Sunday, January 27, 2008

Cum e sa fii student in anul I la 34 de ani

Prima facultate am terminat-o in sapte ani. Am facut anul IV de trei ori. Dupa opt ani de la terminarea ASE-ului, am zis ca e cazul sa fac si eu o facultate normala. Am dat la Filosofie. Era o mai veche obsesie. Vineri am avut primul examen. A fost o experienta interesanta. Tinerii mei colegi tremurau de mama focului, apropo de Heraclit, asteptind sa intre in biroul profului, unde se tinea examenul. Eu eram destul de chiar foarte relaxat, desi o vaga emotie imi acompania si mie zimbetul relaxat pe care-l aveam.
De cind am inceput facultatea asta, m-am tot felicitat si inca ma felicit ca am facut acest pas. Nu e simplu, dar e foarte bine. Colegii mei de la Academie mai ca se apucasera sa faca pariuri ca o sa ma las repede. Asta mi-a zis Simona Tache, la un moment dat. I-am zis ca nu are rost sa se parieze, ca nici nu se pune problema sa ma las.
La primul seminar, cind am intrat in sala, colegii de grupa au cam luat pozitie de drepti. Le-am zis ca nu e cazul, ca sint coleg, nu profesor. S-au obisnuit repede cu ideea. Si ei, si profii.
In sesiunea asta, prima dupa atitia ani, m-am confruntat cu experienta de a scrie referate -- la ASE nu se practica, pe vremea mea, acest lucru. M-am tot gindit daca sa scriu referate pentru profi sau pentru mine. Am ales a doua varianta. Unul din ele se numeste Filosofia ca roman politist, un altul Istoria ca obiect sexual. Am avut dreptate sa mizez pe sinceritate si autenticitate, caci amindoua au primit nota maxima. Poate o sa postez ceva si pe blog, pentru ca e amuzant ce se intimpla.

24 comments:

tata la copii said...

ba, ti se pare amuzanta facultatea ? PUNE MANA PE CARTE SI NU MAI PIRDE TIMPU AIUREA !

deci ase si filozofie........stiu, e vorba de max weber , nu i asa ?

Iulian Tanase said...

sau marx weber, cum ar zice bucurenci :)
gata, tata, ma duc sa pun mina pe carte, ca ea a pus de mult mina pe mine

innuenda said...

Aş fi putut să jur că de la mine se vedea filosofia ca obiect sexual şi istoria ca roman poliţist. Da' uite d'asta eşti tu academician şi eu femeie.
Sau...aţi mai angajat în redacţie femei...? bine, lasă-le pe alea de vă şterg birourile de praf sau pe alea din spatele recepţiei (de bârfe)!:).
Să moară bibi dacă asta nu e o întrebare retorică-şcoală! :))

Anonymous said...

E foarte optimist ce scrii!nu pot decat sa ma intreb si eu...daca am terminat dreptul acum 4 ani pot sa ma apuc de ATF la 28 de ani si chiar sa imi placa?

Pamfil Nastase said...

Am terminat şi eu a doua facultate anul trecut, la 35 de ani. Cu colegii a fost ok, m-am integrat repede, mă considerau de-al lor (nu prea-mi arăt vîrsta). Mai nasol a fost cu profii care ne apostrofau pe ăştia mai purisani cînd mai lipseam, că deh, serviciu, atmosferă de şcoală primară, cu absenţe, poliţie, pupincurişti cu "maestre" etc. Dar cînd veneam să marcăm banu' (da, a doua se plăteşte), brusc eram domnul cutare...

cristian baltatescu said...

Si pe mine ma iau unii cu dumneavoastra, ca student in anu' 1 la ISE , la 27 de ani. O fi tot de la barba?

Iulian Tanase said...

@ anonymous: 28 de ani nu este o virsta la care sa nu poti sa incepi ceva, poate ca nici macar nu exista o asemenea virsta. eu, la 17 ani mi-am dorit prima oara sa fac filosofie, si dupa alti 17 ani mi-am zis ca ar fi o mare prostie sa nu fac asta. deci, go for it!

lichter said...

Maestre, trebuie sa te dezamagesc, maica-mea la 56 de ani ai ei e studenta la medicina la zi si la anul ar trebui sa termine facultatea. Personal sunt exceptional de mindru de ea, e foarte ambitioasa. Nu cred ca va apuca sa profeseze pentru ca mai are doi ani pina la pensie, dar citez "Ce sa fac mama? Sa stau la televizor si sa ma uit la telenovele?".

De fiecare data cind trec pe la ea are biroul plin de hirtii si carti. Scrie referate, invata... ii urez bafta in sesiuni :)

Are carnet de student si se amuza ca o incurajeaza colegii sa isi ia abonament cu reducere pe RATB.

Traiesc cu convingerea ca nu a luat-o inca pe panta descendenta a activitatii cerebrale tocmai pentru ca face asta.

Pina aici toate bune, dar sper sa nu piarda vremea cu colegii prin circiumi sau pe la chefuri ca nu ii mai dau bani de tigari! :D

Ce este mai rau, sa dai in mintea copiilor sau in mintea studentilor?

theodora said...

nu e niciodata prea tarziu sa faci ceva, altceva...de pilda, mama mea are astazi examen, caci s-a gandit ea ca la 50 de ani sa mai faca o facultate.
si eu la 20 nu pot trece nici macar pe la cursuri. e drept ca pentru arte plastice ai nevoie de ochi si de mana, nu de carti pe care sa le tocesti,dar, totusi, de unde vine aceasta dulce lehamite?

Iulian Tanase said...

@ lichter: omagiu si reverenta!

Iulian Tanase said...

@ teodora: complimente, se asemenea

Iulian Tanase said...

de asemenea, voiam sa zic :)

tata la copii said...

ma simt oarecum stingher.
fara facultate poti sa scri pa blogu asta ?

Iulian Tanase said...

nu, imi pare rau :)

tata la copii said...

Daca nu se poate, asta e. Am sa inchid calculatoru, na!
Voinic tanar, cal batran, greu se ngaduie la drum.
Deci, ....deci turn off computer
I ll be back ! ( sau Ill be back, una din doua )

irina said...

sa'ti fie speculatiile metafizice si certitudinile, bineinteles, ontologice...
hmm*...incurajez ceea ce tu formulezi in termenii unei intentii departate..:actualizarea potentialitatii caracterului public a lucrarilor tale :)
seara insorita..

*interjectie ce vine a inlocui gestica aferenta unui (cvasi)filosof ce ma aflu (in parametrii institutionali): mana in barba..scarpinand alene

Ioana Dark a lu Noe said...

la balul bobocilor te-ai dus?

innuenda said...

Eu recomand cu mare căldură, ca a doua facultate, ca prima, ca ce-o fi, Facultatea de Litere. Se face şi gramatică! Parol. Eu mai ţin minte şi acum conjunctivul sau articolul posesiv sau...mă rog, alte nimicuri de astea.

Anonymous said...

eu am terminat facultatea in 2004. acum am 26 de ani. in anul 1 am avut un coleg de camera (salut oltene daca citesti!)ce era la master si mi-a spus teava: ba asta e facultate de prosti. ai sa vezi cand termini(fiind vorba despre facultatea de economie de la iasi). al dracu a avut dreptate tipul.... la urma mi-am dat seama ca desi imi bantuiau prin cap niste chestii despre bugete finante si administratie publica erm defapt in pom. cei 4 ani irositi nu mi-au fost cu nimic de ajutor pt a obtine un job in administratia publica chipurile pt care fusesem "antrenat".
80% din colegii mei s-au inscris imediat la mster....eu am preferat sa emigrez in Anglia sa vad ce caini umbla pe acolo cu chestii in coada. si am vazut. in decembrie m-am intors....definitiv sper eu ca sa imi gasesc colegii lucrand pe la banci pe la firme etc... doar 2 colege au reusit sa se angajeje la o primarie. am irosit sau nu 4 ani din viata mea?

Anonymous said...

Admir lucrurile astea. pe mine nu m-a atras sa dau niciodata la facultate, desi am 29 de ani.
nu pot trece peste sistemul de invatamant de la noi, mi se pare fuarte cretin.

tata la copii said...

Varule anonymous, da slava Domnului ca nu lucrezi la primarie sau prins in vre un fel in administratia publica ( acolo oamenii s prost tare platiti, si decat sa muncesti degeaba, mai bine stai degeaba ). In schimb esti plimbat, si inteleg eu, acu liber de contract. Deci esti liber ! TRAIASCA LIBERTATEA ! URAAA !

Iulian Tanase said...

Pentru Theodora si Lichter: dati-mi, va rog, un semn pe iulian.tanase@gmail. Va voi face o propunere de nerefuzat :). Vielen Dank!

Anonymous said...

ai un ton de tanar(kiar!) student visator care ma indeamna sa'mi redescopar statutul de ...well..student(a)///te invidiez pt avantul dulce-pasionat :-s

maia.storyboarders said...

cam tarziu m-am trezit si eu, nu m-am mai dat de ceva timp pe blogul tau, dragul meu coleg. adevarul este ca facultatea noastra e foarte misto, deloc lejera dar isteata si nu atat de molcoma si de linistita pe cat pare...stii tu ca si armonia aparenta la heraclit, de fapt acolo mocnesc tot felul de incendii. in orice caz, mi se pare foarte amuzant sa te vad straduindu-te pentru examene, referate and co. sa avem bafta in sesiune si sa trecem la bansoiu...in rest, poate arunci o privire pe blogul meu:D e nou noutz...