Tuesday, October 23, 2007

Perversiunea de a face bine

Sa fii curajos este, desigur, un lucru bun. Sa fii generos este o dovada clara de virtute. Dar ce te faci cind ai orgasm in timp ce faci un act de curaj? Ce te faci cind simti o placere suspect de intensa facind-o pe generosul?
Imi imaginez o secta compusa din indivizi a caror singura perversiune este sa faca bine. O secta a carei indeletnicire este virtutea, dar o virtute hedonista. Adica nu fac bine ca mi-a zis nenea Aristotel sa fac bine, ci fac bine fiindca, mai mult decit sa fac sex, mai mult decit sa beau si sa fumez, imi place la nebunie sa fac bine. Asta, asa, ca tot folosisem odata expresia "sex moral".

12 comments:

Cristian Baltatescu said...

Aaa, pai nea gigi nu asta face?
Nu plesneste inima lui de machidon cand ii pupa vreun cersetor/pictor/sinistrat mana lui darnica?

Nicolae Chiriacescu said...

Nu cred ca este bine sa arunci cu binele in toate partile indiferent de cat de mare este orgasmul. Inteligenta populara ne-a livrat mai multe si scurte povestiri: Bula si batrana care nu vroia sa treaca strada, vaca si soricelul, etc. Credeti ca binele, asa cum il vedeti d.stra se potriveste cu interesele primitorului? Oferitii o prajitura unui diabetic! Luati tigara din mana unui fumator inrait! Dati servici unei prostituate ! Este posibil ca orgasmul sa fie provocat de vreo bataie buna! Eu cred ca binele este acel gest care este oferit la momentul potrivit ( da' cine-l stie? ) in locul potrivit, in cantitatea potrivita, de calitatea potrivita, individului potrivit. Este greu sa potrivesti toate potrivelile. Se pare ca binele il poti face numai prietenilor.

non-ciorba said...

Ma inec intr-o apa plina de rechini. Un membru al sectei asteia sare sa ma scoata din apa, se bate cu falcile rechinului, isi pierde un picior dar in cele din urma ajungem la mal. Pe de o parte, el e bun cu tente altruisto-masochiste pornite din cel mai cras egoism (moare de placere cand isi pierde piciorul). Pe de alta parte, mi-a salvat viata.
Dintr-o virtute hedonista avem, aparent, toti de castigat. Numai ca tipul confunda placutul cu moralul si nu poate urca...

Diana said...

ah cristian baltatescu m-ai facut sa mi-l imaginez pe Gigi facand sex moral

Nicolae Chiriacescu said...

Aseara, venind de la serviciu, la un semafor, pe rosu, avand geamul deschis, m-am trezit cu un tiga*us care cersea "ca sa-si ia paine". Brusc mi-am adus aminte de poemix si mi-am zis sa fac binele: i-am dat paine. Dupa gesturile care au urmat mi-am dat seama ca nu-i placea painea mea. La culcare L-am rugat sa ma ierte! Painea e ceva sfant!

cristian baltatescu said...

M agandesc ca "face sens" chestia cu becali care face sex moral.
Pe asta il face cu toate luminile aprinse, mai ales cele de la camerela de luat vederi, iar cel carnal cu toate luminile stinse, cum ii sta bine unui credincios adevarat.

Iulian Tanase said...

e suficient sa scrii cuvintul "sex", pentru ca alealante cuvinte sa nu mai aiba nici o sansa. sexul ia fatza oricui, ce-i drept!

cristian baltatescu said...

Touche.
Ma simt atat de comun :)
Incercam oricum sa abatem atentia de la discutia despre secta Binelui Egoist. Nu se stie cand vedem la protv cum un jurnalist de la catavencu a fost ucis misterios intr-un gang.
Iar mai apoi pentru ca ideile raspindite in cursul vietii sa fie discreditate va iesi la iveala adevarata viata secreta de homosexual, antisemit, misogin si traficant de carne vie. (asta la otv)

Diana said...

nicolae chiriacescu: acum cativa ani am avut o intalnire similara cu o batrana care cersea. i-am dat o sticla de apa plata pe care ea a refuzat-o spunandu-mi "bleeaah eu nu beau asa ceva"

Luca said...

@Diana
Ma gandesc daca nu e si asta o forma de bine egoist. Adica ii dau celuilalt ceea ce cred eu ca are nevoie, impunandu-i astfel criteriile mele de bine si rau.

cristian baltatescu said...

On a more serious note, cred ca e vorba de un lucru pe care l-am simtit si intuit personal, ca uneori poate ca faci bine din motive altruiste, dar daca esti suficient de vanitos, ulterior iti face placere faptul ca ai fost in stare sa faci un bine cuiva, ca te priveste cu respect, adoratie, indatorare.
Apoi ma gandesc ca poti face pasul spre facerea de bine al carei scop e numai acest sentiment ulterior, de care poti deveni dependent.
Deci cred ca am gresit cand vorbeam de secta Binelui Egoist, e vorba poate de secta Binelui Arogant.

Diana said...

luca a fost un bine egoist, dar din alt motiv decat cel spus de tine.