Wednesday, June 3, 2009

Tiananmen, după 20 de ani

Astăzi, în Fringe Club din Hong Kong s-au citit poeme în memoria victimelor masacrului din Piaţa Tiananmen. Am fost invitat şi eu, dar am fost prezent doar cu gîndul.Eu nu ştiam acest video extraordinar:

9 comments:

Urmuz said...

Emoţionant.

Diana said...

Da, este de admirat...Dar si la noi, in 1989 au fost mai multi anonimi care au "stand up" in fata tancurilor si, asa cum mi-a povestit un prieten, apoi li s-au auzit oasele tosnind sub ele. Acum doar o mana de oameni si-i mai amintesc o data pe an, in decembrie... Lumea a mers mai departe, este nemultumita in continuare si ma intreb, daca as fi fost in locul lor si as fi gasit in mine taria incredibila de caracter de care au dat dovada acei oameni, privind peste oamenii din Romania de acum, cum mi-as privi gestul?

Samuel Mammel said...

Eu as pune fotografia lui Tank Man in fiecare sala de clasa si as incepe fiecare ora de curs cu proiectia acestui film. Incepind de la gradinita.

D@n said...

@Samuel Mammel: sindromul Eminescu..

Iulian Tănase said...

Sam, cîtă dreptate ai!

misu said...

Nici eu nu-l stiam, adica nu-l stiam ca video, doar ca poza (a facut inconjurul lumii). Pot spune ca e chiar mai impresionant decat pare, pentru ca nu se aude zgomotul ala de senile, care e ingrozitor, terifiant. Nu stiu ce tancuri avea armata chineza in 1989, dar pana si "Bizonul" nostru de acum te baga in sperieti rau de tot, il visezi noaptea, ramai ani intregi cu cosmaruri.
Omul ala, "tank man", e mai mult decat un erou. Nu exista cuvant pentru "his stance" - e dincolo!

Tic said...

Decembrie 1989. Sau mineriadele. In spatele tancurilor se afla ordine. Date de oameni. Pe cei din Tiananmen ii banuim si sunt departe. Pe cei din 89 si de la mineriade ii cunoastem bine. Dar ne este lene chiar si sa iesim la vot. Indiferent pe cine am vota. Pe asta se bazeaza cei din spatele tancurilor. Cat curaj a putut sa aiba omul acela? Si cat a mai avut ca sa faca pasul lateral? Iar noi avem oare un procent din curajul lui?

Tudor said...

Unul din filmele la care poti sa plangi fara sa iti fie rusine.

chaos_and_smiles said...

Omul care a crescut din tancuri