Thursday, October 18, 2007

Lasati-l pe Dumnezeu sa vina la cursurile de filosofie!

Este reconfortant sa intelegi ca religia si filosofia nu sint lucruri atit de despartite pe cit si-ar imagina unii sau altii. Cu toate derapajele sale de caracter, despre care vorbeste si Russell in Istoria filosofiei occidentale, Leibniz merita un stadion plin de simpatie (si un amfiteatru si mai plin de studente dragute), pentru ca, folosindu-se de geniul sau in materie de logica, a demonstrat existenta lui Dumnezeu. Bravo lui!
Kant - din cite am inteles de la un vecin, cu care am vorbit, la coada la intretinere, despre calificarea Romaniei la Euro 2008 - nici macar nu s-a obosit sa demonstreze asta. El a zis: Dumnezeu exista si, cu asta, basta! Bravo si lui Kant, un bravo in sine, desigur.
Mie mi se par foarte ciudate aceste eforturi de a demonstra existenta lui Dumnezeu. E ca si cum Dumnezeu l-ar fi creat pe om doar pentru ca acesta sa-i demonstreze existenta.

3 comments:

monica said...

oamenii se straduiesc sa demostreze existenta unui astfel de dumnezeu din mai multe motive. o sa incerc sa acopar tot cu mentiunea ca nu am pretentia originalitatii pentru simplul fapt ca nu sunt singura persoana care nu mai crede in zmei sau ma rog zmei fara m. in primul rand exista oamenii carora le este frica de asumarea actiunilor lor asa cum le este frica si de raspunsul pe care si-ar da seama ca nu-l pot primi la unele dintre posibilele intrebari ale lumii. astfel incat nu punem intrebari iar celor care la pun le raspundem simplu ca asa e voia domnului. carui domn nu stim de fapt dar suntem convinsi de existenta lui a carei materializare suprema nu este biblia cum s-ar crede ci casutele acelea un pic mai mari frumos pictate desavarsite cateodata dpdv arhitectural numie si biserici sau lacasuri de cult. a doua categorie de oameni care cauta demonstratia existentei lui dumnezeu sunt unii care permit existenta intrebarii i viata lor doar ca aceasta este una singura si raspunsul este unul pe care il cauta mai mult de dragul cautarii per se ptr ca ei oricum isi doresc sa-l gaseasca pe acela ca da dumnezeu exista fara doar si poate. si mai sunt si unii care nici macar nu intreaba, unii care iti propun cel mai ilogic pariu cel mai sec banc al filosofiei prietenul nostru pascal care intr-un fel vrea sa zica ca nu prea ai de ales pentru ca logica iti spune ca preferi sa castigi decat sa pierzi asa ca mai bine crezi in zmeii lumii, si mai cu seama in acesta dumnezeu. oricum povestea asta macabra sper sa-si gaseasca sfarsitul ca si marx la filosofia istoriei azi...

Iulian Tanase said...

da, a fost tare faza de astazi, cu marx. pentru cei care nu stiu despre ce e vorba, bref: imaginati-va ca exista studenti la Filosofie (an I, ce-i drept) carora numele Marx nu le suna prea cunoscut.
altfel, Monica, povestea nu e deloc macabra, de ce sa fie?

monica said...

povestea este macabra fara doar si poate pentru ca reduce imaginatia si existenta omului in general la stadiul de piesa de lego cu care se joaca un anume nene cu barba. stii si tu ca povestea e macabra doar ai fost in stare de filmuletul cu mitos despre site-ul de rugaciuni. asta este ideea de fapt povestea fiind macabra din cauza oamenilor si a proportiilor pe care le-a luat din cauza lor.