Saturday, April 4, 2009

Probleme de StamatematicăHumanitas multimedia va scoate în curînd un audiobook foarte drăguţ: Paginile bizare ale lui Urmuz, în lectura minunată a lui Victor Rebengiuc. Mi-a fost cerut un text pentru coperta audiobook-ului, l-am scris, ăsta e:

„Să ni-l imaginăm pe Urmuz într-o cameră încuiată pe dinăuntru, citindu-le fraţilor şi surorilor lui mai mici tot felul de pagini bizare. Pe atunci, Urmuz nu era Urmuz, ci Demetru. În familie i se spunea Mitică. Se aude? Din cînd în cînd, dinspre camera aceea răzbat către noi, traversînd spaţiul şi timpul, hohotele de rîs ale fraţilor şi surorilor lui Urmuz. Se aude? Dacă, printr-un miracol, oraşul ar amuţi într-o noapte pentru măcar cîteva secunde, în Bucureşti s-ar auzi, poate, dinspre numărul 13 al străzii Apolodor, hohotele de rîs ale acelor fiinţe care ştiau să se amuzeze. După aproape o sută de ani de absurditate, teribilul umor al lui Urmuz continuă să înfigă gloanţe în formă de pîlnie în tîmpla literaturii române. Ceea ce face Urmuz nu e literatură, ci stamatematică."

Mai multe detalii despre această bijuterie audio, aici.

2 comments:

Anonymous said...

intors din calatoria asa-zis ascetica in afara posibilitatii de a fi online, am intrat pe net. si am citit cea mai zis tanase, cea mai zis unul si altul, am jucat un holdem si noaptea iam dat turnof si miam asezat capul pe sub perna si mam culcat. dimineata am auzit cuvantul Urmuz si apoi,am intrat pe net. fratemiu era prin zona si ma intrebat: ba,tu-l ai pe Iulian Tanase in lista la mess?
-mda,iam zis,dar e un om ocupat.

hai sa traiesti

Andrei Rugina said...

La asa minunatie de titlu ce mai poti comenta?

Dovezi? Dovezi? de 15 ore tot deschid postul si nu gasesc nici un comentariu.

Nici macar pelicanul si babita?

Magistrul Pelican Mihai Ursachi a plecat acum 5 ani

Acum e si el ocupat.

Poate mai tirziu.