Tuesday, September 15, 2009

„Să reîncărcăm pitpalacul cu un dram de magnetism!“

Dimensiunea „Umbrella“ este a doua carte din colecţia de poezie „Malul albastru“ a Editurii ART. A ieşit deja, în condiţii cu totul deosebite, de la tipar, în curînd se va găsi în librării. Autorii ei sînt Dan Stanciu şi Sebastian Reichmann. Cartea, construită după mecanismul clasic al cadavrului delicios, este o încîntare. „Să reîncărcăm pitpalacul cu un dram de magnetism!“ este doar una dintre formulele secrete ale cărţii, care, mai mult ca sigur, vor lăsa cititorul cu gura căscată şi pupila dilatată.Iată cum sună (deşteptarea) primul text al cărţii:

În următoarele cîteva minute, vom construi un obiect verbal

În următoarele cîteva minute, vom construi un obiect verbal cu multiple funcţii (printre care şi aceea de ambiguizare a imediatului). El se va compune dintr-un plan de suprafaţă şi unul adînc, între care vor fi intercalate diverse moduri de exprimare, unele mai lacrimale, altele mai generaliste, dar toate alcătuind împreună un fel de Wikipedia cu peroane amovibile pentru utilizatori începători în toate privinţele, adică necopţi îndeajuns pentru a formula un contraargument cît de cît solid.
Carcasa obiectului va avea forma unei pîlnii inversate, din care se vor scurge şiruri de stropitori de stradă cu aspect de gărgăriţe. Aspectul acestora se va schimba de la minut la minut, îngăduindu-ne să risipim orzul pe gîşte, cum se spune într-un limbaj academic atunci cînd vrei să dai de înţeles că n-ai fost atent pe unde calci şi ai strivit, din nebăgare de seamă, o glorie pe cale să se înfiripe.
Revenind la obiectul acela, ar mai trebui adăugat că nu seamănă cu nici una dintre intrările existente, prezentînd totuşi anumite similitudini cu cele anterioare ultimei reforme ortografice din spaţiul ortogonal, ca şi din celălalt, al atributelor invizibile. Odată ce porţile percepţiei alterate au fost închise, iar susurul de fleacuri dinăuntru s-a stins, obiectul despre care vorbeam la început devine viu.

3 comments:

Elza said...

interesanta coperta... un spatiu ortogonal...

arcele construite ar trebui sa spună ceva...?!?...

fantasma said...

Irezistibil, textul mă face să vreau cartea mai aproape de pupila mea. Şi ce savuroasă copertă!

marius said...

frumos...m-ai facut sa castig o ora!
si nu sa o pierd...