Monday, October 18, 2010

Apropo de stenograme

Mi-ar fi plăcut foarte mult să citesc stenogramele discuțiilor pe care le purtau, prin anii '40, Gellu Naum, Gherasim Luca, Trost, P. Păun și Virgil Teodorescu, ar fi fost ceva să existe asemenea interceptări, dar uite că n-a fost să fie, așa că nu ne rămîne să citim decît ce avem, eventual să ne inventăm propriile noastre stenograme, cu două personaje, în genul unor Vladimir și Estragon.

Altfel, recomand călduros să citiți răspunsurile lui Mugur Grosu la chestionarul lui Un Cristian, Mugur este fermecător cînd se lasă dus la vale de valul care îl locuiește, plus că el spune niște adevăruri foarte tăioase despre literatura actuală, locul de lectură obligatorie e aici.

Și mai altfel, citind răspunsurile lui Mugur și vorbind cu el și la telefon, mi-am amintit de vorba lui George Vasilievici: „roman tînăr, caut editură“. George a căutat editură și, văzînd că aici e greu de găsit dacă n-ai luat măcar un Nobel, s-a gîndit să încerce și dincolo. Eu nu merg cu gîndul atît de departe, dar nici nu pot să nu spun că stau cu cîteva cărți la sertar în așteptarea unor vremuri mai bune. Editurile nu se vor înghesui prea curînd să publice Manualul Îmblînzitorului de Cafele, pe care l-am terminat de mult, nici poemul Best Sailor, nici experimentele vizuale (Rêvebus, Black Sea Dream, Asphalterity, Sand But True, Anatomia valurilor), nici Iubitafizica (la care am mai scris ceva, și asta doar fiindcă, între timp, am mai trăit niște lucruri; acum are cu cîteva zeci de pagini mai mult) și nici poemul În cîte feluri se poate tăcea. Cît despre editura Locul Tare, pot zice că Locul Tare c'est moi și, deocamdată, nu mai sînt vremurile cînd puteam publica pe banii mei. Am făcut pomelnicul ăsta pentru că m-a întrebat cineva ce mai scriu și dacă mai scriu: da, scriu, și nu hotărăsc eu dacă mai scriu sau nu, stările sînt cele care dictează.

8 comments:

Anonymous said...

cred ca aici se potriveste indemnul lui Ion Heliade-Radulescu "Scrieti, baieti, numai scrieti!"

Anonymous said...

hei, de cand moderezi comentariile?

Iulian Tănase said...

De cînd ați început să vă certați cu nebuna aia care bătea cîmpii pe-aici. Scuze, deci, dacă vă apar comentariie cu oarece întîrziere, le public pe toate, nu-i problemă, o singură persoană are interdicție să se exprime aici.

Elza said...

hei. eu nu m-am certat cu nimeni pe aici... poate doar cu tine :) care mi-ai spus odata sa scriu de 100 de ori nice, ceea ce nu prea era cazul...

dragoş c said...

misto ideea cu naum, luca, si mie mi-ar fi placut... insa am fi fost 2-3 si nu o presa intreaga.

Ku Cluj Klan said...

de ce nu va faceti voi si o editura libera de mogul? doar va pricepeti. ca tot zicea Grosu acolo ceva de inserturi - dati cartea impreuna cu Kmkz si-i spuneti Kamicarte. gen

calliope said...

of,of, unde esti Tu Tepes -
Doamne??!(... sa orinduiesti cartile care chiar trebuie publicate si sa le infigi in tepus-de-rumegus pe cele de dincolo,fireste:)

mişca said...

pe lângă subiect, ţin să-ţi spun că eşti un om grozav şi sensibil, care şi-a câştigat toată stima în inima mea.