Sunday, October 16, 2011

Cum ne păcălesc yoghinii


„Ăsta-i cel mai ciudat lucru pe care l-am văzut vreodată“, mi-a spus Pavel. Ne plimbam prin Viena fără nici o țintă și de la Stephansdom dăduserăm într-o piață în mijlocul căreia se afla acest cel mai ciudat lucru. După toate aparențele, era un act de levitație, însă ființele raționale care priveau minunea își storceau creierii încercînd să dezlege misterul iluziei în plasa căreia căzuseră. Un individ între două vîrste, cu părul de un blond spălăcit, cu pielea feței roșie, plutea deasupra pămîntului la vreo jumătate de metru distanță, cu picioarele în poziția lotusului, sprijinindu-se în mîna dreaptă și talpa piciorului stîng într-un baston. Individul părea să nu depună nici un efort. Avea ochelari de soare pe ochi și e de bănuit că privea spectatorii nedumeriți cu multă condescendență. Era însoțit de o tînără îmbrăcată colorat care, din cînd în cînd, își trecea mîna pe sub el, ca să fie clar că levitaționistul din fața noastră nu se sprijinea pe nimic. E drept că nu se sprijinea, însă nici noi, oamenii de bună credință care îl priveam, nu ne născuserăm cu o zi în urmă încît să credem că tot ce face levitație se mănîncă. Împreună cu prietenul meu Pavel Cuzuioc am îngroșat, preț de cîteva minute, rîndurile celor care priveau fără să înțeleagă. Pavel zicea că poate n-are o mînă sau poate că nu are deloc picioare, însă aceste ipoteze mai degrabă artistice decît științifice tot nu duceau la rezolvarea problemei. Am fi putut presupune că ne aflăm în Țara Minunilor, și iată-l pe Daniil Harms care se apropie de noi și ne spune că individul ăsta, într-adevăr, nu are mîini, nu are picioare, nu are trunchi, nu are cap, poate doar un zîmbet ca al Pisicii de Cheshire, și-atunci despre ce vorbim oare? Era mult mai simplu să cădem de acord că ceea ce vedeam era o levitație în carne și oase, care luase forma unui bărbat între două vîrste. Decît să-ți bați capul să înțelegi, e mult mai simplu să devii religios. Neînțelegerea și miracolul merg mînă în mînă fără ca măcar să atingă pămîntul.

P.S.: Am scris rîndurile de mai sus cu toată inocenţa de care sînt capabil. Resursele mele de naivitate sînt, recunosc, inepuizabile. Absurdul mi se pare rezonabil, paradoxalul ceva foarte firesc. Acum cîteva minute, însă, am primit un email de la Pavel, care a lămurit misterul. Religia se sprijină pe un scăunel bine camuflat, ca să zic aşa.

5 comments:

beautyroom said...

Funland UNIREA si BEAUTYROOM te invita sa participi la campionatul de biliard al blogerilor. Vezi detaliile de inscriere aici:

http://www.beautyroom.ro/articole/timp-liber/funland-campionat-de-biliard-pentru-blogeri_51

Hai sa ne distram!

Zadkielix said...

"secretul" a fost deconspirat! In cele din urma!
:)
:D

Masaj erotic Arad said...

levitam in neant

Anonymous said...

cu ocazia asta putem sa mai adaugam o porunca: sa nu cazi in pacatul bivolatriei!

baldovin said...

Era clar totusi daca te uiti atent ca sunt cateva detalii ciudate in levitatia asta. In mod normal nu isi aveau locul acolo