Saturday, December 19, 2009

Fericiţii sînt suspecţi
Cînd vreo rudă tembelă o întreba ce vrea să se facă atunci cînd va fi mare, Moira dădea de fiecare dată acelaşi răspuns: „Eu vreau să mă fac, cînd o să mă fac mare, soţie perfectă“. 

Pe atunci nu ştia ce înseamnă nici unul dintre aceste cuvinte, dar le auzise cine ştie pe unde, şi îi plăcuseră atît de mult, încît hotărîse să le păstreze, le ţinea strîns la piept tot timpul ca pe două păpuşi misterioase, iar noaptea dormea cu ele, soţie şi perfectă erau singurele cuvinte care aveau voie în patul ei.

Pe atunci, Moira nu cunoscuse nici măcar o soţie de conte.

Mulţi ani după aceea, o femeie se mărita cu un amic din copilărie, suspectat de mai multe crime.

Cînd vreo rudă tîmpită îl întreba ce vrea să se facă atunci cînd avea să fie mare, Best Sailor răspundea simplu: „Suspect“. 

„De ce?“, insistau rudele, iar Best Sailor le livra tîmpiţilor un răspuns pe care îl compunea pe loc, fără nici o dificultate.

„E frumos să fii suspect, e mai bine decît să fii orice altceva. Ca suspect, lumea te respectă, poliţiştii şi vînzătorii de dulciuri te salută, fetele se uită la tine pe stradă şi îţi arată gropiţele din obraji, îţi zîmbesc cu dinţii lor albi, care este culoarea iubirii. Cînd eşti suspect, eşti fericit, pentru că nimeni nu ştie cine eşti, deşi tu eşti cineva, pentru că e clar că suspectul este cineva. Cine nu e suspect nu e nimic.“

„Dar ce înseamnă să fii fericit?“, îl întrebau mai departe rudele.

„V-am spus doar ce înseamnă. Fericit eşti atunci cînd nimeni nu ştie cine eşti cu adevărat. Eu vreau să fiu suspect ca să fiu fericit şi să ştiu numai eu cine sînt, pentru că asta este doar treaba mea.“

8 comments:

Anonymous said...

Destinul lui Best Sailor era Moira, culmea :)

Iulian Tănase said...

Habar n-am. Ştiu doar că, spre sfîrşitul vieţii, Best Sailor s-a îndrăgostit de Moira, am citit pe undeva despre asta :)

doina said...

Suspect si fericit, combinatia mortala a oricarei retete de succes - sorry, sint in perioada culinara a anului, in care reteta de succes primeaza :)

Iulian Tănase said...

Doina, te înţeleg, nu e nimic suspect în ceea ce zici :)

vlad said...

Cand am fost suspectat de fericire, am fost eliberat imediat, intrucat tentativa nu se pedepseste. Mai mult, nici actele pregatitoare nu sunt incriminate, deci lucrez linistit la urmatoarea...

Elza said...

raspunsul e perfect. cel mai bine te simti cand ceilalti nu stiu cine esti cu adevarat
treaba fiecaruia este sa stie cine este.

calliope said...

Suspectul trebuie sa se intoarca in dex vreo 621 de pagini scrise pentru a ajunge la Fericire dar oricum nu are alte planuri :) Suspeptul si la drum,orice calatorie e magica

costik_c said...

kafka frate

e misto sa fii suspect fiindca acesta isi poate permite sa "Iesi din camera ei, o saruta pe gura di apoi pe frunte, pe obraji, pe ochi, in tocmai ca un animal insetat care a descoperit, in sfarsit, izvorul cautat de multa vreme. In cele din urma o saruta pe gat, chiar si pe marul lui adam, si isi lasa buzele sa se odihneasca acolo multa vreme"