Saturday, July 11, 2009

Cunoaşte cineva un geniu al hard disk-urilor?

Joi am primit o lovitură grea: mi-a crăpat hard disk-ul computerului. Daţi-mi voi să mă lamentez puţin: am pierdut mii de poze, sute de texte şi o întreagă carte despre tăceri. Aveam un back up, pe care îl făcusem anul trecut, dar, între timp, mai lucrasem ceva. Zeul apple-urilor Florin Iaru a făcut tot posibilul, dar nu a reuşit. Nişte domni de la Noumax au încercat şi ei să repună în mişcare mecanismul, dar fără succes. Anunţul este pe bune: ofer 500 de euro celui care va reuşi să îmi recupereze datele de pe hard disk. Mulţumesc şi scuze pentru disperarea dintre rînduri.

34 comments:

Guybrush said...

O solutie ar fi sa cumperi unul identic, sa mergi la un service bun al naibii si sa inlocuiasca doar dicurile dure. Cred ca ar costa mai mult de 500 de euroi . O a doua cam al fel de costisitoare (functie de producatorul HDD-ului) ar fi sa iei legatura cu producatorul (in nici un caz cu cei de la noi din Romania) si sa ii spui situatia si ca este neaparat si necesar sa te ajute sa recuperezi datele. Daca sunt suficienti de amabili poti trimite HDD-ul undeva in Germania sau mai stiu eu unde au un laborator . Binenteles asta dupa ce iti faci "mea culpa " referitor la back-up-ul datelor.

As vrea sa te ajut cu mai multe dar nu pot. Poti da oricati bani dar altfel nu cred ca poti rezolva.

Bafta

Iulian Tănase said...

Îţi mulţumesc, domnule!

Iusty said...

buna ziua. imi pare rau de hard. si eu am patit cam la fel acum ceva vreme... si l-am dus la un service CG&GC: http://www.cg-gc.ro/main.php?view=harta#bucuresti
(acesta este siteul). la cel de pe oltenitei.
mie mi s-a ars si domnii de acolo au reusit sa imi recupereze ce am avut pe hard. sper ca informatia va va fi de folos. o zi buna

Anonymous said...

Buna ziua,
Daca nu vreti sa va bateti capul cu interfete ATA IDE\SATA\USB mergeti la un service.
Daca avti minim cunostinte despre sisteme de operare sau cunoasteti pe cineva puteti incerca urmatoarele variante:
1. Presupunand ca aveti un Apple cu procesor Intel si ca exista o problema a OS dvs. incercati tool-urile de recovery de pe un liveCD cu Linux. Distributiile care suporta Linux on Apple sunt Gentoo, Debian si binenteles Ubuntu. Aceste CD-uri\distributii se pot descarca free de pe net.
2. Daca calc-ul nu e in garantie puteti desface hhd-ul si il puteti conecta la un desktop(depinde de interfata hdd-ului)pt a incerca un recovery cu unul program special. Eu personal am folosit produsul de la Ontrack (http://www.ontrackdatarecovery.com/file-recovery-software/). Mai exista si programul pt Seagate http://seagatedatarecovery.com/data-recovery-consumer-solutions/data-recovery-software.html. De regula fiecare producator are un astfel de program. In functie de producatorul hdd-ului descarcati aplicatia specifica de data recovery.
3.Daca problema hdd dvs. e legata de bad-uri (sectoare din hdd distruse fizic) puteti folosi un tool de izolare a acestor sectoare: Partiton magic (Windows) sau badblocks pt Linux.

Sper sa fie de folos informatiile.
Daca imi spuneti ce HDD aveti sau ce tip de Apple aveti va pot indica programul de recovery.

Catalin

calin said...

ai doua variante de "failure": la nivelul discurilor si la nivelul electronicii.
daca e cazul electronicii esti mai norocos cu un disc identic de la care iei placa electronica iti rezolvi problema, poti doar sa imprumuti o placa pana iti copii datele.

Florin said...

If the PC will acknowledge the drive is there, if may be able to recover the data by hooking it up as a second hard drive. That way it does not have to boot Windows are anything, just read the files.

If it sees the drive as a second drive, but says there is nothing on it, try a file recovery program like the free Recuva from http://recuve.com

If the computer will not even acknowledge that the hard drive is installed, it is a mechanical problem where either the head or the platter is not moving. There are recovery companies that can repair the head and platter motor, but the cost is usually $2,000 to $2,500.


Raspuns via yahoo answers. Sfatul meu, pe langa cel gasit pe net mai sus, ar fi sa cauti o firma specializata din tara iar daca asta nu ajuta atunci apeleaza la producatorul hard-disk-ului. Asta daca datele sunt suficient de importante incat sa investesti in recuperare. Cred ca sigur o sa coste mai mult de 500 de euro.

Danny said...

salut,
citeste topurile si review-urile mele si in special Topul procesoare 2008
http://www.pcadviser.ro/Info/Review-PRO/Topul-celor-mai-performante-hardisk-uri

si top desktop hdd 2009 de la TH
http://www.tomshardware.com/charts/2009-3.5-desktop-hard-drive-charts/benchmarks,50.html

Danny said...

Alte nelamuriri pe Forum
http://www.pcadviser.ro/forum/

O zi faina

pushthebutton said...

Îmi pare rău, domnule!

Anonymous said...

http://www.qdr.ro/

este firma specializata si am avut mai multe discuri recuperate.

Bafta

costik_c said...

eu m-as insura daca as avea atatia bani

Mihai said...

CITESTE-MA!!!

Te anunt disperat pentru ca si eu am trait aceleasi momente tragice acum ceva timp, pana am dat de cel mai bun program inventat vreodata: "Recover my files". Exact asa se numeste - il cauti me mininova.org, nu are virusi, iti reconstruieste toate partitiile pe care le-ai avut pe o harta imaginara de pe care tu iti selectezi apoi ce vrei sa recuperezi. Pentru fotografii e ideal. Succes!

P.S.: Conectezi mai intai hard-disk-ul la un alt sistem, nu poti salva datele pe care vrei sa le recuperezi in acelasi mediu din care le recuperezi. Numai sa ti-l vada acum...

Iulian Tănase said...

Vă mulţumesc foarte mult, domnilor! Eu nu mă pricep deloc la lucruri de genul ăsta, aşa că voi merge la firmele indicate de lusty şi roshadow, în ordinea asta. Vă ţin la curent cu rezultatele. O reverenţă, once again.

Urmuz said...

Din păcate nu cunosc.
Îmi pare rău.

Anonymous said...

Asta ar fi un subiect de emisiune. Bafta!
Catalin

Anonymous said...

Dupa cit am inteles eu din post (in afara de disperarea inerenta) problema este de ordin mecanic/electronic si nu de nivel software.

De aici rezulta ca sfaturile privind programe de recuperare date sint bune dar inaplicabile in situatia data.

Nu vreau sa creez dispute dar sansele de recuperare in acest caz nu sint foarte mari.

Eu am avut vreo citea harduri care au picat hardware dar cei de la qdr - Quartz Data Recovery au reusit sa recupereze datele cu o rata mare de succes. Si au o vechime mai mare in piata fata de cei de la CG&GC. Ordinea vizitelor o alegeti, dar... daca se incearca recuperarea la o firma sansele sint mult scazute pt a mai incerca in alta parte.

Mult succes

Anonymous said...

Ar fi un subiect de emisiune.
Bafta! C

Florin Iaru said...

Dragă Iulian, aici nu e o problemă a sistemului de operare, ci una mai gravă, harware. Dacă pleca, măcar o dată, recuperam totul. Am să-l lămuresc pe Anonymus: discul nu mai pleacă DELOC, nu este văzut DELOC! Deci toate metodele de recovery sînt inutile (am destule, hoaţe şi meseriaşe), pentru că de partea cealată a lanţului trofic e un organ mort (hardul).
Există firme care fac asta, în Austria, dar pretind peste 1000 de euro, nu garantează reuşita şi cer ca hardul să fie sigilat.
Soluţia ar fi să le scrii celor de la Hitachi, să le descrii nenorocirea şi să le ceri ajutorul. Cred că Hitachi era, nu?

Iulian Tănase said...

Florin, deşi nu mă pricep, am înţeles care e ideea. Dar speranţa moare ultima, mult după ce hardul (Fujitsu) a dat colţul computerului. Aveam aşa o mare încredere în Apple, încît mi-am permis să fiu niţel inconştient. Am să merg mîine la firma indicată de roshadow.

Fujitsu sună a Jujitsu, adică a bătaie, eu mi-am cam luat-o de la Fujitsu :)

tusov said...

producatorii de hdd-uri aplica o tehnica disperata de promovare a produselor ("smantanirea pietii"), ceea ce are ca rezultat aruncarea pe piata a unor loturi de produse testate insuficient. in cazurile fericite, "discul care nu mai pleaca DELOC, nu este vazut DELOC" = BSY Error, ce are la baza o greseala de comunicare a echipelor care realizeaza partea soft (firmware-ul) si cei din "uzina" care realizeaza hardware-ul.
BSY Error se manifesta cand hdd-ul este intr-o stare inerta (halt state, BuSY state), iar in aceasta conditie hdd-ul nu va fi recunoscut de BIOS in momentul POST-ului.

Problema se poate remedia accesand hdd-ul prin porturile RX TX, utilizand un adaptor RS232 to TTL/CMOS, un cablu serial 1 x DB-9 Serial - 1 x DB-9 Serial, SAU adaptor FT232BM/BL+ cablu USB-USB, SAU diverse cabluri pt. transfer date pt. terminale mobile (DKU-5 are rs232 to ttl, la fel marea majoritate).
Timpul maxim pt. remedierea acestei probleme "grave" dureaza vreo max. 3-5 min si costa altceva, nu neaparat o suma reprezentata in unitati monetare ale valutei de referinta. ;)

-- cei care recomanda solutia cumpararii unui hdd identic si inlocuirea platanelor SAU a PCB (partii electronice) se abereaza la maxim. pe scurt ar fi vorba de calibrare (in caz ca au habar de asa ceva), de un laborator care indeplineste anumite conditii in ceea ce priveste umiditatea, particulele in suspensie, temperatura, pe scurt o incinta vidata --

ps. iaru stie unde ma poate gasi pt. detalii suplimentare (documentatie, poze, video) si niste recomandari sanatoase.

Florin Iaru said...

Aşa să faci, e singura şansă! Hai la recuperatori!
Bafto, delo! :)
Glumesc!
Din păcate, hardul Nu-i făcut de Apple (zic asta nu ca să-i scuz, că mi-e frică, am şi eu un hard Fujitsu).

Incze Klára said...

Si eu am hard Fujitsu...
Gosh, nici nu m-am gindit ca se poate intimpla asa ceva!
Azi imi fac back-up la tot.

Ionut said...

Bunaziua, Nu stiu cat de pertinent este comentariul meu. De-a lungul timpului pt diverse companii am avut de salvat date f valoroase de pe diverse HDD-uri. Am lucrat mereu cu baietii de la Quartz Electronic divizia de recuperari date. Nu vreau sa fac reclama nimanui dar merita sa le dati o sansa...
http://www.qdr.ro/page.php?ID=12
Din cate stiu eu costul recuperarii de date variaza intre 200 si 500 Euro in functie de complexitatea operatiilor care sunt necesare sa fie recuperate datele. Daca electronica HDD-ului este compromisa ei vor inlocui doar partea de electronica.. Daca platanele sunt compromise ei il vor desface si vor incerca sa il citeasca in vid o singura data punand datele pe un alt mediu de stocare. E important sa aveti si dumneavoastra un HDD cand va veti duce la ei sa va puteti lua datele. Nu veti platii interventia decat daca ei vor reusii sa va salveze datele. De-a lungul timpului am dus la ei 7 HDD-uri, unul singur fiind atat de busit incat nu au reusit nimic.
Adresa lor este
http://www.qdr.ro/page.php?ID=12
O zi buna si multa bafta...
Ionut Toader
Administrator sisteme IT
SC INSTALL EXE CONSULTING SRL
ionut.toader@install.ro

Anonymous said...

exista in vest firme care se ocupa cu recuperarea de date de pe orice "device". scoate discul si nu-l mai conecta la curent. nu lasa tineri entuziasti sa faca experiente pe banii tai. daca ai pe cineva in vest sa-ti trimita adresa si preturi!

Samuel Mammel said...

Iulian, imprima-ti, te rog, lucrurile importante.

http://www.apple.ro/ro-/buy/aarsp/

Lucratorii de la Apple Store se numesc Apple Genius. 500 de euro cred ca e prea mult pentru cit le-ar lua lor sa-ti recupereze datele.

ionuţ said...

Sfat: apeleaza la una dintre firmele bit consulting si quartz, astia se ocupa fix cu recupereare de date de pe hdd-uri busite.

Scuze pentru cazul in care recomandarea mea o dubleaza pe vreuna existenta deja, insa n-am avut timp sa cetesc restul comentariilor.

Iulian Tănase said...

Ionuţ, am ajuns astăzi la Quartz, le-am lăsat hdd-ul, să vedem ce se întîmplă.

Sam, aşa am să fac de-acum, imprim tot ce mişcă.

Iulian Tănase said...

M-au sunat azi-dimineaţă cei de la Quartz Data Recovery să îmi spună că nu pot face nimic şi nici nu cred că se poate face ceva în România.

Remus said...

Iuliane, daca inca nu ai reusit, scrie-mi un e-mail sa vedem ce putem face. Iti mentionez acolo skill-urile de care dispun ;)

Iulian Tănase said...

Remus, o adresă de e-mail, ceva?

Anonymous said...

Imi pare rau ca nu s-a reusit recuperare de date. Uite asa incepem sa ne gandim la back-up! Partea proasta e ca nu ne tine prea mult timp! Invinge comoditatea!

Anonymous said...

Imi pare rau ca nu s-a reusit recuperare de date. Uite asa incepem sa ne gandim la back-up! Partea proasta e ca nu ne tine prea mult timp! Invinge comoditatea!

Yokko said...

http://www.dtidata.com/
Sper sa te ajute

Anonymous said...

uite-asa ajungi la concluzia ca e mult mai bine sa inlocuiesti des hdd(/ul/urile). iar la achizitie sa nu te repezi sa faci calculul pret/gb ci sa te uiti mai degraba la nr de ore de functionare garantat de producator. ave "specialistilor". cu respect, un it-st amator.