliu care imita perfect caderea in gol.

Ajungind un profet respectat si, totodata, invidiat, nu putini au fost aceia care au incercat sa il imite pe Serliq, pornind in cautarea unui ciine ratacit, abatindu-se din drum si culcindu-se exact in acelasi loc, sperind ca atunci cind se vor trezi va fi nu tirziu, ci foarte tirziu. Cei mai multi dintre acesti epigoni ai somnului s-au trezit insa a doua zi. Unul singur a reusit sa doarma cinci zile si cinci nopti, fara intrerupere, dar despre acesta nu se mai stie absolut nimic.

Locul unde Serliq a dormit vreme indelungata ii poarta numele.

No comments: