Friday, September 14, 2007

Un senk iu tirziu, adresat lui Emil Brumaru


In clasa a XII-a, proful de Filosofie ne-a spus ca primeste un 10 cel care gaseste o poezie de Emil Brumaru si o citeste, ora urmatoare, in clasa. O nota de 10 de la acest prof excentric si foarte destept era pur si simplu o utopie. Din 5, 6 si 7 nu ne scotea, si pe buna dreptate. Imi amintesc si rid de fiecare data cind imi amintesc ca, la una din lucrarile de control la Filosofie, scrisesem Barmenide in loc de Parmenide. Pentru aceasta gafa impardonabila, am primit un 6 cu vreo 7 de minusuri, dar sa revin. Auzeam atunci, pentru prima oara, de Emil Brumaru. Emil Brumaru? Intoxicati cu Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu si Emil Girleanu, n-aveam de unde sa stim ca exista pe lume un poet pe nume Emil Brumaru. Nimeni nu a gasit mult rivnita poezie, iar nota de 10 la Filosofie a ramas, pina la sfirsitul liceului, o utopie.
Nu mai stiu cind s-a intimplat sa gasesc intr-un numar din Viata Romaneasca vreo citeva poezii de Brumaru si nu stiu sa exprim bucuria cu care citeam acele poezii minunate. Eu am o memorie foarte proasta, dar sint mai bine de 15 ani de cind stiu pe dinafara poezia care incepe asa:
M-ai inselat cu-o portocala / Si tu, si ea, in pielea goala / Erati in camera impura / Cind v-am surprins gura in gura.
Marturisesc ca, de fiecare data cind ma indragosteam, ii recitam fetei in cauza poezia aceasta a lui Emil Brumaru, si totul devenea mult mai usor. Pentru asta simt acum nevoia sa-i multumesc lui Emil Brumaru.

No comments: