Tuesday, March 31, 2009

E mişto să scrii, e nasol să publici

Mi-e drag Urmuzz nu doar pentru scrisul lui, ci şi pentru că este de o strălucitoare inocenţă. N-am citit pe nici un alt blog (ca pe al lui) atîtea schiţe de utopii, cele mai multe privind, direct în ochi, poezia. Poate chiar Poezia, cu majusculă. I-am spus odată că poeţii nu sînt interesaţi să îşi vîndă cărţile, ci să şi le publice – sînt lucruri foarte diferite. Eu, de exemplu, dacă mi se trece cu vederea că aduc vorba despre mine, am cîteva cărţi la sertar, dar mi-e groază să mă apuc să le public. Asta înseamnă să mă duc la X sau la Y să îi cer bani. Urăsc acest capitol, care este cel mai naşpa capitol al unei cărţi de poezie sau de ce-o fi ea. Să ne imaginăm că, de vreo 17 ani, de cînd lucrez la cartea mea de muncă, mi-am plătit impozitele, taxele şi aşa mai departe, şi mă duc la Z, care s-a îmbogăţit făcînd afaceri cu Statul. Dar Statul sînt şi eu. Deci, un fragment din acest Stat se duce la Z, care s-a îmbogăţit de pe urma unor afaceri inclusiv cu fragmentul de Stat care sînt. Cum să-i zici că, ştiţi, pentru o parte din banii dumneavoastră am muncit şi eu!?
Dacă aş putea, aş da o lege prin care, pe de o parte, toţi cei care s-au îmbogăţit de pe urma Statului şi, pe de altă parte, primii cei mai bogaţi zece oameni din România să fie obligaţi să sponsorizeze un anumit număr de cărţi de poezie pe an. Asta ar trebui să fie o utopie pe placul lui Urmuzz.

11 comments:

blanca said...

Nu aveai o editura tare, Locul tare? E iar perioada aceea a anului, cu 2%.
PS Daca cineva publica doar pe liternet, se cheama ca e un autor publicat?

pushthebutton said...

Oa, ce mi-ar plăcea!

Samuel Mammel said...

Ce-ar mai fi poetii, Iulian, daca ar veni sponsorii la ei? Sper sa nu ajungi sa faci tuberculoza, dar iti urez o viata poetica.

Mugur Grosu said...

ba este exact invers!
e nasol sa publici si e misto sa scrii ;)

Incze Klára said...

Cred ca cel mai misto e sa fii publicat postum.
Nu te mai ating nici criticile, colegii de breasla tind sa fie mai putin invidiosi (vorba aceea, mortu' nu mai face concurenta), si nu trebuie sa iti bati capul cu teama de a-ti fi pierdut inspiratie si de a nu te putea, cu urmatoarea carte, ridica la nivelul asteptarilor celorlalti.

Mircea Ţuglea said...

e mişto-nasol (ambele)

nerubian assasin said...

bine iuliane, de ce nu mai publici, mai. scriu asa in gol, perd vremea, si ce ma fac? nesi.

Matusa Lem said...

Cel mai mijteaux e sa nu scrii si sa publici,ca sa moara dujmanii tai ca ei n-are valoare intelectuala ! D-abia astept sa-mi pice-n laba-mi paroasa cartea de debut a lu' Elena Basescu cu o prefata de Alina Mungiu Pippidi,mai mult ca sigur ca se lucreaza la ea,presimptz ca o sa fie ceva despre integrarea europeana in contextul noilor coordonate ale pactului nord-atlantic si al impactului crizei financiare asupra pietei sub-prime de pe Wall Street,cu citeva consideratii teoretice ale lect.univ.doc. Elena Udrea despre politologia central si est-europeana pe plaja Marii Negre. Iete asa,sa moara tot Bambuu' si Plescoiu' de oftica !

Urmuz said...

Iulian,

foarte bună legea, sînt de acord cu ea. Normal :)

Villon şi'ar avea locul în Cimitirul Inocenţilor?

ana pauper said...

fonduri structurale pentru poezie.

Vali said...

buna utopia (legea). dar, cum e necesar in astfel de imprejurari juridice, trebuiesc definiti termenii.
si poezia, printe ei.
ce e poezia?
poate fi si in proza, poate fi si o stare de spirit?
daca da, cum ar fi sa publici stari de spirit?
bestial, desigur...