Friday, January 4, 2008

"La multi ani!" este o expresie aberanta

Si o sa explic indata, cu argumente semantice si logice, de ce La multi ani! este o aberatie, care nu are nici o legatura cu realitatea si speranta de viata.
Cind ii urezi cuiva La multi ani! se cheama ca ii doresti sa traiasca ani multi, nu? (Scot din calcul varianta in care ii spui cuiva La multi ani! din complezenta, cum ar fi, de pilda, sefului.) Dar ce inseamna multi? Cred ca putem sa cadem de acord ca a trai mult inseamna a trai peste 80-90 de ani. Asadar, sa consideram ca a trai mult inseamna a trai, in medie, 85 de ani. Bun. Sa mergem mai departe. Deci, atunci cind ii spui cuiva La multi ani! inseamna ca ii doresti sa traiasca mult, in medie 85 de ani, dupa cum am stabilit, desi nu e o tragedie prea mare daca acea persoana traieste doar 84 de ani, 4 luni, 3 saptamini si 2 zile.
In preajma venirii unui nou an, adica de Revelion, oamenii isi ureaza La multi ani! - am stabilit deja ce inseamna asta. Insa, dupa nici un an, exceptie facind cei nascuti pe 31 decembrie, oamenii isi sarbatoresc ziua de nastere, ocazie cu care iar li se ureaza La multi ani!. Sa luam in considerare si faptul ca unii sarbatoresc si zilele onomastice (Vasile, Ion, Ioana :), Nicolae, Vasile etc), cind iar li se spune La multi ani!. Asadar, facind un calcul simplu, unui om i se ureaza, pe parcursul unei vieti de 85 de ani, sa traiasca: a) 14450 de ani, daca nu are nume de sfint; si b) 21675 de ani, daca este fericitul posesor al unui nume care se lasa cu petreceri onomastice. Oare nu e cam mult? :) Probabil ca da. Si, atentie, acest calcul are la baza un singur urator!

Ciudat este ca nici unui nou-nascut, in ziua cind vine pe lume, nu i se spune La multi ani!, desi aceea e singura zi de nastere a lui, celelalte, din anii urmatori, nu sint decit aniversari.

Tataia Constantin Pavel, tatal mamei, nu zicea niciodata La multi ani!, desi nu era nici profesor de logica, nici de semantica. Era fierar. Un fierar minunat. Tataia spunea atit: "Sa traim pina la anul!", ceea ce va doresc si voua, QED.

19 comments:

Radu said...

Nu nu, n-ai înţeles tu!

Defapt "La mulţi ani"-ul în varianta "pân' la 85 de ani" şi nu "mori jegosule dar îţi zâmbesc pentru că mă poţi da afară" este practic suprema dovadă de preţuire. Este ca şi cum cei din jurul tău care te vor bătrân(deci înţelept) se uită la tine ca la un Guru care le va lumina vieţile. Îţi dai seama cât de fericit era Tovarăşul cu fiecare ocazie când i se ura aşa ceva?

Fără pipi, desigur căci aici nu practică nimeni Gurismul Urinar.

fcb said...

La ani destui!

Anonymous said...

Cel mai putin stupid si prezent slogan de anul nou ar fi : ..hai, no: rock!
gigigiiii

Sprâncenatul said...

asa-i, peste 10.000 de ani e exagerat, ca sa nu mai vorbim de 25.000 de ani.
o solutie ar fi ca fiecare sa declare, printr-un act unilateral de vointa, la majorat, varsta maxima dorita. iar numarul sa-i fie inscris fiecaruia in actul de identitate. asa s-ar putea naste cel putin doua nemuritoare versuri: "ma dusei la primarie/ sa declar speranta de viata".
cel mai bun pare modelul anglo-saxon. adica "happy birthday"=urare strict pentru unica zi de nastere din viata unui om (chiar daca inutila, deoarece ziua respectiva a trecut); "happy new year"=urarea de a fi fericit intr-un termen fix de un an; "happy aniversary"=urarea de a fi fericit intr-o zi calendaristica cu nume de sfant.
astfel s-ar rezolva multe probleme si ne-am putea rupe oarecum de balcanismul perfid care ne obliga sa patinam cu masinile pe strazile secundare al capitalei

Iulian Tanase said...

@ bloguresti: m-am cam ris la versurile dvs

Sprâncenatul said...

multam dvs, si mie mi-a ramas in cap poemul ala cu timpul :)

Iulian Tanase said...

cind mai simtiti ca va ramin timpul si spatiul in cap, sa stiti ca de vina e Immanuel. Kant, nu serialul tv.

Sprâncenatul said...

=)) =)) =))

mihnea said...

lol, chiar misto :D

yoram webmann said...

in traditia iudaica acest 'multi' este si cuantificat, pentru ca se zice 'ad me'a ve-esrim' adica pana la 120, venerabila varsta a lui moise. na, ce vrei, popor mai pragmatic.

Iulian Tanase said...

buna informatia, mersi mult sau shalom frumos :), deci situatia este inca si mai grava, nu mai refac calculul :)

victor d. said...

"LA CITI ANI VREI TU !" si nu uita: sa-ti dea DUMNEZEU tie ce-mi urezi tu mie!!!!!!!!!!!

Anonymous said...

Bine ca evreii nu-l recunosc pe Gizas, ca daca acel "multi" insemna cati ani a trait el, era mult mai grav..

Yoram Webmann said...

Pai eu zic ca e foarte bine ca evreii nu il re cunosc pe Gizas, pentru ca asa poate si crestinismul sa aiba un toyboy.

Iulian Tanase said...

haideti, mai, nu fiti rai: mai exista si evrei crestini, nu doar japonezi

Anonymous said...

eu am un of. topic.
am vazut asa: "iulian tanase, poet prin tot ceea ce face", si ma gandeam la doua variante
1. iulian tanase, poet prin tot ceea ce fase
2. iulian tenace, poet prin tot ceea ce face.
nu e frumos?

Iulian Tanase said...

nu stiu daca e chiar frumos, e dragut si amuzant :)

blanca said...

A multumi vine din La multi ani!, mai precis din varianta scurta a acesteia, Multi ani! O varianta intermediara este reg. a multami.
Atat:) Multumesc frumos.

Sodium Pentothal said...

Si cum ramane cu expresia "s-a nascut pe data de cutare"? Ca doar nu o fi scos manutza aia lui mica si s-a tras singur de par afara,nu?