Tuesday, November 30, 2010

Un El Clásico în viață

Messi nu a marcat, dar a dat o bară, două pase de gol și a luat un cartonaș galben pentru un cot neconvingător primit în gură de la Carvalho. Asta-i tot? Nu chiar. Messi a pierdut pe teren mai mulți jucători de la Real, doar Pepe a reușit de cîteva ori să găsească mingea pe care Messi părea că și-o lipise cu superglue de ghete. Nu, nu era lipită, poate și pentru că, pe durata meciului, a mai și plouat.

Au existat două intervale de timp în care, surprinzător, Barcelona nu a marcat: 36 de minute între golurile al doilea și al treilea, și 32 de minute între golurile al patrulea și al cincilea. Nu, meciul nu a fost întrerupt în aceste intervale, poate doar pentru Real Madrid, care nu a atins mingea prea des. În primul sfert de oră, raportul de posesie a fost 75-25 la sută în favoarea Barcelonei. Singurele momente cînd jucătorii lui Mourinho aveau certitudinea că ajung la mijlocul terenului erau acelea cînd reluau jocul de la centru după cîte un gol al Barcelonei. E drept că Ronaldo, pe care doar Mourinho îl întrece în aroganță, a șutat de cîteva ori la poarta lui Victor Valdes, însă poarta catalană se muta cînd la dreapta, cînd la stînga, mai niciodată pe traiectoria mingii.

Meciul a fost exact atît de dezechilibrat pe cît o arată scorul: 5-0. Au marcat: Xavi (10), Pedro (18), Villa (55, 58), Jeffren (91). Jucătorii madrileni au fost lamentabili, contînd pe teren doar la capitolul cartonașe galbene. Unul dintre aceste tarjetas amarillas a reușit, în cele din urmă, să devină roșu – Sergio Ramos a fost cel care s-a convins încă o dată că și culorile au o aritmetică a lor: galben + galben = roșu. Însă fotbaliștii Realului au fost prea dezorientați în acest meci pentru ca Messi, Villa, Xavi & Co să nu joace, de fapt, împotriva lui Mourinho, personal. Și au jucat de parcă după ultimul fluier al arbitrului ar fi venit sfîrșitul lumii. N-a venit, însă cu ce extaz apocaliptic trebuie să-l fi privit jucătorii Barcelonei și cei aproape o sută de mii de spectatori din tribune pe The Special One, cu care tocmai se măturase gazonul de pe Nou Camp în ritmul de tiki taka ridicat de oamenii lui Guardiola de la firul ierbii la înălțimea tabelei de marcaj. Jurnaliștii spanioli i-au opus acestui ritm un altul, spunînd despre jocul pe care îl practică Realul lui Mourinho că este un fel de tic-tac incisiv și percutant, fără a adăuga însă că Mourinho este un ceasornicar care privește timpul de sus.

El Clásico, așa cum sînt numite meciurile dintre FC Barcelona și Real Madrid are pagină pe Wikipedia. La puține minute după terminarea partidei, pagina era actualizată, semn că și Wikipedia a văzut meciul.

2 comments:

dicles said...

MessiA e printre noi, la barcelona.

Anonymous said...

Mi-ar plăcea ca merciurile la care nu pot să ajung şi sunt nevoit să le văd la tv să fie comentate de tine. Zău.