Thursday, February 17, 2011

Wikipedia îl cenzurează pe Buddha

În Ngong Ping, pe insula Lantau (Hong Kong), există o statuie a lui Buddha, numită Tian Tan Buddha (sau Marele Buddha). Statuia, din bronz, are 34 de metri înălțime și cîntărește vreo 280 de tone. În zilele senine, statuia este vizibilă din Macau, la fel cum, în zilele foarte senine, munții, se spune, s-ar vedea din București. Vizavi de Tian Tan Buddha se află o mănăstire, inevitabil buddhistă, Po Lin, foarte frumoasă și care, la fel ca statuia, este foarte frecventată de turiști. Am mîncat în mănăstirea asta, chiar dacă n-am înțeles mare lucru din acele mîncăruri grozave.
Pe Wikipedia există un articol despre Tian Tan Buddha, ilustrat de cîteva poze. Pozele sînt la o rezoluție bună, mai puțin una, în care Marele Buddha este pozat din față. În fotografia asta ar fi trebuit să se vadă svastica pe care Buddha o are pe piept. Nu se vede, fie din cauza rezoluției mici, fie pentru că și-a băgat și Photoshop-ul coada, fie și una, și alta. Un simbol al favorabilității în hinduism, buddhism sau jainism, svastica a devenit, pentru occidentali, o emblemă nazistă stînjenitoare, pe care Wikipedia a ras-o de pe pieptul lui Buddha, și să fie sănătoși. Bine că nu i-au tăiat și mîna dreaptă, pe care Tian Tan Buddha o ține ridicată într-un gest destul de apropiat de salutul practicat de naziști.

(fotografie Wikipedia)

(fotografie făcută de mine)

6 comments:

Larisa said...

Ei, Wikipedia... Aici e vorba de pixeli care mai de care mai albastri, atata tot! Rusine, deci, Dinu Patriciu!

Anonymous said...

chiar nimeni nu baga de seama ca este o diferenta intre simbolul hindus si cel nazit? este vorba de orientare, iar nazistii nu au explicat niciodata de ce au folosit-o invers

Incze Klára said...

Political correctness-ul s-a transformat intr-un alt fel de fundamentalism

Florin said...

Sunt sigur ca Wikipedia a mai cenzurat o multime de poze, din diferite motive, dar pentru prostie cred ca e ceva nou

max said...

Partea frumoasă la Wikipedia este că erorile pot fi reparate. Dacă îți pasă suficient de mult despre subiect poți încerca să pornești o discuție aici și să afli de ce poza este greșită sau să înlocuiești direct poza greșită cu cea corectă.

Anonymous said...

http://paimei02.blogspot.com/2010/02/simbolul-furat.html