Thursday, December 18, 2008

Dumnezeu nu este melc, deocamdata

Intr-o seara oarecare de toamna, melcul Wilhelm si-a imaginat ca este Dumnezeu, si imediat s-a apucat de treaba. A doua zi, dis-de-dimineata, a incercat sa faca cerul si pamintul. Nu i-a iesit nimic. A treia zi, melcul Wilhelm si-a zis raspicat ca e vremea sa fie o intindere care sa desparta apele, dar intinderea, care nici macar nu exista, se incapatina sa nu desparta nici apele, nici altceva. In zilele urmatoare, melcul Wilhelm a zis multe lucruri si nimic din ceea ce zicea nu se intimpla. In a saptea zi, melcul Wilhelm si-a privit propria lucrare si a inceput sa plinga:
– Eu am facut tot posibilul. Eu am incercat tot ce se putea incerca. Am zis toate lucrurile care se spun in astfel de situatii. Stiu ca nu sint Dumnezeu, stiu ca, uneori, ma las mult prea usor prada acestor revelatii de rahat. Sint doar un melc, ce naiba, mai mult chiar nu puteam sa fac…


(fotografia de la Emel, melcsi frumos!)

14 comments:

Moira said...

dumnezeu s-a plictisit si s-a deghizat in melc in speranta ca ii vom inventa si lui o carapace ...

Anonymous said...

in anumite cercuri, se puncteaza aproape maxim si 'incercarea' sau tentativa... eo's de parere ca ne tre' cat de multi melci; nu se stie niciodata din ce melc se poate face un mic dzeu :}

nerubian assasin said...

excelent !!!

calliope said...

Dar oare ce gindeste Dumnezeu chiar acum,la 19.59,in Sfinta Sa singuratate ??...adumelca vreun melc,pentru a-i pedepsi indrazneala sau ne adumelca tot pe noi,oamenii ???

EMEL said...

Nu am putut spune niciodata cu exactitate daca Dumnezeu este barbat sau femeie, daca este diferit de Allah, daca este unul pentru mine sau unul pentru toti, daca e stelist sau dinamovist, daca este de stanga sau de dreapta, daca are blog, daca are credite pe la banci, daca Isi face cumparaturile la mall, daca Isi bea cafeaua cu frisca sau nu, daca e fumator sau nefumator, daca stie cum se termina "Tanar si nelinistit"...
Dar intre atatea incertitudini, mi-ai confirmat singura certitudine! (uneori si certitudinile au nevoie de confirmare :) Dumnezeu nu este melc!
Oamenii sunt grabiti si nerabdatori, nu au timp de poezie, de exercitii de gandire sau de imaginatie, de melci sau de Dumnezeu...
Si daca omul a fost creat dupa chipul si asemanarea Lui, rezulta ca Dumnezeu nu poate fi melc, deocamdata...
Poate candva, intr-o alta zi (sau seara) oarecare (nu neaparat de toamna), cand omul o sa inteleaga ca a te grabi este omeneste, dar a fi melc este divin! :)
Eu iti multumelcsc pt aceste ocazii de evadare din realitatea uneori mult prea monotona!

Anonymous said...

Wow cat de boring pagina!!!!:) E super frumos sa vezi cum cineva care e plictisitor se imbaie in placerea de a fi considerat interesant de niste unii care se cred cool ca ii comenteaza "productiile":)Ma atrage ca un magnet cu toate ca as putea sa fac chestii mai bune cu timpul meu.Stii ce ai putea face tu?Ai putea organiza un concurs Yo Mamma ptr poeti. Ca pe MTV (google daca nu stii te rog..concurentii trebuie sa descrie intr-un mod cat mai amuzant "cat de grasa/etc e mama celuilalt". Tu aduni cei mai spirituali "poeti" in Romania si va duelati in chestii de-astea "poetice" pe care le scrii de obicei pe site. Ar fi super fun! ce spui?
o cititoare fidela:)

doina said...

Anonymous, nu tot ce e la MTV merita incercat acasa - chestia cu poetii e dificila, unii scriu mult si nu obliga pe nimeni sa inteleaga, de aici si comentariile. Anonimatul nu te protejeaza de chestiile complicate; cind nu te prinzi, nu inseamna ca era scris in alta limba sau impotriva ta.

Anonymous said...

Hey doina nu ma intelege gresit. Nu sunt un copilas fascinat de MTV. Eram si eu in cautare de inspiratie..dar cred ca nu cautam in locul potrivit. Tema cu melcul a fost exploatata extensiv in showul radio..etc. De aceea parerea mea este ca nivelul poeziei de fata este de Yo Mamma. Si vrea sa fie interesanta dar nu reuseste..clar ca nu e scris impotriva mea dar e plictisitor si nu-mi place. Iar cei care comenteaza aici o fac ptr ca se cred cool ptr ca au comentat pe un blog de poezie. Cum de stiu eu asta? Pentru ca eu sunt dumnezeu si btw m-am si suparat ca m-a facut melc. Am ramas anonim ptr ca e mai dramatic..decat sa ma semnez Alexandra, de ex ..si n am chef sa caut nick-uri de gen "durox" " calliope" etc..:)

Anonymous said...

In plus ideea de a face un Yo Mamma ptr poeti e frumoasa cred eu..cui ii strica putina poezie? de orice calitate ar fi ea. Sunt atatea emisiuni tembele la tv...

Iulian Tanase said...

daca tu esti dumnezeu, atunci dumnezeu este un mare cretin!

Anonymous said...

Nu mi place "poezia" dvs. deci nu pot fi decat un "cretin":))Asta spune multe...very touchy..nu ma asteptam!!! LA MAI MULTA INSPIRATIE!:)

Iulian Tanase said...

Pai, daca te-ai ocupa doar cu asta (cu neplacutul "poeziei" mele, adica), ar insemna ca ai o ocupatie foarte onorabila. Insa tu stii foarte bine de ce te consider un mare cretin, un anonim las, care face umbra degeaba Internetului. Dupa toate mesajele mizere pe care mi le tot trimiti de vreun an si ceva, ai merita sa-ti sparg fatza. Si asta, cu spartul fetzei, este very touchy, nu?

Anonymous said...

Imi pare sincer rau ca ai un "stalker".Am scris in total 4 post-uri. Nu degeaba mi se parea exagerata reactia ta..si eu pictez dar n am dat nimanui in cap cu vreun tablou pt simplu motiv ca nu mi-a apreciat lucrarile. Poate ar trebui sa ceri adresa de mail celor care vor sa posteze, in felul asta ai putea sa faci diferenta..s-o lasam asa. all the best (nu e nevoie sa publici post-ul, deja devine agasanta faza)

Moira said...

asa Iulian , da-i la gioale ... mama lor de anonimi ....

P.S. Sa mi se ierte efuziunea de natura ludica, dar ma aflu inca sub imperiul scepticismului afisat de poet in fata dualitatii feminine post-faptice ...