Saturday, August 20, 2011

Sigara içmek yüksek derecede bağımlılık yapar, başlamayın

Poezia, ca și fumatul, creează dependență, așa că, dacă n-ați apucat să vă apucați, cel mai bine ar fi nici să nu începeți. Mesajul în limba turcă din titlu la fumat se referă, și treaba lui. Dacă ar fi fost despre poezie, în loc de „sigara içmek“ ar fi trebuit să avem „șiir“ sau cam așa ceva, habar n-am turcește, ideea era oricum alta.
E plăcut să ai blog, asta îți întreține iluzia comunicării, într-o eră în care oamenii comunică mai mult decît spun, trebuie să comunici fie că ai sau nu ai ceva de spus, trebuie să comunici despre orice altfel te ia mama naibii și te duce pe locurile de jos din zelist, unde nu există nici unici, nici trafic, doar întristare și supin, eventual și puțin participiu, care însă nu mai participă la timpul prezent, singurul care contează cînd stai cu ochii pe ceas ca pe o butelie cu gaz halucinant, dar să revenim la poezie, la acest viciu natural care te ține uneori în viață.
Ce n-am comunicat de la ultima postare – și poate că blogul nu s-ar fi supărat să îl deranjez – e că din coabitarea oaselor migratoare cu trinitatea austriacă a mai ieșit la iveală un premiu, cel al publicului, dar aici chiar nu am mai avut nici un merit. Însă cel mai mult m-a bucurat că editura Nemira va publica romanul Oase migratoare, am încheiat și contract, va apărea în noiembrie și va fi lansat la Gaudeamus. Tot contract se cheamă și ceea ce am semnat cu editura Herg Benet pentru o carte de poeme și alte năstrușnicii, Cucamonga, care va apărea luna viitoare.
Pe 28 august plec pentru cîteva zile în Italia, în Tirolul de Sud, la Festivalul de poezie din Lana, unde voi avea cîteva lecturi împreună cu Rita Chirian și Ernest Wichner. Cam asta e situația poeziei privită din afară, însă toate lucrurile astea, comunicate fără prea mare chef, nu sînt poezie, ci jalnice procese-verbale de marketing, pentru care îmi vine să îmi cer scuze, deși scuzele vor fi confundate probabil cu vanitatea unei modestii iremediabil false. Sağlık kuruluşları sigarayı bırakmada size yardımcı olabilir.9 comments:

ana pauper said...

Nemira va publica romanul și în varianta eBook? M-aș bucura, l-aș lua.

Iulian Tănase said...

Ana, probabil că da. În contract era vorba și de posibilitatea asta.

Baricz Daniel said...

de-abia aştept

Baricz Daniel said...

şi nici nu trebuie să aştept mult...

zina duzina said...

Cu poezia ca cu poezia,dar fara roman nu ma vad bine.Deci ne vedem la Gaudeamus,in dreptul editurii Nemira.Sper sa nu ma ratacesc.

Iulian Tănase said...

romanul e misto, nici nu pare scris de mine :D

aceiaşi said...

Vezi că se poate?!

Iulian Tănase said...

păi, știam că se poate încă dinainte de-a vedea că se poate

Anonymous said...

Aşa e.