Wednesday, March 26, 2008

Cine mai vrea sa faca sex cu Istoria?

Marx a vrut, si a facut. Nici Platon nu s-a dat in laturi de la o orgie idilica. Insa cel mai patologic caz imi pare a fi Hegel, pe care mi-l si imaginez stind in fata Istoriei (o dama bine), vorbindu-i, de la inaltime patologiei sale, cam asa:

Stimata doamna, eu sint o persoana creata pe masura spiritului universal, eu am, daca nu v-ati dat seama, scopuri absolute, fanteziile mele sint tot atitea idealuri inalte. Daca nu ma mai pot lupta cu Darius sau Porus, pe care, sincer, nu m-ar fi deranjat sa mi-i fac sclavi, de ce sa nu scriu eu niste prelegeri de filosofia Istoriei? In definitiv, pentru tine scriu, pentru tine, si te rog sa-l uiti pe Alexandru, te rog sa-l uiti pe Iulius Cezar, te rog sa-l dai uitarii pe Napoleon, ei n-au fost decit infatisari ale spiritului meu, ei nici macar nu exista, poate ca nici n-au existat, priveste-ma cu atentie, sint eu, Georg Wilhelm Friedrich, iar tu esti Istoria mea, esti numai a mea, zi mersi ca exist, ca existi, ce faci in urmatoarele doua sute de ani? Vrei sa iesim undeva?

7 comments:

mariah said...

numai dama bine n-o fi istoria asta... poate la fel de dura ca si moartea. si de urata.

baldovin said...

Cine vrea sa faca sex cu Istoria .... se numeste gerontofil.

Cica pe Hegel l-a 'nselat la bani si de-atunci aramas el ciu fixatia asta pe "viclenia istoriei" ...

Anonymous said...

As vrea sa stiu citatul pe care se bazeaza presupozitiile acestei insemnari.

Iulian Tanase said...

citatul este putin spus, ca sint mai multe. prelegerile lui Hegel de filosofia istoriei sint foarte relevante, insa, daca vrei citate utile, poti citi si "Societatea deschisa si dusmanii ei", unde Popper il face varza pe Hegel. nu e locul aici sa dezvolt.

Anonymous said...

Eu nu l-am citit pe Popper ... iar din Hegel nu-mi aduc aminte unde a spus 'exact' ceea ce mi se pare a fi presupozitia principala, anume ca 'Istoria se incheie cu el'. Dar am observat ca este o idee ce i se atribuie foarte des.

maia.storyboarders said...

eu cred ca e impropriu si destul de vulgar sa te gandesti ca si-ar fi dorit cineva sa faca sex cu istoria chiar daca au fost unii care au crezut ca i-o pot trage. oricum aici vorbim despre oameni care s-au indragostit de ea si care si-au dorit sa fie primii sau ultimii barbati din viata ei. si n-au reusit pentru ca istoria este o curva ca mai toate femeile misto pe care le stim, nu-i asa?

Raluca said...

Cel putin interesant poate fi cazul lui Eliade. El arata cum e cu intoarcerea la origini, cu abolirea timpului istoric, cu IESIREA din Istorie deci. S-a simtit de altfel raceala dintre el si Ea odata cu esecul de la Mari Romani (unde de altfel si Istoria trebuia sa candideze orice s-ar spune)... ce inseamna insa aceasta intoarcere daca nu o fantezie (sau perversiune?) de-a lui Eliade cu Istoria pe cand aceasta era o copila oachesa, ma intreb.