Monday, June 20, 2011

Astă-seară facem o lectură frumoasă la Graz

Sînt la Graz, am ajuns aseară, rupt de oboseală. Am avut un zbor anulat (București-Viena), am găsit greu și cu destul noroc o legătură pînă la München, de unde avionul de Graz a decolat cu o întîrziere de vreo oră și ceva. În total vreo 13 ore pe drum, noroc că l-am avut cu mine pe Saramago, cîteva pagini din Memorialul mînăstirii au avut darul de a-mi lua oboseala pe sus și de a-mi dilata nițel pupilele. Este extraordinară faza aia cu eterul care este compus din acei nori întunecați care sînt voințele oamenilor, voințe pe care le respiră Dumnezeu.
În avion mi-a venit o glumă foarte bună, pe care mă gîndesc să o spun în seara asta la decernarea premiilor la concursul 1+1+1=1 Trinitate, asta, desigur, dacă va fi cazul să spun ceva, și poate că va fi cazul. Am luat cu mine și cele trei oase de vită despre care am scris în romanul Oase migratoare, din care face parte fragmentul premiat. Dacă, în Memorialul mînăstirii, Blimunda vedea cum arată voințele oamenilor, acei nori întunecați care plutesc prin plămîni, n-ar fi rău să vadă și asistența din seara asta cum arată un suflet. Poeții de aia sînt poeți, să propună ipoteze dintre cele mai hazardate, în fața cărora știința rămîne mută, fiindcă nu s-au inventat teste de verificare pentru a infirma ceea ce nimeni nu poate să confirme, ci doar să afirme.
M-am amuzat aseară ajungînd la hotel. Am intrat abia după ce am tras o țigară, și era clar că, fiind vorba despre un eveniment pe tema trinității, invitații nu puteau fi cazați decît la un hotel de 3 stele :).
Cum se vede și în programul de mai jos, în seara asta, la Kulturzentrum bei den Minoriten, va avea o lectură și Caius Dobrescu. E clar că poeții din România au fost deja admiși în spațiul Schengen.

4 comments:

vic said...

sunt aici 3 post-uri cu memorialul conventului:
http://vicoprea.blogspot.com/2010/07/jose-saramago-memorialul-conventului-1.html

calliope said...

Multă baftă,domnule SPIRITuş !
După o navigare aeriană buclucaşă,în seara aceasta veţi ridica drapelul României pînă în oasele albe !
(era şi timpul ridicării,după halul în care ne-au făcut de rîs fotbaliştii naţionalei de ping-pong:)

Vale Spa said...

Mult succes si trage tare pentru Nobel :-) => o:-) => O:-) => O8-}

niciodată_pe_nume said...

la un eveniment ca asta, pe tema trinitatii, bine ca ati fost cazati doar intr-un hotel de 3 stele, si nu cate trei intr-o camera, sau - si mai intedresant - cate 3 pe un pat :)