Monday, April 7, 2008

Stelian Tanase si Avangarda Romaneasca: Baba si Mitraliera Bulgareasca

Voi incerca sa fiu cit mai blind cu Stelian Tanase, poate si pentru ca, in 2002, Observator cultural anunta in paginile sale lansarea cartii Iubitafizica, de Stelian Tanase :). A fost o eroare draguta. Dovada ca se poate gafa cu mult mai rau este chiar volumul Avangarda Romaneasca in arhivele Sigurantei (Polirom, 2008), editie ingrijita si prefatata de Stelian Tanase.
Cartea este plina de tendentiozitati, prostioare si inexactitati, insa n-am sa intru in prea multe detalii, ca n-am nici timp, nici chef. O sa spun doar citeva lucruri:

1) Documentele intocmite de Siguranta, din care Stelian Tanase isi extrage concluziile, sint in general ridicole.
De exemplu, din Situatia Personala pe care i-o intocmeste Siguranta (sau cine i-o fi facut-o), aflam ca Gellu Naum avea 1,63 m (in realitate, G.N. batea spre 1,80) si un nas cu profil "borcanat".
O scrisoare pe care Victor Brauner i-o trimite, in 1938, lui Louis Aragon, propunindu-i ca scriitorii francezi sa fie tradusi in romaneste si viceversa, capata o interpretare stranie, care merge pina-ntr-acolo incit Brauner ajunge agent al Kominternului, un fel de unealta in miinile bolsevicilor, in fine... Arta comunista era, pesemne, ultimul lucru din lumea asta care il interesa pe Brauner.

2) Este abuziv sa tragi concluzia ca, daca esti antifascist, inseamna ca esti filosovietic. Multi suprarealisti, care cochetasera cu stinga pe vremea cind fascismul isi facea de cap prin Europa, s-au despartit apoi de comunism. Este cazul lui Breton, este si cazul lui Naum sau Brauner.

3) La p.59, Stelian Tanase zice ca "Paul Paun moare la Chicago in 1966". Gresit: Dolphi Trost a murit la Chicago in 1966. Paul Paun a murit prin 1998 (sau 2000, nu mai stiu exact, desi imi amintesc ca Lygia Naum mi-a spus odata).

4) O alta greseala impardonabila: la aceeasi pagina 59, Stelian Tanase zice ca Jules Perahim moare in 2004. In realitate, Perahim a murit anul asta, in noaptea de 2 spre 3 martie.

5) La p.75, intr-o explicatie la o fotografie de grup, se spune ca Medi Wechler ar fi sotia lui Paul Paun, cind, de fapt, ea era sotia lui Stefan Roll (Gheorghe Dinu). Sotia lui Paul Paun se numeste Reni.

Dincolo de aceasta gramada ordonata de erori, deranjant la cartea asta este si felul tendentios in care Stelian Tanase interpreteaza anumite fapte (prezentarea lui Brauner, pp.43-46, este cel mai bun exemplu), plus ca documentele astea ale Sigurantei sint niste rapoarte jalnice ale unor pre-militieni, care scriau "supra-realism", cu cratima.

3 comments:

Anonymous said...

Dupa celebrul film "Kramer contra Kramer", va prezentam "Tanase contra Tanase".

Pai, i-ai zis ca a gresit si lui Stelian? Iulian?

Iulian Tanase said...

seman prea bine cu tata ca sa fiu ruda cu nenea stelian

Adam said...

Pai e simplu de rezolvat problema asta: in timpul liber sau cand te plictisesti (sic!) poti scrie si tu o carte in care prezinti tu "realitatea suprarealista" (Brauner,Naum etc).
E drept nu va fi nevoie sa consulti documentele Sigurantei. :))

Bineinteles ii vei dedica volumul fratelui tau-Stelian. :P