Thursday, October 4, 2007

Usor cu poezia pe messenger!Ca sa intelegi vitalitatea julien-ospitaliera si rafinamentul priapic ale poeziei lui Emil Brumaru, nu e nevoie sa te cheme Humbert Humbert, nu e musai sa fi ajuns la 90 de ani, precum personajul principal din Povestea tirfelor mele triste, nu trebuie nici macar sa fi practicat stranietatile emotionale sau epidermice din Frumoasele adormite a(le) lui Kawabata. E suficient doar sa fii disponibil pentru un alt fel de intilnire.
Ma indoiesc ca, dupa ce si-au scris cartile la care am facut referire mai sus, lui Nabokov, Marquez sau Kawabata li s-a pus vreodata intrebarea (prezumtiv haioasa): Domnule N (sau M, sau K), nu va e rusine? . Iulian Comanescu, marele blogger in viata, asa si-a inceput interviul pe care i l-a luat, pe messenger, lui Emil Brumaru. Un interviu care mi-a amintit de conversatiile pe care Borges le-a avut in Statele Unite cu diversi profesori si profesorasi de literatura, care puneau intrebari cind neinspirate, cind bombastice, in timp ce raspunsurile erau intr-un cu totul alt registru (in sensul ca raspunsurile aveau foarte multa simplitate). Asa si interviul asta. O gramada de intrebari neinspirate, ca sa nu zic mai rau, cind ale bloggerului, cind ale altor bloggeri care locuiesc mare parte din timp (si) pe blogul lui Comanescu. (De exemplu, Comanescu i-a adresat lui Emil Brumaru o intrebare destul de stupida din partea lui Lucian Mandruta.) In concluzie, la materia asta, Comanescu a ramas cu Media neincheiata.
Ce bine ar fi daca oamenii ar face doar lucrurile la care chiar se pricep!

3 comments:

cosmin said...

da, interviul e ... nereusit. dar omul are un oarecare set de circumstante atenunate, dupa parerea mea. in momentul in care se scrie pe net, deja scriitura e mai conviviala, se pot incerca tot felul de artificii lingvistico-gramaticale (sh, tz, yo, etc), se pot pune intrebari care fata-in-fata sunt greu de pus. mi-aduc aminte de un interviu de-al lui michel houellebecq in care spunea (nu imi aduc aminte mot-a-mot) ca cele mai nasoale sunt interviurile prin telefon sau pe internet, pentru ca nu poti sa vezi reactia interlocutorului cand spui cuvinte/idei grele.
pe de alta parte, e doar un interviu luat pe messenger..

Iulian Tanase said...

cosmin, ai si tu dreptate (in general, toti "are" dreptate), insa interviul, repet, abunda in intrebari ziemlich schlechte (ca sa nu zic mai rau).

Jay Ko said...

Ce bine ar fi daca oamenii ar face doar lucrurile la care chiar se pricep!
Toata lumea face multe lucruri deoadata si nu iasa nimik.
Daca nu te pricepi la un lucru nu inseamna ca nu potzi sa-l dibuiesti pana la urma.
Problema e ca anumitzi oameni sunt facutzi si nascutzi pentru a face anumite chestii...Ca de exemplu Teoria Melcilor,care incercam sa o aflam.Cel putzin eu {care o fi aia}.