Wednesday, December 5, 2007

Introducere in Elodia

Nu stiu unde isi va petrece Elodia Revelionul 2008, stiu, insa, ca Elodia nu in zadar si-a petrecut noptile in garsoniera OTV. La trei luni de la misterioasa ei disparitie, Elodia a devenit un veritabil brand de tara. Daca Dumnezeu ar fi fost roman (dar, asta e, a ratat aceasta sansa), brandul „Elodia“ ar fi avut o serioasa concurenta. Dar Dumnezeu nu este roman, cu exceptia, poate, a momentelor cind Romania invinge Olanda cu un gol din ofsaid. Ideea acestui fost viitor contraeditorial este ca moartea vinde in draci, ca moartea are mare succes la public. Parafrazindu-l pe Miron Cozma, care l-a citat, recent, pe Nietzsche, se poate spune ca stirile de la ora 5 care nu te omoara te intaresc. Nu intimplator l-am pomenit aici pe Nietzsche: nihilistul german (care nu se ridica, totusi, la nivelul nihilistului baci moldovean din Miorita) intelegea prin „viata“ un principiu al existentei umane, ale carui valori pozitive sint sanatatea, robustetea, forta naturala, miscarea, viul. Potrivit sondajelor de opinie ale OTV, cei mai multi romani cred ca Elodia este moarta. Asadar, daca e moarta, e putin probabil ca Elodia sa mai fie foarte sanatoasa, sa mai aiba o robustete si o forta naturala demne de invidiat, dupa cum nu e sigur ca – desi se misca bine prin mass media sau prin Mass Mesia – se mai poate spune ca, fiind moarta, Elodia este vie. Si, totusi: intr-un fel, Elodia este nu vie, ci foarte vie, asta si pentru ca moartea este plina de viata. Si moartea (Elodiei) este plina de viata pentru simplul motiv ca romanii (elodieni) proiecteaza foarte multa viata asupra Elodiei. Sa nu ne miram daca, nu peste mult timp, celebrul vers Moartea este un mester din Germania, al lui Paul Celan, va fi eclipsat de popularul refren Moartea este o avocata meseriasa din Romania. Stirile de la ora 5, care si ele sint un redutabil brand national, aveau nevoie un erou, si Elodia a picat la tanc. Elodia este mintuitoarea si liderul spiritual al Stirilor de la ora 5. Elodia reprezinta pentru o filosofie a mortii (mai exact, pentru o filosofie a apetitului pentru moarte) ceea ce reprezinta Supraomul lui Nietzsche pentru o filosofie a vietii. Cum sa nu te inchini, in aceste conditii, la Elodia? Elodia este garantia unei captivante vieti dupa moarte, iar cel care moare are cel putin speranta unei minunate vieti de apoi in studioul OTV.

11 comments:

mvl said...

c'mon... u can do better. try to present more details, post some youtubs with some horror 5 o clock news. u can write something about some manelars too. good luck! i'm so nervouse to see your new posts.

Anonymous said...

daca Elodia asta e asa de misterioasa, ce sa mai zic de Maddie McCann, fetita ce a disparut in luna mai din Portugalia in timp ce parintii ei luau bine-merci cina. nu stiu cazul Elodiei ca nu locuiesc in pitoreasca Romanie, dar sunt convinsa ca voi acolo ati auzit de Maddie.

fely said...

chiar zilele trecute auzeam ca numele distinsei doamne a ajuns si pe stadioane. la meciul cfr cluj-u cluj era un banner al cfr-ului cu " o sa scapati de la retrogradare cand o s-o gasiti pe elodia" si o replica de la u cluj cu "elodia e la noi"...sau asa ceva.
dupa asta putem spune ca elodia e chiar peste tot.vie sau moarta.

Radu said...

Să nu uităm, aşa cum aţi zis chiar voi la radio că moartea e viaţa otv-ului!

ionoko said...

lbl

baldovin said...

Elodia n-a existat! A existat doar un popor minunat care a decis in sondaje ca e moarta.

Iulian Tanase said...

baldovin pare genul care spune adevarul

Bogdan said...

Sau nu...
N-a decis poporul asta asa de minunat. A decis nenorocitul ala de Garcea care nu si-a dat seama de ce avea langa el.
Si media a facut-o sa renasca, de o mie de ori mai vie decat a fost vreodata. A facut-o un simbol. Avea nevoie de un simbol.
Pana si numele "Elodia" te duce cu gandul la "melodia", pentru ca ne arde de cantat, de simtit, pentru ca avem nevoie de activitati de comentat, in afara vietilor noastre mizere, goale si insignifiante.
Pentru ca Elodia ne face partasi la ceva mai mare, la un fenomen national.

cristian baltatescu said...

Elodia e in noi. Ca si Ceausescu, cum zice Ada Milea.
Ma gandesc ca stau de vorba, amandoi bucurosi ca sunt populari, doar nicusor, cum poate ca-i zicea ea, e bucuros ca el macar a avut un proces si stie lumea unde sa-l planga. Ea cica e trista ca nu o lasa DDD sa il bantuie linistita pe cioaca, o tot convoaca la sedintele de spiritism din fiecare seara de la OTV.

Probabil ca daca ne interiorizam putin ii putem auzi dialogand.

Gusti said...

Interesant e ca daca o chema Maria, Mariana, Ioana, Alina, ma rog, daca avea un nume obisnuit, nu se mai facea atita vilva, de lene. Si nici cu Cioaca nu mi-e rusine.
Daca aparea la OTV: "Mariana Popescu a disparut de 3 luni" multi ar fi zis: "Da' cine aia mea mai e si Mariana asta??"
Dar asa, cu Elodia, toata lumea stie din prima: "aaa, e aia a politistului Cioaca!".

Iulian Tanase said...

iata ca si bogdan pare genul care spune adevarul :)