Wednesday, July 30, 2008

Trist, dar adevarat: si Cornel Todea a turnat


In 1996, dl Cornel Todea a primit Premiul APTR pentru talkshow-ul/interviul realizat cu Gellu Naum. Acest talkshow, care cuprinde doua episoade, unul filmat la Comana, celalalt in Bucuresti, in casa din Petru Cretu, ramine, probabil, cel mai bun material filmat despre si cu Gellu Naum. Acesta era si motivul pentru care il stimam pe dl Todea.
Luni, am aflat de la cineva din redactie ca dl Todea a turnat, in tineretile sale adinci, la Securitate, ceea ce m-a intristat. Articolul a aparut in Academia Catavencu de astazi, poate fi citit aici.

14 comments:

Ferenczy Attila Ştefan said...

Am citit articolul si este ceva care ma vexeaza. Fara sa minimalizez intr-un fel sau altul drama cumplita descrisa in AC, sunteti totusi constienti ca este vorba despre cam aceeasi chestie care s-a petrecut si pe vremea revolutiei lui Mao si a khmerilor rosii si se mai petrece si azi, aiurea, in Africa? Cu ce este mai vinovat adultul care pune o pusca in mana unui copil dcat cel care ii pune in fata toc si hartie si-l dreseaza de mic sa-si toarne parintii, prietenii, colegii? Pedeapsa lui Todea exista, dar nu suntem noi cei care putem spune ce si cum i se cuvine adultului Todea pentru drama in care a fost amestecat adolescentul Todea. Daca a mai ramas om, pe undeva, Todea isi administreaza singur pedeapsa careia numai el ii cunoaste masura...
In fine, sper ca nu am scapat prea rau in decor...

Luca said...

Eu nu mai inteleg nimic din lumea asta. Astept resemnat ziua in care o sa citesc in presa ca "Iulian Tanase, student al Facultatii de Filosofie, a fost prins copiind la examenul de 'Etica'"

Urmuz said...

Şi cred că Epopeea Dezamăgirilor încă nu s'a încheiat.

Dar e şi vina noastră: prea suntem obişnuiţi să trăim în delimitări stricte: clasicism, romatism, baroc, pace, război, iubire, despărţire. S'ar putea ca în acest moment să fim posesorii unui drăgălaş de cancer incipient, iar noi să ne credem sănătoşi.

Cine urmează, aceasta'i întrebarea.

Iulian Tanase said...

@ ferenczy attila: mi se pare corect ce spui;
@ urmuzz: sper ca nu urmam noi.

CALUGARUL VASILE said...

Am citit zimbind articolul despre zburdalniciile copilaresti ale lui Cornel Todea. Si mi-am soptit atunci in barba "unde esti copilarie, cu padurea/turnatoria ta cu tot..."
Aflati ca de atunci Cornel a mai crescut si cind era la TVR a devenit turnator daca nu cu acte in regula, in orice caz cu nume de cod. "Cornescu" il chema ca ciripitor. In dosarul de obiectiv "Radioteleviziunea Romana", aflat la CNSAS, s-ar putea sa fie si numele de cod "Cornescu". Sa stiti ca de Cornel Todea e vorba!
Eu va vorbesc din experienta personala. L-am gasit in dosarul meu de urmarire informativa din 1977, iar micile lui turnatorii (mici pentru ca, recunosc, erau soft, dar turnatorii) sunt olografe. Le-am si publicat intr-o cartica, infecta, pentru e cu fosgaiala securistilor si a turnatorilor lor, intitulta "Ultimii sapte ani de acasa"

Andy said...

nu ma mira nimic. ce pretentii sa mai avem de la unii oameni care au lucrat in escorta marelui conducator...? ( cunosc pe cineva foarte bine, dar sincer, il apreciez si nu l-am intrebat asta niciodata). macar , daca ei erau turnatori, o faceau de nevoie. problema se pune la cei care o faceau DE VOIE si care ocupa functii publice.

Anonymous said...

Greata, sila imi fac acesti oameni si parca si mai dificil este atunci cand au invatat la aceeasi scoala cu tine, actualul colegiu Caragiale pe Dorobanti. Am fost colega cu Marioana si cu celelalte trei fete turnate de Todea, precum si cu cativa din baietii tot de el turnati. Aveam pe atunci 16 ani, nu 17 cum scrie Alina Moscalu, dar asta e doar un detaliu. Daca acest individ, CT, ar avea cat de putina constiinta si bun simt, ar cere iertare celora carora le-a rapit luni si ani din viata.

Anonymous said...

Cum isi poate dl. FA inchipui ca un individ ca Todea, care a profitat timp de peste 50 de ani de "beneficiile" oferite de regim sa aiba vreo tresarire de vinovatie? El a inchis de mult ochii asupra faptelor sale.. Este un netrebnic, ce ar trebui aratat cu degetul de toate ziarele, si admonestat de UNITER.
O fosta colega de scoala

Ferenczy Attila Ştefan said...

Salut Maestre,

Ma onorezi cu o vizita? http://ferenczy-gandul.blogspot.com/2008/07/fekete-kutya-i-circoteca-bicicletelor.html

Scuze ca indraznesc sa postez aici. Nu am gasit mail pe blog si ma gandeam ca oricum il poti sterge la moderare...

Plecaciuni alese

Stefan

Iulian Tanase said...

te-am onorat, am citit, am aprobat :)

Matusa Lem said...

Asa sint toti : a turnat si i-a adunat ! Pe toti in functii.

Adriana Cristina said...

Despre reavointa
sau scrisoare deschisa urmasilor lui Plesita


Stimata Doamna Alina Moscalu,
am citit articolele dvs. din Academia Catavencu ( editiile din 29 iulie si 5 august) si ma simt obligata sa va scriu citeva rinduri. Chiar daca nu fac parte din generatia nefericita care a cunoscut comununismul in toata splendoarea lui , am fost interesata sa aflu ce s-a petrecut cu generatia parintilor mei. Am facut asta, de teama sa nu acuz in necunostinta de cauza. Va spun asta, fiindca usurinta cu care il incriminati pe regizorul Cornel Todea imi da frisoane si imi aminteste de urgia „proletariatului declansata impotriva dusmanilor de clasa”.
Aduceti in prim paln povestea unui adolescent care , inchis fiind in 1952, se dezice de camarazii lui. Nu fac analiza jurnalistica a textului dvs, chiar daca as avea multe sa va reprosez ( mai ales titlul , pervers si inselator , lipsit de onestitate), fiindca asta tine de constiinta si de profesionalismul dvs. Dar consider ca nimic nu va da dreptul sa improscati cu noroi pe nimeni, fara a avea macar onestitatea de a incerca un un simplu exercitiu de imaginatie.
Ati incercat sa traiti virtual situatia in care amenintarea cu suprimarea, durerea fizica , teama ca din cauza dvs. va suferi intreaga familie sa va aduca in situatia de a va reprima propriile convingeri ? Eu fac acest exercitiu si recunosc sincer ca am numai dileme in ceea ce ma priveste. Eu nu cred ca Supraomul exista si ma tem de propriile mele slabiciuni, fiindca intr-o lume a nonsensului, s-ar putea ca tocmai aceste slabiciuni sa fie dusmanii mei cei mai de temut. Este simplu sa dai verdicte daca nu ai nici cea mai mica idee despre suferinta fizica, despre teroare si oprimare , despre perspectiva certa a unui viitor sumbru.
Avem nevoie de adevăr, fara doar si poate. Dar consider ca avem mai ales nevoia exerciţiului empatic pentru a înţelege suferinţa victimelor brutalităţii si cruzimii extreme.
Imi aduc aminte , cu tristete, cum Ion Iliescu spunea intr-un discurs ca Mircea Ionescu Quintus, Corneliu Coposu si Alexandru Paleologu au fost „turnatori „ - cuvintul dvs. preferat- la securitate. O mai mare ticalosie nici ca putea exista. Da, intr-adevar aceste extraordinare persoane au fost silite de un sistem pervers si monstruos sa faca acest gest pentru a supravietui.
Dupa doua arestari, Mircea Ionescu Quintus a fost trimis, in 1952, la Canal. Este eliberat doi ani mai tarziu si la iesire este racolat de Securitate. "Adevarul este ca acum 50 de ani nu am avut puterea sa refuz din cauza anchetelor Securitatii. Am dat o multime de declaratii sub semnatura mea, fara sa deranjez pe nimeni", marturiseste seniorul liberal. O alta victima a sistemului comnist , constrins sa faca pactul cu securitatea a fost Alexandru Paleologu . Iata un fragment din cartea lui Stelian Tanase „Sfidarea memoriei ” : „Tensiunea morală de vîrf apare atunci cind mărturisitorul îşi descarcă sufletul, narînd "pactul" pe care l-a făcut cu ticăloşii: în puşcărie fiind, în1964, s-a lăsat influenţat de realele deschideri culturale care-i erau aduse la cunoştinţă, şi a acceptat să fie preşedintele unui club al închisorii, unde a ţinut o conferinţă conformistă, să scrie, pentru Glasul patriei, două articole apăsat critice (la adresa lui Mihai Fărcăşanu şi, respectiv, a lui Cioran – pe care-i admira) şi,in schimbul libertatii, în cele din urmă, să semneze un angajament de "turnător" la securitate (pe care nu l-a onorat decît cu lucruri anodine, inofensive)”.
Probabil ca pentru dvs. aceste doua marturii va vor da satisfactia jurnalistului frenetic gata sa faca o “dezvaluire”. Pentru mine, sunt demonstratia dureroasa a unui sistem infiorator , ce nu pare a fi creat de oameni. Este o demonstratie a monstruozitatii si a cruzimii apocaliptice.In ceea ce-l priveste pe Cornel Todea, nu ati incercat macar sa oferiti publicului dvs. nici macar posibilitatea ( printr-un interviu) sa afle povestea acestui om pus intr-o situatie pe care un a ales-o si de care el insusi era terorizat . Ati manjit o viata intreaga , o cariera certa cu citeva consideratii rautacioase , impertinente si verdictuale care va pun , in primul rind pe dvs. intr-o lumina proasta. De acum in colo, eu , cind am sa va mai citesc, ma voi gindi care este subtextul articolului dvs. Care este interesul si mai ales al cui interes va mana in lupta.
Stimata Doamna Alina Moscalu,
astept din partea dvs. un articol amplu in care sa ii „demascati” pe cei care au permis astfel de drame, pe cei care au gindit un asemenea aparat de represiune. Un articol nu despre victime , ci despre calai. Ceea ce faceti acum nu este altceva decit continuarea aceluiasi mecanism de teroare pe care l-a instituit Nicolski. Si ce este mai trist , este ca apelati la acelasi tip de limbaj trivial pe care din nefericire il foloseau personaje de tip Plesita, lasind impresia ca in Romania nu s-a schimbat nimic. Inainte de a arunca piatra, ginditi-va putin ce ati fi facut dumneavoastra in situatia data si daca sansa de a va fi nascut in alte timpuri , va da dreptul sa calcati in picioare sufletul unor oameni deja traumatizati de nefericirea de a fi trait intr-o Romanie pestilentiala. Incercati sa fiti onesta. Nimic mai mult.Si asta fiindca s-ar putea ca peste ceva ani, un tinar jurnalist dornic de afirmare sa va infiereze „demascarile”publice , acuzindu-va de obtuzitate , intransigenta , poate chiar de minciuna. Depinde de vremuri...

Anonymous said...

excellent points and the details are more specific than somewhere else, thanks.

- Thomas

Anonymous said...

Si totuși! Unii au preferat să facă pușcărie decât să toarne!