Saturday, October 20, 2007

Tu ce vezi cind te uiti in oglinda?

Ce oglinda folosesti? E amabila cu tine? E nemiloasa? Ti-ai lovit vreodata oglinda? Ai injurat-o de mama? Ti-ai amenintat oglinda ca o vei da afara din casa?
Cind te uiti in oglinda iti vezi prietenii pierduti pe drum? Iti vezi esecurile acelea imune la farduri si la alte fonduri de ten? Oglinda ta e mai inalta decit tine? Oglinda ta spune adevarul mai degraba dimineata decit seara?
Cind te uiti in oglinda vezi ceva din tine? Vezi cuvintele si gesturile stupide pe care le-ai aruncat unora sau altora in fata? Oglinda ta regreta vreodata ceva?
Te recunosti cind iti privesti oglinda in ochi?
Oglinda ta isi vede de-ale ei, adica de-ale tale, sau mai arunca un ochi si in oglinzile altora?
Oglinda ta invidiaza oglinzile altora?
Cu cit iti platesti oglinda sa te faca mai inalt, mai frumos, mai talentat decit esti?
Oglinda ta se imbraca mai bine decit tine? Asculta aceeasi muzica?
Capra vecinului ce oglinda foloseste?
L-ai vazut vreodata pe Dumnezeu in oglinda?

9 comments:

Radu said...

Oglinda caprei din vecini va fi întotdeauna mai mare, mai bună, mai reflectorizantă şi mai scumpă decât a ta.

Nicolae said...

Oglinda, oglinjoara cine, ce si cum...? Eu o pacalesc pentru ca si ea ma minte. Este obiectul care te ajuta cand incerci la randul tau sa pacalesti lumea. Oglinda adevarata este copilul sau spatiul in care existi sau imaginea ta din societate. Daca ma uit in obiectul oglinda ar trebui sa ma grabesc catre Casa pensiilor. Oglinda altora privita prin oglinda mea nu are nici o relevanta. Minte si aia. Cred ca nu Dumnezeu a creat oglinda! A facut-o ...

Iulian Tanase said...

@ nicolae: daca ar fi sa ma iau dupa imaginea mea din societate (care, desigur, e o suma de imagini, un cumul de perceptii), as fi oricine altcineva, numa' eu insumi nu;
altfel, intrebarile astea mi le puneam mai degraba mie.

Nicolae Chiriacescu said...

Sunt Nicolae: Imaginea unei persoane publice oricum va fi distorsionata. In societatea la care va referiti oglinzile numai plane nu sunt. Fie focalizeaza fie dilueaza o imagine. O entitate din acea societate are o varietate mare de interese la acelasi nivel si ca atare foloseste oglinzile in scop iluzionar: condenseaza sau dilueaza si bineinteles dirijeaza rezultatul numai catre titularul de imagine nu. Ceva de felul: faci pasarea sa nu mai cante ( acolo, sau cu adresa) taind pomul. Am ales gresit cuvintele in expresia " Oglinda adevarata... " Dati-mi voie sa o refac: Oglinda adevarata este ce las in urma, sanatatea spatiului de existenta si imaginea mea in sfera in care ma misc. Aceasta sfera este mult mai mica decat spatiul in care o persoana publica - ca si d.stra- isi are domeniu de actiune si de la care ( ca in legea a III a Dinamicii ) primeste formele de reactiune. Este imposibil sa nu reactioneze INVERS . Va rog iertati gandirea mecanicista: este boala profesionala. Multe dintre esecurile mele, personale, cred ca au avut aceasta cauza..

monica said...

oglinda mea este foarte foarte timida. refuza de cele mai multe ori sa se uite la mine. se inroseste si se ascunde ea insasi chiar pe dupa umbra mea. o chem soptit mai intai si evindent nu-mi zice inapoi nimic. ma enervez apoi si incep sa o strig de-a dreptul. atunci se sperie si incepe sa stremure in spasme conturate doar de culorile cu care se joaca fara sa vrea de emotie si de teama. ma inmoaie si pe mine cand o vad asa si incerc sa o linistesc. abia atunci, de fiecare data dupa un astfel de preludiu refuza implozia si in schimb explodeaza in ochii mei imaginea unei fete care se inroseste si tremura de rusine cu spasme controlate doar de culorile cu care oglinda vrea sa se joace in timp ce se joaca de fapt cu mintea mea si a fiecaruia dintre noi. culorile si contururile sunt o conventie.

Dani said...
This comment has been removed by the author.
Dani said...

Ce oglinda foloseam...mai exact... Cred ca era una normala. S-a spart in cateva randuri si in cele din urma am aruncat-o. E mai bine fara, desi uneori am senzatia ca ma urmareste de undeva din umbra. O simt si-mi da fiori de parca o alta Eu se misca in lume, independent de mine. Din timp in timp imi amintesc de ea dupa ploaie, pe trotuar in apa murdara de noroi a baltilor sau intr-o fereastra prafuita si atunci intr-adevar pare mormant al catorva timide prietenii si al tuturor trecerilor din viata mea. Daca mancam, ne imbracam sau daca dormim pe aceeasi parte, ne place aceeasi muzica?...eu cred ca da. Cat despre capra vecinului..poate s-o foloseasca si pe-a mea daca o gaseste si ii surade ideea. Dumnezeu - cred ca as orbi daca l-as vedea intr-o oglinda, sau as fi orb daca as spune ca l-am vazut. Dumnezeu se vede diluat in reflexii multiple in oglinzi ce-l absorb in parte. La final - la acest sirag de intrabari am raspuns Eu, pe Ea nu am vazut-o demult si oricum...o oglinda nu e de incredere.

Iulian Tanase said...

@ nicolae: acum, da, am priceput;
@ monica: frumos;
@ dani: ai dreptate, oglinzile nu sint de incredere, te insala cu primul/prima care ii arunca o privire.

Snicks said...

Oglinda mea ma bate.

Eu nu am dat un pumn din clasa a 5a, dar oglinda mea ma bate si azi. Ma trage de par pe spate si arunca cu pumni in mine. O fi de rau ?