Thursday, December 25, 2008

Daca doriti sa revedeti: La multi ani!

Cind ii urezi cuiva La multi ani! se cheama ca ii doresti sa traiasca ani multi, nu? (Scot din calcul varianta in care ii spui cuiva La multi ani! din complezenta, cum ar fi, de pilda, sefului.) Dar ce inseamna multi? Cred ca putem sa cadem de acord ca a trai mult inseamna a trai peste 80-90 de ani. Asadar, sa consideram ca a trai mult inseamna a trai, in medie, 85 de ani. Bun. Sa mergem mai departe. Deci, atunci cind ii spui cuiva La multi ani! inseamna ca ii doresti sa traiasca mult, in medie 85 de ani, dupa cum am stabilit, desi nu e o tragedie prea mare daca acea persoana traieste doar 84 de ani, 4 luni, 3 saptamini si 2 zile.
In preajma venirii unui nou an, adica de Revelion, oamenii isi ureaza La multi ani! - am stabilit deja ce inseamna asta. Insa, dupa nici un an, exceptie facind cei nascuti pe 31 decembrie, oamenii isi sarbatoresc ziua de nastere, ocazie cu care iar li se ureaza La multi ani!. Sa luam in considerare si faptul ca unii sarbatoresc si zilele onomastice (Vasile, Ion, Nicolae, Vasile etc), cind iar li se spune La multi ani!. Asadar, facind un calcul simplu, unui om i se ureaza, pe parcursul unei vieti de 85 de ani, sa traiasca: a) 14450 de ani, daca nu are nume de sfint; si b) 21675 de ani, daca este fericitul posesor al unui nume care se lasa cu petreceri onomastice. Oare nu e cam mult? :) Probabil ca da. Si, atentie, acest calcul are la baza un singur urator!

Ciudat este ca nici unui nou-nascut, in ziua cind vine pe lume, nu i se spune La multi ani!, desi aceea e singura zi de nastere a lui, celelalte, din anii urmatori, nu sint decit aniversari.

Tataia Constantin Pavel, tatal mamei, nu zicea niciodata La multi ani!, desi nu era nici profesor de logica, nici de semantica. Era fierar. Un fierar minunat. Tataia spunea atit: "Sa traim pina la anul!", ceea ce va doresc si voua, QED.

17 comments:

nasty said...

Domnu' IT, eu nu va urez la multi ani ca nu e cuviincios dar va doresc sa aveti un an mediu, mai bun ca 2008 dar mai slab ca 2010! :)

Anonymous said...

Atunci... "Sa traim pana la anul" si de-acolo, "La multi ani"!
Nu cred ca pot calcula... vinul mi-a mortit usor degetele...

Nicolae said...

Probabil ca "La multi ani" nu este legata de cantitatea de ani de viata, ci de o fraza neterminata: La multi sa ne mai vedem, LMA sa te pedepseasca, LMA sa ai parte de o bucurie ..... .

constanteanu said...

Tataie Constantiv Pavel era un om intelept din cate imi dau seama

sadwank said...

Sa stii ca m-am gindit si eu la chestia asta!
Se pare ca sintem un popor de duplicitari si chestia asta se vede si in limba.
1/ Noi zicem "La Multi Ani" si de anu' nou, si de ziua cuiva. Altii sint mai specifici: una e Happy New Year, alta e Alles Gute zum Geburstag sau Joyeux Anniversaire.
2/ La multi ani... sa ce?? "Hai noroc" inseamna "hai (sa ai) noroc", "Ba p-a ma-tii" e clara, sa nu mai vorbim de "sa traiti (bine sau nu)". Deci care e actiunea din "La multi ani"? E o interjectie? Un fel de "huo"? Pina si "mars" are un verb.
"La multi ani (sa traiesti)" n-are sens. Cum sa traiesti la multi ani si sa nu traiesti acum?
Cre' ca e vorba de "(sa ajungi) la multi ani" dar de ce n-am putut si noi sa fim mai expliciti? De lene?

Anonymous said...

deci tb sa semnalam lipsa lui Stefan ... mare sfant...
in lumea slava (rusi poloni ucraineni)se spune 100 de ani in loc de la multi ani. in fine inteleg ideea sper ca esti platit la cuvant :)

Urmuz said...

De unde se observă, pe lîngă un miros de fier încins, cum logica, cîteodată, nu are nevoie de studii.

Să ne trăim.

Tatamare said...

Sa fiti batrini!E asa de mijto,ca nu va puteti inchipui!Nu te duci la munca,nu te mai ufte nimeni la cap,copiii s-au dus in pizda ma-sii si muncesc,singura grija e sa-ti umpli luleaua si sa visezi cai verzi pe pereti,merita incercat!

Iulian Tanase said...

Pai, in cazul asta, sa incercam sa devenim batrini. Tatamare a reusit sa-mi faca pofta de batrinete.

Tatamare said...

@ iulian tanase : singura chestie nasoala e ca n-ai voie mai mult de doua-trei sticle de rouge/zi,asa ca beti la tinerete,sa nu regretati la batrinete! Aceeasi lucru e valabil si cu damele...

aki said...

tanase daca esti dragut vsa-mi explici si mie cam in ce consta curentul asta postmodernist in ..in 2 vb asa..in poezie de exemplu?

Iulian Tanase said...

aki, sint atit de dragut incit sa-ti spun ca nu stiu ce e cu postmodernismul asta. daca m-ar fi interesat subiectul, sigur as fi stiut sa-ti raspund.

aki said...

pai iulian , nici pe mine nu ma interesa doar ca am aflat ca traiesc in el- in postmodernism. eu stiu ce inseamna sociologic teoretic vorbind, insa ma gandeam ca exista o portiune a lui care se manifesta si in literatura. de fapt sunt sigur ca exista ca am auzit ca e letal, ( chiar daca nu-l recunosti sau nu te intereseza) schimba tot in societate, mentalitati, filosofii, solidaritati etc. si cica se manifesta prin non-aditivitate umana. hmmm...

Anonymous said...

sute de mii de someri,euro prin acoperis de mult,bubbleuri peste bubbleuri sparte,economie de micky maus in curand fara Tata Disney sa animeze papusile ;),dictatura ..de fapt nu dictatura ptr. ca aia implica si o ideologie nu doar jaf..mafie condusa de un marinar beat hahaha ...mai traiti la anu ?

doina said...

Pai sa traim pina la anu', ca doar n-o sa le facem jocul :) Nasty are dreptate, sa fie un an mediu, dar sa apucam si anul bun, si pe cel excelent - c-o fi 2200 sau mai tirziu, ce mai conteaza?! :)Domnu' Tanase, sanatosi sa fim, or inventa astia pastila nemuririi cit s-o mai prindem si noi, sa fim un popor de highlanderi :))Cum se vor numi oare conducatorii nostri atunci?

Xela said...

Superb de logic, dacă îmi permiteţi. Felicitări.

Anonymous said...

Cred ca stiu de unde urarile astea.
"Sa traim pana la anul!" si "La multi ani" sunt doo urari ce tin seama de doo moduri diferite de a percepe Timpul.
Timp sacru si Timp profan. Timp ciclic si Timp serial. Timp anistoric si Timp istoric. Timp calitativ si Timp cantitativ.
Uamenii arhaici/traditionali/religiosi isi ureaza evident "Sa traim pana la anul!", adica incheierea cu success a unui ciclu complet al Vietii.
Pentru omul (post)modern/areligios cat si pentru fluturi sau alte necuvantatoare, timpul este omogen si continuu, de unde si urarea cantitativa de "La multi ani!" . Cu toate acestea fluturii nu isi spun "La multi ani" pentru ca ei sunt preocupati sa zbuare, chiar si dintr-o tara intr-alta, cum ar fi Israel si Gaza.
Bine, bine, insa cum e cu putinta Timpul? Foarte plastic, un om dintr-un timp relativ (pentru ca exista si alte feluri de Timpuri decat cele enumerate) pe nume Einstein, spunea ca Timpul exista ca lucrurile sa nu se petreaca toate in acelasi timp :)
Enjoy your time!

Vali