Monday, June 30, 2008

Cum arata viata de apoi a umbrelelor?

Acum citiva ani, am gasit o stire care m-a impresionat si la care ma reintorc din cind in cind, pentru ca mi se pare exemplara: "Un sicriu cu cadavru cu tot, cazut dintr-un vehicul implicat intr-un accident, a zacut ore intregi in mijlocul unei sosele, intr-o localitate din Chile, fara ca nimeni sa anunte politia. Trecatorii au crezut ca este o opera suprarealista in onoarea pictorului Roberto Matta Echaurren, care murise in ziua respectiva".
In urma cu vreo luna, am fotografiat o umbrela foarte frumoasa, abandonata pe strada Selari. Ulterior, amintindu-mi de sicriu si de Matta, m-am gindit ca nu este exclus ca umbrela asta sa fi fost o opera de arta in onoarea vreunui reparator de umbrele de pe Selari, care ar fi murit – de ce nu? – intr-o insorita zi de primavara-vara.De ce nu exista cimitire pentru umbrele?

20 comments:

Anonymous said...

io zic ca ar fi, pe putin, la fel de interesant sa aflam cum arata viata noastra de apoi

Violeta said...

Daca ar fi sa construim cimitire pentru fiecare lucru frumos care moare, mai mult sau mai putin la propriu, pun pariu ca n-ar mai ramane loc pentru noi.
In schimb, as fi mai mult decat bucuroasa sa aflu ca vreun teren de golf sau vreo vila de vacanta au fost transformate in cimitir de umbrele, de prietenii sau ce altceva ni se mai strica pe parcurs.

valentina said...

Nu este nevoie de cimitire.
Dupa moarte, umbrelele se duc direct pe Apa Sambetei.

vasilissa said...

pai de aflat cum arata viata noastra de apoi nu scapa nimeni. macar atita certitudine sa avem si noi, ca altminteri...

lichter said...

Mda... din păcate pentru umbrelele de rînd există doar gropi comune. Sunt convins că pentru umbrelele din păturile de jos şi mijlocii nu există nici măcar rai, iad, nirvana sau umbrele feciorelnice care le asteaptă în viaţa de apoi. Dar nu este exclus ca absenţa vieţii de apoi să fie o consecinţă a mişcării umbrelelor burgheze marxiste făcute muncitoreşte în Rusia.

Totuşi cred că pentru umbrele Louis Vuitton (am prins şi eu un contract şi sunt plătit în scobitori de firmă) există cripte special amenajate unde plouă sau e soare permanent (în funcţie de model).

Umbrela trebuie să fie oricum un soi de invenţie diavolească pentru că se aşează convenabil între noi şi cer. Deci umbrelele nu au nevoie de cimitir, trebuie să ardă direct în iad (indiferent de model).

catalina said...

ce simplu ar fi daca ar exista cimitire in care sa ingropam tot ce ne doare,tot ce nu mai merge,tot ce ne-a apartinut candva...am trai intr-un paradis al uitarii... dar oare nu e mai frumos ca exista obiecte si lucruri care ne impiedica sa uitam? banca pe care m-am sarutat prima oara cu petre, chioscul pe langa care treceam in drum spre garsoniera, esarfa in dar, camasa de noapte a mirunei...si de ce nu umbrela de pe strada selari...oare ce poveste trista se ascunde in spatele ei?

dragos c. said...

poate am prea multa imaginatie,dar dintr-o anumita perspectiva aduce cu un fluture de noapte in varza.
ce sa caute acolo,pe caldura asta?
v-a luat melancolia de la soare?
explicatia e mult mai ludica:conlocuitorul de la etajul uneia din cladirile de pe strada asta nu a gasit altceva mai la-ndemana cand i-a rupt salele nevesti-si.obiectul pierzandu-si apoi functia prin deteriorare,omul a vrut sa scape macar de o parasuta din casa si cu mult,mega,hiper realism l-a plantat pe asfalt.
poate vreunul care trecea,si el indoit de sale,dar din motive specifice carciumilor din zona,a vazut cum vine de de-asupra.Realism!parerea mea...

Iulian Tanase said...

@ dragos c: nu cred ca dintr-un prea plin de imaginatie amesteci varza cu fluturii si umbrelele cu parasutele. poezia nu este obligatorie, ceea ce nu e rau.

catalina said...

bine, ar mai fi o explicatie destul de logica pentru faptul ca nu exista cimitir pentru umbrele...pentru ca s-ar rasuci sarmanele umbrele in mormant daca ar auzi-o pe rihanna...you can stand (six feet)under my umbrella..ella..ella...da' chiar...rihanna ce parere o fi avand despre discutia asta?

dragos c. said...

domnu' iulian,pot sa raspund tot io?pot...?pot?

Iulian Tanase said...

sigur ca poti sa raspunzi, dar cu delicatete si fara parasute supuse violentei domestice sau alte mincaruri de varza.

dragos c. said...

he he.nu la intrebarea cu rihanna voiam sa raspund.
am scris mai devreme,dar probabil ca s-a dus in lumea umbre(le)lor:da,nu de imaginatie e vorba,ci de subconstient.e vocea asta care ma-nerveaza,nu tace,zice:unde-i Mary Poppins?

dragos c. said...

da' daca v-ati suparat...,imi iau jucariile si plec...n-am vrut sa fiu nepoliticos correctly...

Iulian Tanase said...

nu m-am suparat, dar nici nu ti-as dori sa ma supar :)

Cocstel said...

E bine ca e loc de umbrele, mai dau speranta pietonilor. As prefera oricand un slalom printre umbrele suprarealiste, decat intre masini parcate pe trotuar.
De ce nu e cimitir de umbrele? Probabil ca e, dar in conditiile actuale, sarmana de fata probabil nu si-a permis parcela de veci langa umbrele Vuiton, sa nu mai vorbim de cortegiu de Bentley-uri.

Anonymous said...

Imi pare rau de umbrelele parasite in mijlocul strazii sau intr-o lada de gunoi.Ar trebui sa moara demne intr-un parc, in fundul unei rape cu iarba umeda, cum zicea dl Cortazar. Criminalii de umbrele ar trebui sa fie omorati cu spitele umbrelor ucise infipte in urechi. Si eu merit o astfel de pedeapsa, am lasat sa zaca in agonie o umbrela frumoasa pe o strada, puteam s-o ingrop intr-un cimitir sau s-o iau acasa si s-o ingrijesc..Ma caiesc!!

Urmuz said...

Bun şi cimitirul, dar pentru cele încă în viaţă: ar fi atrase de către un ştrand numai pentru umbrele? Umbrele lucrate la sala de forţă însoţite de umbrele roz, tip şnur.

nimeni said...

Umbrelele uitate ar trebui inmormintate undeva, dupa o cortina a memoriei?
Prietena mea este o maestra in astfel de inmormintari. Cred ca si-ar putea deschide o firma de mari pompe funebre pentru umbrele.
Problema e ca are o umbrela care e diametral opusa celei care a obosit sa se umfle in vint si a aterizat pe drumul pe care l-ati calcat si dumneavoastra. Aceasta, pe linga faptul ca e de un verde innebunitor de vesel, se intoarce mereu din viata de dincolo, dar oricit incercam sa o facem sa vorbeasca despre uitare, ea tace intr-un colt si se gindeste la ploaie si la un sarut lichefiat de petale de pomi infloriti. Poate si la doi adolescenti patetici, dar nu cred.

Anonymous said...

"plouă oblic
nişte arheologi au găsit ceva ce pare umbrelă
restul oamenilor duc în spate uşi
pe care nu le pot închide sau deschide"

ionuţ said...

Ai avut noroc, ca putea fi o umbrela-strigoi.