Monday, September 24, 2007

Melciclopedie, gustoasa melodie (X)

Asadar, acum, ca mi-am scris norma de texte pentru gazeta, pot sa ma intorc la ale noastre oite cu lungi melcornite, vorba poetului cu melci pe creier.


(Mugur e autorul, normal)

Inainte de a mai posta o portie de melci (care, marturisesc, cu entuziasm descumpanit, continua sa vina pe adresa redactiei), sa va mai fac niste anunturi, fiindca asa se procedeaza intr-o intreprindere serioasa:

1) Mai lasam deschisa (citeva zile, doar) lista propunerilor, dupa care incepem sa organizam marfa. Irina s-a oferit prima sa faca munca de secretariat (o sa vada ea la ce s-a inhamat), si a cistigat detasat acest job neplatit, felicitari!

2) O noua faza a proiectului melciclopedic, la care va invit sa participati, consta in a scrie niste povestiri scurte (3-4-5 rinduri, hai 6 max.), in genul compunerilor de scoala, din care nu trebuie sa lipseasca situatiile absurde. Povestioarele astea e musai sa contina fie o expresie melceologica (a tacea melc, de ex.), fie un personaj melcoid (Melcfisto, sa zicem), fie alt cuvint din listele deja existente. Asadar, luati un cuvint din Melciclopedie si faceti cu el o compunere scurta, sa vedem ce iese.


Exemplu:
Melcfisto auzi ca prin vis strigatul acela disperat, care il chema la el, se trezi, se spala pe ochi, se urca in masina si porni intr-acolo in cea mai mare graba. Infasurat in propriul strigat, Faust, a carui cochilie incepuse deja sa incarunteasca, nu va intelege niciodata cum a fost posibil ca Melcfisto, tocmai el, sa moara in acel stupid accident de circulatie.
(ma rog, pe asta am scris-o acum, pe loc, ca sa va faceti o idee)

3) Dupa ce vom fi dus la bun sfirsit acest proiect, o sa va propun si alte jocuri, de o natura mult mai suprarealista. Keep in watch!


PS: Nu va panicati ca am inchis comentariile la majoritatea posturilor cu melci (I-VIII), am facut-o doar pentr a nu pierde eventualele noi contributii care ar fi fost postate aiurea. Comentariile la IX si X sint deschise.

Selectiuni din ultimele colaborari:

Melcalogul
(cele 10 porunci ale melcilor)

1. Melcmento mori!
2. Noli melc tangere!
3. Melc plus ultra!
4. Nihil sine Melco!
5. Vade melcum!
6. Dura melcs, sed melcs!
7. Melcus curat, natura sanat
8. Melcum, non multa
9. Melcus manum lavat
10.Festina lente!
(the gum)

- Parlamelcul României (cei din urnă vor fi cei dintâi)


- Melcelărie (loc în care melcii îi tranşează pe oameni)


- Crimelc şi pedeapsă (un melc care face cri-cri e sancţionat contravenţional)


- Spermelctozoizi (melci care speră în viaţa de dincolo)


- Melcstraterestru (globetrotter pe care l-a furat valul)


- Melchistador (melc bătăuş, călare)


- Melcstruatie (femelcele ştiu de ce)


- Melcboro (dacă-l bagi în gură scoţi fum)


- Tăcerea mielcilor (film mut)


-
 Odă în melcru antic (papirus găsit într-o mumie de melc)


- Melcea Eliade (a scris Isteria religiilor)


- Melquijote (bătea tumorile de vânt)


- PS: Cine fuge după doi melci nu prinde niciunul


(Mugur & Gilda)

10 comments:

The Gum said...

I.

La hotelul „Melcvedere“ din Focsani, melcul-dejun este inclus in pretul camerei si poti alege cinci dintre mai multe „produse“ de pe o lista: cafea melcofeinizata, melcaroane cu branza, unt si melcmelada, crema caramelc, fructe etc. Ce te faci insa daca vrei untul fara melcmelada, doua fructe in loc de melcaroane, o cafea si un pahar cu lapte separat? Te intelegi cu chelnerul si incepi sa faci niste melcmutari..

Tz-shirt said...

filè de istoria romelcilor:

1. Melcebal si Traian

au fost doi strategi care-au pus la cale crearea poporului romelc. Studiile de fezabilitate le-au indicat ca soluţie optimă războiul dintre melci şi romani, adică un melci de fotbal cu multe faulturi dure. Melciul s-a jucat în două reprize a câte doi ani şi, evident, a fost blat, după care Sarmelcsegetusa a fost scoasă la privatizare, în munţi. Acolo Melcebal a-ntâlnit o femelcă superbă şi şi-a pierdut mintile, cu tot cu cap. Vrând să-l ajute să îl găsească, Traian a comandat o columnă de 40 de melctri, pe care s-a urcat să vadă panoramic. Însă tocmai atunci fu lovit de-o criză de lumbago şi înţepeni aşa câteva sute de ani. Nimeni n-a îndrăznit să mai urce acolo, până la Sf. Petru, care-a păţit-o şi el, înţepenind pe columnă până-n zilele noastre, probabil de la sciatică. (Turiştii-l confundă mereu cu Traian şi-i fac poze.) Recent, controversatul melcena I.C. Drăgan a descoperit capul lui Melcebal într-o stâncă de lângă Orşova: având înălţimea de 40 de melctri, s-a dovedit a fi cea mai mare căpeţenie din Melcuropa.

Alina said...

Nu puteam s-o las singura pe Irina, asa ca as face si eu putin secretariat amelc plaisir :) Si mai stiu sa fac si cafea buna, servita la o melctea.

Iulian Tanase said...

@ the gum: cu cit cuvintul melc sau derivatii lui apar de mai putine ori in povestioara, cu atit mai bine; altfel, mi-a placut ce-ai scris;

@ mugur: am ris :);

@ alina, esti angajata si tu, irina o sa-mi multumeasca pentru asta :)
apropo de cafea: ai putea sa postezi una aici? sa vedem si noi ce cafea faci :)

Cavalerul Tristei Figuri said...

Încă una pentru melciclopedie:

Omnia mea melcum porto. (lui Diogene i s-a aprins becul pe când urmărea un melc pe o frunză).


Nu-mi vine acu o povestioară. Poate o preia altcineva.

valentina said...

Tanarul intra grabit in melcerie, ca si cum numai de acolo ii putea veni salvarea. Intr-adevar, de cum intra, auzi sunetul strident al sirenei, urmat de un scartait de frane, care-i amintira de cursele nebunesti din copilarie, pe patine cu cochilii. « Va rog, am urgenta nevoie de trei nasturi rosii ! », se adresa el melceritei. Aceasta, cu un aer atoatestiutor, deschise un sertar, scoase din el nu trei, ci patru ochi de tigru si-i intinse tanarului. « Va multumesc din suflet, acum ma pot intoarce la masina de scris ! », zise el, si se tari mucilaginos spre iesire.

Iulian Tanase said...

iata ca, deci, se poate :)

Livia said...

melcobaurul este o creatura melcica de proportii vaste. Ii place sa stea ascuns dupa draperii si sa bea lapte dintr-un borcan de 800. Iaurtul il dezgusta complet, la fel si orezul cu lapte, in schimb e mare amator al peltelei de capsuni, mai ales ca aceasta contine melkenzima Q10.
Cand iese in lume, in fata blocului, el poarta o salopeta rosie in carouri cu un buzunar la piept. Acolo tine el conferinte despre epoca melcdievala in fata melcobaurilor mai mici, invizibili pentru OM si de care de-aia nu se stie melc nimic.

Livia said...

Melcozina este un melcaloid din clasa acizilor grasi. Se prescrie in cazuri severe de melcarita acuta post traumatica sau de melciopatie duodenala. Sobele de fonta sunt contraindicate si pot provoca melceala zidurilor daca nu sunt folosite cu discernamant. In astfel de cazuri primele simptome sunt scofalcirea urechilor la pisici si instalarea simbiozei la pesti si pasari de curte.

Iulian Tanase said...

@ livia: am mai zis si mai jos, si mai sus - nu trebuie facut abuz de cuvinte din astea, altfel textele devin obositoare, cum e asta al tau, the second one. multumesc pentru intelegere.