Saturday, March 22, 2008

I-am zis vreo doua, ieri, lui Eminescu

Cind ajungi in fata unei sali pline de elevi de liceu si trebuie sa vorbesti despre poezie, misiunea nu e deloc una simpla. Ce sa le spui pentru a le capta interesul? Ce sa le spui pentru a-i face sa rida? Ce joc ar trebui sa inventezi pentru a-i atrage in zona aceea a complicitatii? Apoi, nu stii citi dintre cei care te fixeaza cu privirea sint realmente interesati de poezie si citi au fost obligati, de catre profesori, sa participe la acea intilnire. Un dicton americanesc de speaking in public zice cam asa: If you fail to prepare, prepare yourself to fail. Personal, nu-mi scriu niciodata speech-uri. Nu pregatesc nici scenarii, nici regii. Merg pe mina spontaneitatii, singura zona pe care o premeditez cit de cit. Si mai merg si pe mina conceptului KISS (Keep It Short and Simple), ceea ce inseamna: 1) ca nu trebuie sa te uite Dumnezeu vorbind ; si 2) ca orice jargon trebuie evitat.
Lectura de ieri, pe care am avut-o la Colegiul National Mihai Eminescu (la invitatia lui Octavian Soviany), a fost ok. Le-am vorbit elevilor cit mai simplu posibil, fara sofisticarii, le-am citit citeva poeme cu o voce clara, iar, pe final, i-am facut sa rida. Cum i-am facut sa rida? Le-am citit citeva intrebari si raspunsuri din Trusa instalatorului de umbre, apoi i-am invitat la un joc: eu am scris citeva intrebari care incepeau cu De ce, si ei, fara sa stie intrebarile mele, au fost invitati sa scrie raspunsuri care incepeau cu Fiindca, Pentru ca, Deoarece, Intrucit. La unele intrebari (ale mele) si raspunsuri (ale lor) s-a ris in hohote. Iata citeva exemple:

- De ce oamenii nu au aripi?
- Pentru ca asa trebuie sa fie.

- De ce oamenii sint muritori?
- Pentru ca sintem ciudati.

- De ce atitea biserici?
- Pentru ca nu exista intrebare timpita.

- De ce oamenii sint muritori?
- Pentru ca Pastele nu e in fiecare zi.

- De ce oamenii nu au aripi?
- Pentru ca furnicile nu fumeaza.

Etc.13 comments:

bubu said...

ar fi fost superb sa fiu si eu din bucuresti si sa vin si eu acolo....dar am o prietena din liceu de acolo si mi-a zis ca ia placut foarte mult. Felicitari ca ai facut niste elevi care vroiau sa scape de ore sa se intereseze de carti:P

costik_c said...

daca tot suntem la aceata tema, sa citez un ascultatotr guerilla:
"De la foarte bine in sus...sau in jos"

sper ca nu m-am abatut de la tema:P

Anonymous said...

Ai fost grozav la noi! ;)
Cred ca ai reusit sa-mi trezesti interesul pentru literatura moderna. Apropo, "Sora exacta" este excelenta.
Cu prietenie, Rares

alexutza said...

Ai fost foarte tare.
Chiar mi-a placut foarte mult:)

Iulian Tanase said...

hai, gata cu laudele, fuguta la invatat :)

Adrian said...

Da, dar ce te faci cand trebuie sa le captezi atentia zilnic? Cat sa combini acrobatiile, cat sa faci pe imprevizibilul? (asta fiindca mi-am adus aminte de o treaba in facultate. Am revenit la acelasi curs la unei profe de vreo 5 sau 6 ori in grupe diferite de studenti, normal. Ii capta binisor cu vorba. Nu stiu la al catelea curs a inceput sa ma observe, dar cand m-a observat, am observat si io ca ma observa. Nu i-am tradat remanenta discursului anticipand-o cu intrebari agasante dar chiar si-asa cuminte, nu mi-a mai suportat prezenta. M-a dat afara, spre uimirea tuturor. Nu mai zic de ce. Intelegi tu.)

Adam said...

Nu sunt multumit. Genul asta de intalniri imi ac pofta...si apoi trebuie sa inghit in sec...:|
Gandeste-te sa vii si "prin teritoriu"---ar trebui sa iei tu rubrica "Reportaj cu tara de gat". :D

Anonymous said...

A fost chiar interesant,si-mi place foarte mult "Sora Excelenta"!
Ana.

Anonymous said...

*Sora Exacta...scuze :D

Anonymous said...

eu am intilnit KISS ca Keep It Stupid Simple... si asta la diverse conferinte profi tinute de americani

Iulian Tanase said...

nu stiu care dintre noi a fost mai norocos

Tincoca George Catalin said...

Un eveniment de genul asta s-a intamplat si la mine in liceu(N. Tonitza) au venit 3 poeti cu ganduri curate dar care sau murdarit foarte usor, si nu cred ca le spala vreun detergent indiferent de cat oxigenpower are, prin faze de genul:"miroseam a(scuzati) sperma prietenului meu" sau geva mai usor:"oferta de la vodafone(crd ca avea contract cu ei) 200 min gratuite dupa moartea ta" acum sa-mi raspunda cineva sunt eu nebun sau lumea chiar ne crede atat de prosti incat sa ne serveasca asemenea prostii?

Iulian Tanase said...

eu zic ca nu esti nebun