Wednesday, January 26, 2011

Apropo de cei care au colaborat cu Securitatea

Părinții mei sînt oameni simpli, n-au multă școală, dar au minte destulă.
Mi-am tot adus aminte în ultimii ani, în timp ce citeam de unii saul alții,
intelectuali fini și scriitori subțiri care fie dăduseră cu subsemnatul la Securitate,
fie îl pupaseră-n cur pe Ceaușescu pentru a-și putea face un rost de ros în viață,
o discuție între ai mei, eram copil și i-am surprins vorbind în șoaptă
cu niște hîrtii în față. Mie și sorei mele nu ne-au spus despre ce era vorba în șoapta aia,
oricum n-am fi înțeles, dar, la un moment dat, am aflat despre ce fusese șușoteala aia,
apoi au trecut ani destui și n-am mai fost sigur că știu sau că știusem vreodată.
De Sărbătorile astea, cînd am fost acasă la ai mei, în Moldova, l-am întrebat pe tata,
mai ții minte, mai ținea minte, și, păi, am refuzat. S-au ținut unii de capul lor
să se înscrie în PCR, și ei n-au vrut, de ce n-ați vrut, l-am întrebat pe tata,
și el mi-a spus: ședințele alea de partid erau lungi și plictisitoare,
și n-ați fi avut niște avantaje dacă v-ați fi înscris, am insistat eu,
ba da, dar am preferat să am timp decît să am avantaje.

În trecut continuă să se petreacă lucruri urîte, în trecut încă se colaborează cu Securitatea,
însă părinții mei, în același trecut, continuă să aibă timp.
Sînt mîndru de ei în toate timpurile.

26 comments:

Nea said...

Răul pe care ni l-au făcut asemenea lepre nu se rezumă la notele sordide pe care le dădeau despre noi.
Cel mai rău era că din cauza lor, a căror identitate nu o ştiam cu precizie, îi bănuiam şi pe cei buni.
Emanau murdărie în jurul lor.

Anonymous said...

cei buni fiind cei care mergeau pe burta si nu semnau?

Nea said...

Cei buni fiind cei care nu turnau şi nu mâncau căcat. Eu, la fel ca Tănase, am avut astfel de oameni în jur, aşa că ştiu sigur că existau.

Anonymous said...

Nea, asa e ai dreptate.Am o prietena care a fost scoasa de la ore pentru a i se propune sa toarne .A venit la camin si mi-a zis si planul nostru a fost ca data urmatoare cind i se propune, sa spuna ca a povestit prietenilor despre intilnirea cu securistul si ca daca o mai scot de la ore , la intoarcerea in amfiteatru va spune cu voce tare de ce au chemat-o. Si a functionat.L-am auzit si pe Tocilescu povestind cum intorcindu-se la teatru de la o incercare de racolare, a strigat actorilor prezenti la repetitie : bai astia vor sa ma racoleze!; si l-au lasat in pace.Uite ca functiona la diverse nivele de notorietate.Ah, si sa nu uit : rasplata in cazul studentilor era nota 10 pe linie.monica

Nea said...

Nu era nevoie de mare eroism. Le-am spus (cu teamă, recunosc) că nu vreau şi m-au lăsat în pace. Nu am simţit nici o repercusiune din cauza asta.
Nu cred că aveau 10 pe linie. Ar fi bătut la ochi. În facultate la mine era una singura cu 10 pe linie, dar turnători erau mai mulţi.
Mai degrabă, aveau asigurate note mari, chiar dacă nu învăţau.

Anonymous said...

Azi e ziua lui Ceausescu.

Iulian Tănase said...

Să trăiască la mulți ani acolo unde e!

Anonymous said...

Azi e vesel, nu se mai simte singur, i-a venit şi rapsodul preferat anul ăsta. Doar Vadim e încă departe.

istan.teodor said...

Problema cea mai mare e că Ceauşescu & Friends ajunseseră într-un punct în care oamenii nu mai considerau necesar actul gândirii. Şi e trist că partizanii acestei idei ne "colorează" zilele în continuare...

Iulian Tănase said...

Teodor, corect. Doar că unii oameni au refuzat instinctual, nu rațional, să aibă de-a face cu sistemul.
Una dintre mătușile mele au fost date afară de la liceu pentru că tataia (tatăl mamei mele) a refuzat să semneze rahatul ăla cu întovărășirea, care, sper că nu greșesc, a fost prima fază a cooperativizării, în fine.

Nu sîntem noi, ăștia mai tineri care n-am trăit vremurile alea, să judecăm, dar nimeni nu ne poate împiedica să observăm că unii au pactizat cu sistemul și alții, nu.

muntele said...

dacă aici ar fi existat un buton de like, părinții tăi ar fi avut dintr-o dată o grămadă de prieteni. prieteni necunoscuți pe care, cu siguranță, ei nu și i-ar fi dorit. așa că e mai bine că nu ai buton de like. dar, așa, ca idee.

Anonymous said...

OK pentru parintii si copiii...kamikaze

Anonymous said...

cam romantizate comentariile si dupa ureche,d'aia am simtit nevoia sa va dau niste adevaruri traite de mine . Si de sotia mea.Ambii ingineri.
In pimul rand repecursiunile la refuzul de a fi membru:
-puteai sa fi cel mai bun profesional caci tot la urmama urmei stateai la gradatii(leafa),si posturi de conducere. De la nivel de sef de sectie sau de birou in sus ,nici nu se punea problema daca nu erai membru. O sa ziceti ca sufeream de sefie ,dar leafa era direct proportionala cu functia ,astfel ca dupa 5 ani de servici noi aveam cu 30~40% mai purtin decat colegi de generatie membrii.
-de plecat in delegatii in strainatate nici nu se punea problema
-daca mai aveai si rude in strainatate ca noi(sora maritata in Germania) nici ca turist nu pute-ai pleca
Refezul de a colabora cu Secu'
-eu fiind unul din putinii care stiam tehnica (am 3 brevete de inventie aplicate) si stiind ceva engleza am participat la multe din asa numitele protocoale ,adica intalniri cu strainii.In momentul cand au incercat sa ma racoleze si am refuzat ( nu o sa credeti dar le-am spus ca semnez daca ma lasa sa scriu ca este conf. Constitutiei si nu au fost de accord!) mi s-a interzis sa mai particip la protocoale deci accesul la noutati tenice s-a dus.
-mi s-a interzis accesul la documente de seccret de serviciu
-bineionteles de delegatii in strainatate nici nu putea fi vorba
Acum sa vedeti reversul;
-in feb 90 s-a facut alegeri organizate de FSN pentru conducere;au fost alesi din linia a 2a de membrii de partid si/sau securisti ,iar eu am refuzat ca sa candidez(o prostie) caci o luase-ra cu dosarele pe invers.
In final,eu si sotia am plecat in ,93 iar comunisto-securistii colegi cu noi de generatie s-au imbogatita capusind firma statului si apoi preluind-o!
Cam asa a fost si este istoria contempoarana nerecunoscuta de majoritatea populatiei .
D'aia il si il avem presedinte pe realesul Basescu,un favorit Kamikadze!

Iulian Tănase said...

Bine că există și gramatici după ureche.

Cornelia said...

l-am intrebat si eu pe tata ieri...nu a colaborat si nici nu l-a intrebat nimeni nimic, a lucrat in telecomunicatii, nu la ascultat telefoane.....era si el ceva la uzina; dar tot el a adaugat ca nu stie cati oare mai erau ca el.... A zis ca nici mama (a fost invatatoare) nu a facut aceasta, dar imi vine sa intreb pe toata lumea...insa nu stiu cati ar fi sinceri

Anonymous said...

Daca va referiti la mine aveti dreptate,m-am uitat la text si m-am ingrozit si eu ce de greseli am facut. Lipsa de experienta la scris pe computer!
Pe de alta parte ,cand mai ajungeti in Moldova,la tata,intrebati-l daca stie ceva despre sintagma: forma fara fond! Banuiesc ca dvs. nu ati mai invatat la scoala despre asa ceva sau nu va place fondul de va luati de forma!

Iulian Tănase said...

Înseamnă că ne-am îngrozit împreună :), dar nu-i bai, am înțeles ideea, mai puțin faza cu Băsescu și Kamikaze. Sper că nu vă deranjează că, deși sînt la Kamikaze, mie nu îmi place Băsescu și nici nu am mai votat cu el.

Arthur said...

O.K. ramanem prieteni.Dar am avut dreptate: m-ati atacat la "forma" caci nu v-a placut asocierea cu Base. Impresia mea este ca revista are o agresivitate cam mare pentru inamicii lui Base si numai "glumite" pentru prieteni,ceea ce spune ceva.
PS
Nici eu nu l-am mai votat!

mece said...

Eu am reţineri în a-i întreba pe ai mei. Nu ştiu de ce, dar am reţineri. Îmi amintesc puţine eu, de atunci (am apucat "doar" 10 ani de Ceauşescu). Reţin doar o emisiune de la Vocea Americii, despre fuga Nadiei, ascultată la un radio luat de la sârbii din Timişoara, cu lumina stinsă.

f/ said...

" Când o să intru în partid o să ejaculez când vreau"- Ioan Groşan, Un om din est

istan.teodor said...

Am să fiu puţin rău. Faptul de a scrie la "computer" e varianta electronică a scrisului cu pixul pe foaie. Deci dacă nu ştii într-o parte, nu ştii nici în cealaltă.
Spun asta pentru că nu pot să fac nici un fel de legătură între tastatură şi pix, astfel încât să-mi explic cuvântul "luase-ră".

Iulian Tănase said...

La ce te referi? Cine a scris luase-ră? Eu?

istan.teodor said...

Nu, nu. Sper că înţeleg şi îmi place democraţia. Dar nu sunt atât de democrat încât să înjur omul în casa lui, plus că nu ne cunoaştem atât de bine.
Mă refeream la "Anonymus", cel care vorbea mai puţin romantic decât noi, acel ilustru care ne aducea adevărul pe masă(am luat un kil, dar mirosea cam urât, să nu care cumva să cumpăraţi adevăr de la el). Am observat că se scuzase atunci când i-ai atras atenţia asupra gramaticii. Pe la jumătatea pseudo-discursului său e şi acel cuvânt(abuzez de acest substantiv, dar nu am găsit altul). Dar aşa cum ai văzut, nu e singura plăsmuire din categoria "mots du mal".

domnu_vali said...

mie si SURORII mele...

Iulian Tănase said...

domnu vali, da, aveți dreptate, știu că asta e varianta corectă, dar, fiind un text pentru blog, am preferat o colocvialitate mai neacademică, așa :)

dacă vreți, corectez, nu-i problemă.

Mihaela said...

Felicitari parintilor tai ca au rezistat, e mare lucru, Nu cred ca sunt multi care au avut curajul sa-i refuze.