Tuesday, June 17, 2008

Ce-a vrut sa spuna poetul? (II)

Se rasucesc melcii-n cochilii cind aud cum a ajuns sa fie comentat prietenul nostru nepereche Mihai Eminescu. Experimentul semi-hermeneutic de pe blog ar trebui sa le dea de gindit tuturor celor care isi doresc sa fie, ante- sau post-mortem, poeti nationali. Un poet national este atit de cunoscut, incit nimeni nu il mai citeste, cu exceptia unora sau altora, sper ca am fost suficient de neclar.

Ma gindeam chiar ca am putea initia un nou curent literar: postmortemismul. Dar, pentru asta, trebuie sa comentam si poezia


ODA (in metru antic)

Nu credeam sa-nvat a muri vreodata;
Pururi tinar, infasurat in manta-mi,
Ochii mei naltam visatori la steaua
Singuratatii.

Cind deodata tu rasarisi in cale-mi,
Suferinta tu, dureros de dulce...
Pin-in fund baui voluptatea mortii
Nenduratoare.

Jalnic ard de viu chinuit ca Nessus,
Ori ca Hercul inveninat de haina-i;
Focul meu a-l stinge nu pot cu toate
Apele marii.

De-al meu propriu vis, mistuit ma vaiet,
Pe-al meu propriu rug, ma topesc in flacari...
Pot sa mai renviu luminos din el ca
Pasarea Phoenix?

Piara-mi ochii turburatori din cale,
Vino iar in sin, nepasare trista;
Ca sa pot muri linistit, pe mine
Mie reda-ma!

28 comments:

lichter said...

N-avem butelii!

Iulian Tanase said...

m-am gindit si eu ca asta a vrut sa spuna eminescu in acest poem

valyum said...

deci e vorba despre inefabila stare a egocentrismului uman. acum ca v-am atras atentia, se dau butelii la aprozarul din colt.
saru' mana

Madalina said...

imi place ideea cu postmortemismul.
e draguţ :)

Anonymous said...

dle,e clar.Eminescu a fost microbist.Unul vizionar: steaua-cupa campionilor-becali-agonie si extaz.

Iulian Tanase said...

este cineva care nu este astazi microbist? si cind spun "astazi" ma gindesc la aceasta seara semi-superba care a inceput deja sa se instaleze in sufletele noastre de furnici, care aproape uitasera cum e sa tii cu o echipa de fotbal, care, altfel, nu ti-e nici mama, nici tata, nici amanta, nici sora, nici iubita, nu ti-e, practic, nimic. sa stiti ca oamenii bat cimpii si de emotie. revenim la eminescu dupa ce ne calificam in sferturi. sa le tinem pumnii cardiacilor, da?

Matusa Lem said...

Da' bere la metru antic,se da? Io cre'ca aia a vrut omu' Eminescu sa zica,adica are bere si o da la metru antic,care sa masura in coate,sau in patru labe (palme?)

Anonymous said...

mai bine orb ,indiferent,indolent,fara patima,decit rug,stres,zbucium,ulcer,cearcane.Ar merge bine ca reclema pt stingatoare sau pt incurajarea alcoolismului.

Adam said...

Mie personal,propriu pe mine,imi,mi,sunt secat de acest
"pe mine/Mie reda-ma"

Anonymous said...

Poetul zice ca ne nastem puri, invatam a muri pentru a ne intoarce, in cele din urma, nepasatori, la Sine. Cam asta ne lasa, surizind, si Mircea Eliade*, prin al sau epitaf.

poetul aduce vorba, in treacat, si despre cei _jumate om-jumate magar_ care violeaza constiinte credule, amagindu-le apoi cu straie aducatoare de vesnica fericire.

*ma intreb daca nu urmeaza, cumva, sa-l comentam si pe micul mare Eliade.

FuckYouTovarasi.blogspot.com said...

Credeam ca am scapat dupa ce am dat bacul in urma cu 23 de ani ...

Iulian Tanase said...

de eminescu nu scapi nici in mormint

1octav said...

Versurile sunt ca niste corzi bine acordate si ne plac pentru ca le putem atinge: flacari care ard jalnic, mantau care il apara de moarte intr-un fel, ghidajul stelelor etc.
Poezia este dificila, un fel de Memento mori in fond. Sub aparenta de modestie (Oda si atat) se ajunge la mit, la acceptarea mortii ca un adevarat erou. Poezia este ca un peisaj montan care se desfasoara platou cu platou pana la culme.
Dar tipul ramane un pedant, nu pierde in vedere cum se vede din afara acest zbucium. Nu vrea sa faca ceva minor ci ceva cum nu s-a mai vazut. Pentru asta calculul maniacal de silabe si ritmuri.

telefoane nokia said...

"de eminescu nu scapi nici in mormint"
:)) foarte adevarat! cautati pe youtub "teo-eminescu si diateza reflexiva"
omu' e asbsolut genial! o sa va explice el ce si cum sta treaba cu Eminovici :D

nimeni said...

O saptamina plina de evenimente si goala de realizari s-a incheiat.
Ce sa va zic, in aceste conditii?
Eminescu a incercat sa scrie si el un "Pururi tinar, infasurat in pixeli". Stim deja cine i-a luat-o inainte.
Apoi, plin de dezamagire a incercat sa scrie la revista astronomilor amatori. A aflat cum sta treaba cu viteza luminii, dar aia tot nu l-au publicat.
Si mai dezamagit, poetul nepereche s-a transformat in emo cu mustata si a inceput sa invete sa moara.
Desi un expert al propriei morti, se pare ca era totusi un diletant. Avea nevoie de nepasare sau de alte mijloace absconse pentru a restabili legatura cu sinele - realitate, pierdut fiind in alt univers (mai mult sau mai putin paralel).
Din doua una: sau Eminescu era drogat si betiv, un element antisocial deci pe care nici nu mai merita sa il comentam, sau era mort deja cind a scris poezia si a fost recuperata de catre OTV.
Va rog sa imi comunicati varianta aleasa.

Vlad said...

"Suferinta tu, dureros de dulce..."?
Daca ma-ntrebi pe mine, Eminescu un sadomasochist emotional. Gasea o placere perversa in suferinta, ca multi altii. Isi dadea seama ca si-o face cu mana lui: "De-al meu propriu vis, mistuit ma vaiet", si vroia sa scape din cercu' asta vicios.

sau nu.

Iulian Tanase said...

@ nimeni: este clar ca eminescu a scris poezia asta de-ndata ce a murit

bubu said...

eminescu citea cioran si nietzsche!

Vlad said...

Nu cred ca Eminescu se refera tocmai la moarte, ca eveniment, cand zice "Nu credeam sa-nvat a muri vreodata;". Mai degraba, as zice ca se refera la procesul mai indelungat de "a muri", un soi de proces de degradare, de pierdere a autenticitatii.

Iar intre el si Nietzsche nu vad absolut nici o legatura. In opera sa, Eminescu nu se leaga pentru nici un moment de religie, de moralitate, de autodistrugere. Ba mai mult, din cate stiu, lui Nietzsche nu-i erau prea simpatici romanticii.

Iulian Tanase said...

@ vlad: vrei sa spui ca eminescu era emo? un fel de emonescu?

textier said...

pe asta as preda-o in liceu, la XI sau XII. inainte as explica ce e cu nesus, hercule, rugurile si... metrul antic. apoi i-as pune pe cei mai emo din cls sa-mi aleaga versurile care ar merge si azi cintate (si de ce); care ar merge puse in caietele de amintiri (oracole); care ar merge scrise pe cruce sau cavou... la sfrsit i-as lasa pe ei sa interprteze: i-as lasa sa abereze oricit si le-as da 10 tuturor.
dupa care le-as zice ca la bac nu merge asa si ca trebuie sa invete un referat teapan.

Vlad said...

Emonescu :)) Mai degraba as zice ca era un paleo-emo. Cam toti romanticii erau niste emo (expeptie facand Bitman :)

Iulian Tanase said...

@ textier: foarte bine te-ai gindit, dar oare crezi ca exista profesori in stare sa se joace asa frumos cu elevii?

@ vlad: romanticii nu erau deloc emo, dimpotriva, erau foarte tough & dark, ei nu erau cu frumosul, ci cu sublimul ala infricosator. e suficient sa citesti citeva pagini din edgar allan poe ca sa iti dai seama ca romantismul n-are nici o treaba cu romantismele.

Vlad said...

N-am zis ca romanticii au treaba cu romantismele si nu cred ca poti gasi un singur motiv poetic al miscarii. Pentru mine, chestiile esentiale la romantism sunt singuratatea, alienarea, retragerea in natura si poate transpunerea ei divin. Ziceam ca sunt "emo" tocmai din cauza aerului singuratic si imaginii triste si intunecoase pe care vor sa le proiecteze.

catalina said...

daca nu ma insel a pomenit cineva ceva de egocentrism...si eu tot la asta ma gandesc cand citesc poezia..." nu credeam sa invat a muri vreodata" se refera ,cred, la o moarte a sinelui, in sensul ca, descoperind alteritatea, pe celalalt, brusc eul nu se mai afla in centrul universului,moare,pentru ca locul sa ii fie luat de persoana iubita...paler spunea in "viata pe un peron" ca singuratatea trebuie binecuvantata, fiind singura posibilitate de a ne apartine in intregime...spunea ca singuratatea e "o tarfa care nu te invinuieste ca esti egoist"...poetul invata sa spuna "tu"si viata lui isi schimba brusc traiectoria...asa ca ultimul vers "pe mine mie reda-ma" prinde sens...vrea sa revina la linistea netulburata de "tu", la clipa initiala in care el era masura tuturor lucrurilor...am ramas cu sechele de la olimpiada de romana...se intelege..:))

shalimar said...

eu cred ca e vorba de mitul solar

Isdraila said...

off..din cate citesc se pare ca si mai sus s-a venit cu ideea....mai partial..sau mai integral...dar oricum...ce am eu de spus vis-a-vis de ideea d-voastra de a lasa mana libera la interpretare....ar fi..1.Odata ce ai inteles poezia in stilul tau propriu..sa vii cu versuri..creatie proprie..care sa reflecte exact acea idee care ti-a venit in minte cand ai citit poezioara...si ...ceva mai apropiat..ar fi ...2.Odata tematica..mai mult sau mai putin aberanta...descoperita....sa se incerce a se "maslui" versurile pt. a se ajunge mai clar la acea interpretare...in loc de o poezie cu 4 strofe..una din 2...sau 3.sau mai multe..in care aceleasi versuri..se leaga in alt mod..pt. a se arata mai clar ce am inteles eu..din poezie.....Ca nu am reusit ...d-le Iulian Tanase sa rastalmacesc cele spuse de Eminescu inca...partea a-2a..dar poate servi drept subiect de gandire :)....sper ca nu v-am irosit timpul..si prea multe randuri de comentariu...

Anonymous said...

почему загорается лампочка проверте двигатель в ваз 2112 [url=http://thisnews.ru/]http://thisnews.ru/[/url] Скачать кодеки бесплатно
ст.128 НК п.1 [url=http://aloudthink.ru/]http://aloudthink.ru/[/url] WWW.pesni.ru
прикол [url=http://xchild.ru/zmina-volossya/]http://xchild.ru/[/url] games werd dirt
каковы особенности пейзажа произведения горького [url=http://mydepression.info/]mydepression.info[/url] L830