Friday, November 16, 2007

Egalitatea e o timpenie

Nu-mi place egalitatea. Nu vreau sa fiu egal. Nu vreau sa fiu egal nici macar cu mine insumi. Ma simt bine in uterul inegalitatii. Nu-mi plac oglinzile marxiste. Detest oglinzile ideologice care ne reflecta pe toti la fel. Probabil ca (sa zicem) Napoleon si-ar fi dorit sa aiba inaltimea unui (sa zicem) proletar de vreun metru si optzeci, nouazeci. Dar Napoleon, oricit de scund ar fi fost, nu era un criminal atit de timpit, incit sa-si doreasca sa fie cu totul si in toate egal cu un proletar. Nu-mi amintesc sa-mi fi dorit vreodata sa fiu egal cu cineva sau altcineva. Dorinta de egalitate e ridicola. Cum sa vrei sa fii egalul lui Victor Brauner cind tu poti picta cel mult la fel de bine ca Vasilica Ionescu? Mai e si situatia pervers-inversa, cind nu-ti doresti nici in ruptul capului sa fii egal cu unul mult mai bun decit tine. De ce? Pentru ca, pe unii, mediocritatea ii defineste perfect. Le vine ca o manusa, ca o matusa, ca un condeier, gondolier, etcetier.

12 comments:

lepricon said...

Egalitatea este imposibila(exceptand socoruril;e la diverse jocuri sportive). in viata de zi cu zi este absolut imposibil, nu suntem egali, nu ne nastem egali cum nici nu o sa murim egali. Exista o scara cu x numar de trepte {(x=nr de oameni) si fiecare din noi suntem pe o treapta anume; intradevar, urcam sau coboram si pt un timp scurt suntem pe acceasi treapta cu altul dar asta pana cand unul este impins de celalalt;cei drept unii stau pe treapta lor toata viata si se tin cu dintii sa nu coboare dar nici urce de acolo .... si sincer astia-s cei mai fericiti.

deea said...

Eu una m-am saturat de conceptul de egalitate mana in mana cu toleranta si cu intelegerea si cu armonia si asa mai departe. E minunat sa fii ignorant uneori si poate si mai si sa discriminezi. Ura!

Nicolae said...

Egalitatea defineste echilibrul. Sistemele echilibrate sunt inerte. Moarte latent. Pana se gindeste/hotaraste cineva sa il scoata din echilibru cu un bobirnac. Dupa asta sistemul revine la viata, dar numai pentru a se echilibra. Se pare ca viata nu poate exista fara bobirnace sau de ce nu, suturi in cur. Egalitatea poate fi esenta acelui ideal: moartea caprei vecinului.

Nicolae said...

Si inca ceva: incepe sa nu-mi mai convina egalitatea dintre mine si roman. Si asta nu din pricina tiganilor de aiurea ci din cauza unei egalitati pe care un nimeni si-a insusit-o in relatia cu Taubner. Mai degraba cred ca eu m-am suparat ca prostul pe sat: nu cumva nu exista nici o legatura intre roman si Bogdan Olteanu & compania ?
Nu ma mai pot identifica: Nicolae = Nicolae Chiriacescu!

Barasta said...

io nu prea vad oameni care vor sa fie egali cu nimeni, ci doar "mai"-ceva decat toti. vor sa arate cat sunt ei de deosebiti fata de restul gloatei, gloata in care suntem cu totii inghititi cand se numara voturile si ne impacheteaza frumos in statistici. in sensul asta si democratia e o tampenie. NU suntem egali, dar suntem supusi unui proces sistematic de normalizare, e de ajuns sa te uiti la 3 reclame la tv sa observi asta. in rest, faptul ca unu se naste pe jumatate leguma si altul incearca sa intemeieze ca stiinta metafizica, tine probabil de karma police, de o economie divina sau un alt fel de logica. Si, te rog, pt binele tau, ai grija ce spui despre tanti Vasilica...Oare cati oameni ar vrea sa fie egalii lui Coelho?

mvl said...

http://cheguevargas.wordpress.com/ meine blogg. bv deea. maimute, inapoi in africa! femeie, esti o tarfa idioata! copile, taci! felicitari, te simti bine?

nicolae, ar trebui sa-i ceri nr de tel a lui trandafir, sa filozofati impreuna. ce legatura are viata cu suturile in cur?! care ideal ? ala nu e un ideal, e dorinta normala a oamenilor normali, sau poate anormali, a majoritatii in orice caz.
e prea usor sa critici... nu prea am avut c critica, aici nu scrie orice microbist idiot. a da! deea, ar trebui sa intri pe niste bloguri d-ale gsp sau sa comentezi pe prosport.ro, sa te iei de romanii, care nu s-au nascut in aceeasi regiune cu tine. sunt multi idioti pe acolo, ai de la cine invata.
e usor sa fii distrugator de idei. e impotriva regulilor de discutii inteligente, insa ... a fost o emisiune proasta. sper sa va dati seama ca ratingul scade atunci cand intra oameni si nu spun nimic, dar nu ratingul conteaza, emisiunea este f proasta. chiar daca e mai usor de facut... o sa ajunga sa fie ascultata numai de 10 oameni, care vor intra si se vor auzi din aparat. sa ii invatati in emisiunea urmatoare pe aia ca exista acolo un buton , record, ar lua cam mult explicatu , da eu cred se merita. poate mai sunt s care n-au record, asta o sa fie scuza tuturor care vor suna.

mihai tatulescu said...

egalitate ........ un vis al nu stiu cui....o idee....

Flavius said...

Dorinta de egalitate nu e deloc ridicola.Egalitatea in drepturi, egalitatea in fata legii ( si probabil egalitatea de sanse) e unul din putinele huge steps for mankind de care avem neaparata nevoie.Asta e singurul tip de egalitate de care ar trebui sa beneficieze si tiganca analfabeta din caruta, si pensionarul incaruntit si jmecheru din bemveu. Restul ce tine de gene,sansa, munca si talent nu face decat sa ne diferentieze. Suntem egali prin inegalitate.

lautarul said...

egalitatea e demult rasuflata! mai egal decat restul e trendul...

Anonymous said...

egalitatea nu e si pentru catei

awwad said...

mediocritatea nu mai e la moda de un secol...e trendy acum sa pari diferit si ajungem sa credem ca suntem diferiti, dupa trend, dar de fapt sa devenim banali o data cu asta....asta e mai trist. Deci...ce inseamna de fapt sa fii diferit? O data credeam ca inseamna sa fii om :) acum nu mai stiu

innuennda said...

Interesante randurile tale. Poftitoare la dezbateri. Totusi,am ramas cu impresia ca uniformitatea este, de fapt, ceea ce te deranjeaza. Monotonia egalitatii, nu egalitatea in sine.