Monday, December 22, 2008

Sa vorbim frumos despre timp

Cind spui „nu am timp“, moartea devine, brusc, atenta. Spunind „nu am timp“, nu doar ca ii atragi mortii atentia asupra ta, dar iti mai si reafirmi, de cele mai multe ori fara ca macar sa iti dai seama, conditia jalnica. Acesta este si motivul pentru care am hotarit sa instituim cursurile de timpologie. Oamenii trebuie educati sa vorbeasca frumos despre timp si sa nu faca erori de exprimare in ceea ce priveste relatia lor cu timpul. Sa nu ne purtam si sa nu vorbim ca niste ginganii atemporale. Atita vreme cit mai avem timp, trebuie sa fim demni. Sa nu spunem niciodata „nu am timp“ si-atit. Sa spunem „nu am timp sa“, adica sa relativizam eroarea din cuvinte, adugindu-i o referinta, care nu poate fi decit jalnica, si ea, exact ca si noi. Doar mortii au dreptul sa spuna „nu am timp“, desi e putin probabil ca ei vor face asta. Mortii nu sint timpiti, sa va intre bine in cap asta. Gata, ne vedem saptamina viitoare, cind vom discuta despre asemanarile dintre a fi muritor si a fi bautor.

9 comments:

alexandra said...

impecabil, iulian tanase! sarbatori fericite tie si doamnei [in timp]!

Anonymous said...

iulian, te incadrezi perfect contra curentului globalizator al vietii in care, cred ca sti, timpul este comprimat la maxim. iti recomand ( daca nu cumva ai citit pana acum) un articol din ny times a lui friedman, se cheama "epoca intreruperilor: - despre timp.

Urmuz said...

Muritorii şi băutorii vorbesc frumos despre timp.
Sărbători fericite, Iulian şi tuturor.

Madalina said...

drăguţ

concluzia ar fi că Moartea e permanent parte din viaţă, nu?
e pe-acolo...

Iulian Tanase said...

Va doresc, si eu, sarbatori mult mai fericite si un an mult mai nou!

sadwank said...

Adinca, sa dea dracii, ar trebui predata la orele de religie.
Osho zicea ca nu puteam sa zicem ca pierdem timpul pentru ca nu putem pierde ceva ce nu avem.
Nevertheless, Madalinei de mai sus ii reaminestesc ca James Clavell, in "Zen for Dummies" (am numit, desigur, "Shogun"-ul) zicea ca "Viata e frumoasa si moartea face parte din ea".

alarmat bidirectional said...

Da, asta cu timpu` mi-a dat si mie niste nopti nedormite. Io am vrut sa dau la vioara de exemplu si cand eram mic nu mai aveam timp si de joaca. Considerati-ma tampit, dar asta sub alta forma s-a intamplat la toata lumea. Sarbatori Fericite!

calliope said...

Ase manaril e dintr e a fi murit or si a fi baut or de moarte sint foarte dife rite intre e le,d ovada zic ala plopul ara:
Pe zi cu un paharee el
de gin ton ic,muscateeel
moar teaa vin eee-ncetineeel...
hoooo..op si-aseeeeea !!!
( si asa mai departe...hic bibitur!!)

Copilu' said...

imi place cum scrieti ! felicitari :)