Friday, August 31, 2007

Orbitor. Aripa PNLDezamagitor articolul lui Mircea Cartarescu din "Evenimentul zilei" de azi. Marele prozator Mircea Cartarescu isi ia o voce de Cassandra si deplinge bogatia inumana a lui Dinu Patriciu. Oare Thomas Pynchon o fi scris la fel in ziua cind a aflat ca Bill Gates are o avere monstruoasa? Nu cred. Si nu voi intelege niciodata de ce unii oameni prefera sa scrie articole de presa foarte proaste cind meseria lor este sa scrie carti foarte bune.

Imi permit sa redau aici un citat din articolul lui MC:

"Imi spuneam inainte: ce ma iau eu de unul ca Patriciu, care sta pe un sac de bani si care ma poate strivi ca pe un vierme oricand pofteste? Cat de mult greseam! Stiu acum ca, orice-as scrie despre el, Patriciu nu ma va strivi niciodata, pentru ca nici nu ma observa. Averea lui insumeaza cat castig eu la facultate in aproape un milion de ani! Pentru el nu sunt un vierme, ci un parameci vibrand din codita lui ridicola intr-o picatura de apa, vizibil doar la microscop."

Mircea Cartarescu este un om foarte bogat, infinit mai bogat decit Patriciu, si articolul asta al lui dovedeste o profunda neintelegere a lucrurilor. Pe mine m-a dezamagit aceasta lamentatie.

2 comments:

Calin said...

Ingrozitor, e adevarat.

Tz-shirt said...

da, si pe mine m-a surprins articolul ala curat orbitor si cu pana pe stanga...

pentru ca nu l-am putea banui pe cartarescu de nostalgii comuniste, probabil c-ar trebui sa-l citim intr-o cheie politica, basesciana, unde bogat = oligarh
[e si asta un tic filologicesc: la un text incuiat, te-nvarti dupa cheie..]

altel, si tie-ti urez, din Constanta, vant bun din pupa!
[...sau, lol, ar fi trebuit sa zic vantu?]

mugur