Thursday, January 10, 2008

Nu exista limita decit in exprimare

Am aflat de aici despre un concurs de scris, initiat de Polirom & Iasi.Nights.ro. Pina aici, nimic suspect. Astept cu nerabdare si niste concursuri de scris bine, poate chiar si niste concursuri de genii - organizatori sigur s-ar gasi. Ce m-a amuzat pe mine in povestea asta nu sint premiile, desi nu e putin lucru sa cistigi, la un concurs de scris, o carte de Robert Turcescu. Pe mine m-a amuzat precizarea urmatoare: "Nu exista limita de virsta, ocupatie si talent". Trebuie sa recunosc ca, fiind vorba despre un concurs de scris, aceasta precizare suna ca dracu' (desi trebuie sa fie doar o prejudecata faptul ca dracu' suna neaparat rau). Despartind aceasta precizare in elemente ceva mai simple, ce avem? Pai, avem asa:

1) Nu exista limita de virsta – deci, organizatorii nu pot fi suspectati de virstofobie;
2) Nu exista limita de ocupatie – poftim? Ce e aia "limita de ocupatie"? Exista o "limita de ocupatie"? Unde incepe si unde se termina aceasta limita? Liiceanu ar trebui sa-si updateze de urgenta complexul peratologic. Dincolo de tot ce-ar putea insemna acest nou-sens, n-avem de ce sa ne facem griji ca hingherii si astrofizicienii care vor trimite texte la acest concurs nu vor fi tratati la fel de bine;
3) Nu exista limita de talent – asta chiar ca suna naspa, ca sa nu zic mai rau. Cum se poate traduce asta? Se poate traduce? Sa incercam: a) la limita de jos: nu e nici o suparare daca - pardon de expresie! - concurentii sint complet lipsiti de talent. Ei trebui sa stie ca important e sa participi, nu sa fii talentat; b) la limita de sus: concurentii pot fi oricit de talentati doresc, nu e nici o problema, deoarece organizatorii au luat toate masurile ca – pardon! – concurentii cei mai talentati sa fie tratati la fel ca - din nou pardon! - concurentii deloc talentati. Doar am zis ca nu exista limita de talent, ce naiba! Doar e concurs de scris. Am zis!

18 comments:

Anonymous said...

De cand imi doresc o carte scrisa de Robert Turcescu si abia acum mi se poate realiza visul, cand s-a organizat un concurs la care pot participa si eu chiar daca sunt mulgatoare, am saispe ani si talent am doar la matematica.
Singura problema e ca nu stiu cum le va afecta pe vaci, cand o sa scriu poezii la coada lor. Sper sa fie totul bine. Imi urez mult succes.

Sprâncenatul said...

nu cred c-o sa fie o carte de turcescu, o sa fie aia de ctp, aia cu ura, cand scrasneste ctp-ul pe coperta si da sa te muste in postfata.
in speranta asta m-am si inscris si, ca sa fiu sigur ca voi castiga, voi trimite un text prost, scris de un fizician premiat cu nobel, un text genial, scris de un fotograf de maternitate (http://dallas.craigslist.org/sls/525937661.html) si altul, mediu ca valoare, scris de un presedinte de consiliu judetean (preferabil Vaslui).
merg la tinta!

ciprian roibu said...

interesant!! astept cu interes un concurs de poezie fara limita de sex si fara limita de culoare de par:)) dc se impune si o limita maxima de dan diaconescu direct m-as incadra categoric!!

Anonymous said...

Asta aste eterna si fascinanta prostie din Est!

Anonymous said...

Da...o carte de Turcescu! Prostituatul de serviciu din presa romaneasca!

Iulian Tanase said...

cred ca o sa organizez si eu un concurs de scris, fara limita de limita, si o sa ofer, ca premiu, cartile nescrise ale lui Paulo Coelho.

Anonymous said...

2 Unlimited sa se numeasca.
Dar ar fi mai bine, ca premiu, cartile negandite a lu Coielio.
Sau legile nescrise ale lu duomnu Newton.

HOAX said...

iata de ce imnul nostru e "desteapta-te romane", nu "aux armes", nu "uber alles" ...
cu TURCescu etalon literar, UNGUReanu sef la informatii, SIRBU la televiziune si RUS in opozitie la opozitie... aleluia!

Anonymous said...

mie mi se pare o initiativa faina. si cred ca "nu exista limita de varsta, ocupatie sau talent" relaxeaza cumva lucrurile.

Si ne scapa poate de inteligenta fara de folos si chiar rautacioasa a unor nerealizati.

Parerea mea. by the way: sunt din limita de jos: si de varsta si de talent.

Anonymous said...

sunt mai multe premii am observat. nu doar o carte de Turcescu. Dumneavoastra ati publicat vreodata o carte? Sau ati realizat o emisiune radio sau tv? Sau pe toate trei? Nu cred.

Iulian Tanase said...

intrebarile astea mi le-ati adresat mie sau ati intrebat, asa, in general?
toti cei care nu au scris o carte si nu au facut o emisiune radio/tv trebuie sa-l placa pe turcescu?

Anonymous said...

Mie sincer observatiile dumneavoastra de mai sus dar si analiza mi se pare selective.

Am observat pe site-ul respectiv ca sunt mai multe premii, exista un juriu format din profesori universitari.

In plus mi se pare ca nu e un concurs cu multe pretentii. Am dedectat o usoara urma de frustrare in comentariile dumneavoastra si de inversare a ordinii logice a informatiei prezentate in descrierea concursului. De aceea am intervenit.

Iulian Tanase said...

Nu va obositi sa publicati aici lucruri pe care oricine le poate citi pe link-ul respectiv - nu-si are sensul, ca sa citez un semi-clasic.
Daca nu ati inteles subiectul acestui post, asta e, se mai intimpla, desi eu am fost destul de clar. In rest, multa sanatate profesorilor universitari!

innuenda said...

Iniţiativa este, aşa cum spunea cineva mai sus, lăudabilă, fără doar şi poate. Prezentarea ei, chiar aşa de gaşcă şi relaxată cum s-o fi vrut ea şi cum, poate, a şi reuşit să fie, dacă ne gândim câte hohote de râs a stârnit odată cu articolul de faţă, este criticabilă. Ce mai! Suferă de umor involuntar şi domnu' doctor Iulian Tănase exact pentru boala asta i-a prescris. În rest, respect la universitarii din juriu, lu' Turcescu şi anonimilor care-i înconjoară!
(Nah, că acum nu mai are niciun rost să mă înscriu şi eu în concurs cu o poezie, o compunere şi-un articol..!!) :)

cristian baltatescu said...

Eh, eu zic ca e bine.
Sa se scrie si mai mult pentru o natie care oricum nu citeste. O minoritate de scriitori pentru o minoritate de cititori.
Doua cercuri mici, cu personaje de multe ori comune, asta cred ca e trist.

In rest, nu e rau. Avand in vedere ca am lamurit ca Coelho nu e bun, ce e rau in a incerca sa gasim alternative chiar la noi? :)

Nonez said...

Eu as fi vrut sa fie limita de inaltime, adica nu cu rea intentie, dar(fiind mai mic de inaltime) cand imi caut ideile uitandu-ma-n tavan n-as vrea sa fiu incurcat de anumiti inalti care-si cauta ideile in podea.

violeta THE said...

oare cum s-ar putea masura talentul? adaugi "metru" la urma? poate s-au gandit la talent ca indexari salariale, cine stie...

Anonymous said...

Tanase esti fix prost! :) Cum poti sa aberezi in halul asta?