Monday, January 26, 2009

Despre îngeri şi criminali păzitori

A doua zi după ce te-ai născut, un bărbat îmbrăcat în negru vine la maternitate pentru a face cunoştinţă cu tine. Te măsoară, te cîntăreşte, aruncă o privire înspre viitorul tău incert, încuviinţează ceea ce vede şi, înainte de a te lăsa pradă laptelui ereditar, îţi spune: „Ne revedem peste douăzeci de ani, bătrîne“. A doua zi după ce ai împlinit douăzeci de ani, un necunoscut îmbrăcat elegant vine la tine şi te invită să spargeţi împreună întunericul care tocmai s-a lăsat peste aniversarea din ajun. Îţi mărturiseşte că el este criminalul tău, un fel de înger păzitor, poate chiar mai rău, deşi nu ai nici un motiv să te temi. Îţi face un mic rezumat al lucrurilor care ţi s-au întîmplat şi al celor care ţi se vor mai întîmpla, apoi îţi spune: „Ne revedem peste douăzeci de ani, bătrîne“. A doua zi după ce ai împlinit patruzeci de ani, un bărbat îmbrăcat în negru păşeşte pe holurile aceleiaşi maternităţi, se opreşte în faţa unui nou-născut, îl măsoară, îl cîntăreşte, aruncă o privire înspre trecutul lui şi îi spune: „Dacă am văzut că întîrzii, mi-am zis să vin eu să te văd“.

6 comments:

Anonymous said...

are ceva daca lasi in rubrica de commenturi un:no comment..,?

Anonymous said...

Ai vazut The Curious Case of Benjamin Button?

Iulian Tănase said...

@ 543: numai să fie un no comment civilizat, fără prostii;

@ anonymous: nu.

Anonymous said...

prima data cand a venit la mine, avea parpalac negru deschis. deschis ca ziua senina, mai puternica decat somnul sau prostia. mai tarziu, am vazut acelasi parpalac, in gara. era negru afara, si un ciocan canta la roti de tren, cu parpalacul suflecat. atunci asteptam alt tren, asa de proba...
ultima data cand am mers eu la el, era prost dispus. pe parpalacul negru. negru ca ciocanul in noapte, prost dispus ca muzica din roata trenului.
de-aia am schimbat religia, acum sunt pe flower power! vine careva? :}

Doina said...

bine te-ai nascut!
ai idee ce zice omul in negru cind vine la o fata (!?) care tocmai face 30 de ani?

Urmuz said...

Iar nou-născutul în sfîrşit îi va răspunde: Sînt bine, mă supără puţin ficatul, ştii am avut timp să mă obişnuiesc cu lichiorurile tari, cu iubirea şi îngroparea celor dragi. Ai şi tu o ţigară?