Friday, November 2, 2007

Oh My Goat!

Pe mine, capra vecinului ma lasa rece. Vecinul poate sa faca si bors cu capra lui, daca asta doreste la prinz. Pe capra mea, care este capra vecinului vecinilor mei, o cheama Rubedo. Asa i-am zis, Rubedo, pentru ca are o barba purpurie, mai ceva ca parul Fetei cu Parul de Foc, si, mai ales, pentru ca intr-o seara am surprins-o facindu-mi varza (rosie, desigur) o bucata de lemn de cires, de forma unei pipe. Din acea seara, capra mea a intrat in ca(p)rantina. Are de citit citeva sute de pagini pe saptamina, ora de trezire a coborit cu citeva unitati si multe dintre placeri i-au fost preschimbate, la o casa de schimb salutar, in datorii. Capra vecinului vecinilor mei traieste acum in mijlocul unei incertitudini fertile. N-are voie sa mai intre in vorba cu nici unul dintre tapii izbavitori, fiindca ea insasi are de ispasit desfasurarea generata de acea varza cauzala. Apeiron, frate! Dar sa revenim! Capra vecinului vecinilor mei se crede, uneori, Dumnezeu, mizind, desigur, si pe aparenta omofonie bilingva Goat-Gott. Ied nu se trage din Eidos, nici macar ideea de ied, dar capra mea stie aceste lucruri, asa ca nu pot decit sa-i admir amabilitatea cu care, dimineata, capra vecinului vecinilor mei imi toarna cafeaua in ceasca, spunindu-mi, cu o dictie de care numai capra divina e in stare: "Insa, in ceea ce priveste faptele caprei vecinitatii, nici in aceasta dimineata nu e mare lucru de spus!".

4 comments:

Bianca said...

Ce cauta capra in sufletul omului?(asta era in piesa lui Edward Albee nu se potriveste aici)
Totusi, eu spun ca ai dreptate de la final pina la titlu, subscriu.
Iar daca n-am reusit sa deslusesc bine, pai...cu timpul poate o sa inteleg mai limpede ce spui acum(aici)

Nicolae said...

Fiecare vecin cu capra lui! Sunt legati pe viata. Nu prea exista sanse ca cineva sa-si schimbe capra. Cel mult poate s-o tunda sau s-o vopseasca. Dar si vopseau se duce o data cu cresterea lanii (!) caprei. Dar daca vin alti vecini sau ma duc intre alti vecini ("mai la centru") ce va spune capra divina in timp ce toarna cafeaua... . Ii va trebui tot mai multe lemne de cires sub forma de pipa pe care sa le faca, de ce nu, flori de trandafir, dalii..

Livia said...

mie drept sa-ti spun imi plac mai mult pisicile pentru ca se pot innoda. de-a lungul vremii m-am intalnit si cu vreo doua-trei capre si cel mai mult mi-a placut la ele cum mancau paine sau mere taiate, ca mestecau marunt si destul de repede si li se miscau botul si nasul frumos. si din cauza narilor si a privirii (lor) mi se parea tot timpul ca respira cel mai bun lucru din aer, asa lasau sa se inteleaga.

(pe una dintre capre, capra mama ca din ea au iesit celelalte, a primit-o bunicu meu cand s-a pensionat. capra avea sosete si o funda rosie la gat/coarne, nu mai stiu sigur. si avea si barba si ciucuri, ceea ce nu toate caprele au, dupa cum am aflat ulterior.)

Aky said...

Domnule, o capra care poarta numele uneia din fazele alchimice ale Marii Opere, Rubedo? :)) Frumos. Ar zambi si maestrul Vasile Lovinescu cred.