Monday, November 5, 2007

Propaganda divina

Cineva, un ascultator nelinistit, a intrat in direct, prin telefon, la Radio Guerrilla, pentru a ne acuza, pe mine si pe Mitos, ca-i facem propaganda lui Dumnezeu. Cum vine asta? Ce inseamna sa-i faci propaganda lui Dumnezeu?

10 comments:

cristian baltatescu said...

E surprinzator, nu?
Cum cea mai puternica fiinta din univers, din cele acceptate de cultura umana, reale sau ireale, inca mai are nevoie de lobby.
Adica cum unii cred ca are nevoie de propaganda.
Daca exista si e omnipotent, de ce ar avea nevoie de 2 amarati duminica seara sa-i faca reclama?
Iar daca nu exista, de ce s-ar mai obosi cineva?

Oricum, pana la urma, dupa contractele cu Rolls Royce, Fanta, Gilette, Rolex, Apple, etc, care v-au imbogatit materialiceste, strica si niste nemurire pe barter?

Anonymous said...

Dumnezeu...propaganda...unu din alea multe firma cu care aveti contract...:D

Nicolae Chiriacescu said...

"Propaganda" credintei crestine deci si lui Dumnezeu o fac cei care sunt inregimentati in Biserica. Ca nu fac ei ce "spune" Dumnezeu, asta-i altceva, contrazicand prin fapte ce propovaduiesc. A acuza sau a reprosa cuiva din afara Bisericii de astfel de "propaganda" tine de educatie. Pana la urma chiar gesturile corecte, oneste sau/si generoase cu totul sincere ( din suflet) la care suntem indemnati in Biblie pot fi luate drept propaganda divina.

Iulian Tanase said...

probabil ca, inainte de spune ce inseamna asta, ar trebui sa stim ce inseamna "propaganda" si ce inseamna "Dumnezeu".

cristian baltatescu said...

Pai si ce inseamna?
Sau e tema pentru acasa? :)

Aveam eu un profesor de Analiza care nu te lasa sa enunti o teorema pana nu defineai conceptele care apareau in ea si eventual si cele din definitia primelor, si tot asa.

monica said...

tu nu poti sa-i faci propaganda lui dumnezeu decat daca el vrea ca tu sa faci asta. si atunci este in regula. de fapt orice ai face ar fi in regula pentru ca 'asta ar fi voia domnlui'. daca presupunem ca un nene batran cu barba care poate sa faca bine si nu face, care permite razboaie si foamete si crime si violuri si rautate muuulta rautate in timp ce el este bun si ne iubeste, exista. daca presupunem asta e ok sa faci orice. pentru ca dumnezeu e sus si vede. vointa divina actioneaza prin intermediul tau. tu nu existi. tu esti doar un pion. si nenea de sus care te iubeste trage sforile. si cum sa nu te iubeasca daca este atat de narcisist incat ne-a facut dupa chipul si asemanarea lui si ne iubeste foarte mult tocmai de asta. si daca tot ne-a facut sa semanam atat de tare cu el atunci inseamna ca si el la randul lui e ca si noi? dumnezeu are pofte si nevoi si e invidios si e rau? sau astea au fost cadoul lui pentru noi?...m-am indepartat de la subiect...si am omis intentionat artificiul ala bisericesc de doi lei cu liberul arbitru...

Iulian Tanase said...

aoleu, monica, ce imagine ai despre al de sus :)
pai, daca sintem dupa chipul si asemanarea lui, iar el este un mosulica, tu de ce ai doar 18 ani? :)

Anonymous said...

Haide, draga.. Ce-aveti? Omnipotent parca prea se iau in serios cate unii.. Acuzatorul, vadit deranjat, e poate doar client service la "Bellow Promotions", sau P.R. la "Intru dracu" srl. Pe oameni ii deranjeaza felurite lucruri si tin mortis a-si spune pasul. Sau se plictisesc. Sau isi recunosc conditia da' nu si-o asuma. E vorba doar de limite, de neputinta.
As fi, insa,curios sa aflu contextul.

monica said...

eu nu inteleg ce spui tu, tu nu intelegi ce spun eu...lalala...ce treaba are varsta mea cu mosulica? nu inteleg...lalala dont get personal pe net... lalala explica-mi si mie care-i scopul ironiei...lalala:)...

ps.destul de pueril ptr 18 ani? am i acting accordingly? lalala...:))

textier said...

pst! e voie cu teleenciclopedia?
daca ti-a mai zis-o cineva intre timp, doar sterge acest comment: conceptul de propaganda a fost inventat de calugari misionari... de iezuiti parca. initial ii zicea propaganda fides si, daca vrei sa fii riguros (sau sa dai argumente polemistilor ortodocsi), e o propaganda a credintei, a Bisericii, nu neap. a lui Dz.
dar daca admiti extensia sensului, propaganda fides = propaganda lui Dz. (apologia). chiar mai mult, poti sa spui, laolalta cu alde rougemont, ca nu exista alta propaganda veritabila dect cea a lui Dz.