Saturday, October 23, 2010

Vă plac timpul? Îmi plac, dar să fie prezent!

N-aș vrea să vă deranjez, dar tocmai am recitit niște chestii despre timp zise de Sfîntul Augustin, un tip foarte mișto și încă foarte modern, deși Evul Mediu abia începea cînd spunea el lucrurile astea. Există în Confesiuni un paradox formulat de Sfîntul Augustin cu privire la timp și este destul de interesant dacă pînă și Wittgenstein se referă la el în Caietul albastru, lectură plăcută, dacă e :)

Aşadar, ce este timpul? – se întreabă Sfîntul Augustin, după ce face o serie de consideraţii asupra Creaţiei şi eternităţii de-a pururi prezente a lui Dumnezeu. „Dacă nimeni nu încearcă să afle asta de la mine, ştiu; dacă însă eu aş vrea să explic noţiunea cuiva care mă întreabă, nu ştiu“, sună răspunsul. Totuşi, acesta nu este întregul răspuns, fiindcă, în continuare, Sfîntul Augustin vorbeşte despre cele două categorii temporale – trecutul şi viitorul –, întrebîndu-se cum s-ar putea vorbi, oare, despre trecut şi viitor de vreme ce trecutul nu mai este, şi nici viitorul nu există încă. Referindu-se la prezent, Sfîntul Augustin spune că, dacă acesta ar fi mereu prezent şi nu s-ar scurge în trecut, deja n-ar mai exista ideea de timp, ci am vorbi despre eternitate. Astfel, ajungem în pragul unui paradox, pe care Sfîntul Augustin îl formulează astfel: „Dacă pentru ca prezentul să dobîndească însuşirea de timp trebuie să se transforme în timp trecut, atunci în ce fel am putea noi susţine că există ceva, în aşa fel încît să putem spune despre timp că el există cu adevărat numai dacă tinde să nu fie?“. Sfîntul Augustin refomulează acest paradox spunînd că noi vorbim totuşi de „timp lung“ şi de „timp scurt“, şi lucrul acesta nu-l afirmăm decît în legătură cu trecutul sau viitorul. Dar cum poate fi lung sau scurt ceea ce nu există? Căci ceea ce s-a scurs deja nu mai este, iar viitorul nu este nici el.

24 comments:

costik_c said...

ei, lasati, nu e nici un deranj

sfantul augustin julea said...

sunt atatea de facut in tarisoara noastra cea amarata si dumneavoastra va pierdeti timpul( adica nimic?) cu paradoxuri d-astea interesante.

Iulian Tănase said...

Domnu' Sfîntul Augustin Julea, ce onoare să fiți unul din cei doi cititori ai acestui blog.

Anonymous said...

Eu, Sfinta Monica, mama sfintului Augustin, pot sa spun doar, ca mult timp prezent am petrecut inaltind rugaciuni fierbinti catre Domnul sa-mi scoata fiul din viciu si desfriu astfel incit in timp viitor el sa fie sfint , iar eu sint o frumoasa localitate din California.monica

bi'anca said...

Timpul= un copil ce se joaca.

(Heraclit din Efes)

Anonymous said...

pe mine ma preocupa cat viitor mai am

Iulian Tănase said...

Elza, da' cît viitor ai avut pînă acum? :)

calliope said...

Tocmai imi arunc un ceas (stricat)pe fereastra(etaj zero) si constat cu serafica 'satisfactiune':) ca timpul zboara chiar si cind sta:)
In orice caz,timpul naste monstri de intrebari par exemple ''Ce face timpul intre timp?'',''Timpul,in timp,imbatrineste cumva(altcumva)sau ramine imberb?'', ''Cine nu-si traieste bine-zis timpul,are vreo sansa sa se nasca postum?''
Eu nu-mi bat creierasul cu viitorul,viitorul nu conteaza pentru ca nu exista.Afirmind''Viitorul exista'',acest viitor ar fi adus in prezent,la ce bun,viitorul e un vis ludic,o muza pentru nasterea poeziilor(suprarealiste,fireste:)

Iulian Tănase said...

Ne cam pierdem timpul cu discuțiile astea despre timp. Mai bine vorbim despre spațiu.

calliope said...

asa e asa e ,da-l incolo de timp,sa vorbim cu totii despre spatiu,el de ce n-ar fi important,sa-i dam spatiului ce-i al cezarului imediat
Cam in cit timp s-ar umple spatiul liber de ginduri dintr-o sticla plina ochi pe jumatate cu vin si cu dop pus?? cu dop pus pe masa:)(nu se poate evita timpul,afurisitul isi baga coada in toate cele)

Elza said...

pana acum, nelimitat... (credeam eu)

de la o bucata de vreme insa, incep sa cred ca si nelimitatul are o limita... care sigur nu e infinit (nici cu +, nici cu-)

Anonymous said...

nestiind bancul cu timpul, Sf augustin a dovedit ca e mic copil pe langa zenon, care nu numai ca nu vedea neam sageata plecata din arc, dar credea ca daca totusi ea va pleca, o va face in sens invers, deci sinucidere curata...

Iulian Tănase said...

Mistăr Anonim, Zenon nu punea semn de egalitate între săgeată și bumerang, el zicea că săgeata aflată în mișcare rămîne, de fapt, în repaos, un fel de mișcare statică, dacă vrei.

În cazul lui Augustin, reducerea la absurd a lui Zenon s-ar numi reducere la Biblie. Sfîntul Augustin nu este de acord că schimbările temporale sînt totuna cu mișcarea, în general, sau cu mișcările planetelor, în particular.

Augustin aduce ca argument o întîmplare din Vechiul Testament, în care se spune că „soarele s-a oprit după dorinţa cuiva, pentru ca acela să-şi ducă la bun sfîrşit o luptă încununată de victorie, soarele stătea, dar timpul mergea“ (vezi Iosua, 12-14).

Rîdem, glumim, dar nu părăsim incinta, da?

costik_c said...

dar daca dopul il pui pe masa dar invers?
datele problemei se schimba complet

Nea said...

Că tot veni vorba de chestii din astea, mă ustură şi pe mine că nu pot explica altora teorema relativităţii, mi se pare atât de intuitivă, atât de auto-evidentă şi axiomatică încât e greu de explicat.
E ca şi cum ar trebui să explici cuiva de ce printr-un punct exterior unei drepte nu poate trece decât o paralelă la acea dreaptă. De ce? Ete, d'aia!

Iulian Tănase said...

Nea,
Lobacevski ți-ar spune că prin punctul ăla se pot duce mai multe paralele, nu?

Altfel, uite, eu îți ofer găzduire pe blog dacă vrei să explici teorema relativității. Chiar m-aș bucura să încerci asta.

Nea said...

Lobacevski e un intrigant, altfel nu ajungea rector şi general rus. Sau rus, rector şi general. Şi a complotat apoi cu Bolyai să ne ia Ardealul.

Nea said...

Păi cum vrei să facem ca să o explic?

Iulian Tănase said...

Păi, scrii un text, mi-l trimiți pe mail și eu îl public pe blog.

Nea said...

Bine, dar aranjezi tu să-mi dea premiul Nobel pentru popularizare, că până acum toţi se uitau la teoria asta ca găina-n lemne, mi se pare că până şi Einstein a recunoscut că nu prea o înţelegea.

Iulian Tănase said...

Ok, vorbesc eu cu ăia :).

Nea said...

Atunci vezi că am borât-o.

Iulian Tănase said...

ți-am răspuns

Nea said...

N-a ajuns