Friday, October 7, 2011

În ce relație mă aflu cu Nobelul pentru literatură

După toate aparențele, am mînă bună la Premiul Nobel pentru literatură. Cu doi dintre ultimii trei laureați Nobel am avut personal de-a face. În 2008, grație unor prieteni comuni, am cunoscut-o, în sfîrșit, pe Herta Müller, ne-am întîlnit de cîteva ori, am și schimbat cîteva mesaje pe e-mail. Apoi s-a întîmplat că Herta m-a recomandat să merg la un workshop de literatură în Hong Kong, ceea ce s-a și întîmplat, în toamna aceluiași an. Îmi amintesc că, la un moment dat, una dintre colegele de la HK, o scriitoare poloneză destul de celebră, Olga Tokarczuk, m-a întrebat cum am ajuns acolo, adică cine m-a recomandat să îi fiu coleg de workshop. Cînd i-am spus că Herta Müller mă recomandase, Olga a făcut niște ochi mari (și verzi), parcă nevenindu-i să creadă, dar să revin la ideea principală. Un an mai tîrziu, Herta a luat Nobelul pentru literatură, ceea ce m-a bucurat foarte tare.
Anul trecut am fost invitat în Slovenia, la Festivalul Days of Poetry and Wine, care s-a ținut într-un mic și foarte cochet orășel, Ptuj. Îmi amintesc că, după ce m-am cazat la hotel, într-o cameră foarte frumoasă, cu luminator, un apartament, de fapt, am ieșit să mă plimb puțin prin oraș. N-am făcut decît cîțiva pași cînd am zărit pe fațada unei clădiri o bucată de pînză pe care era imprimat numele meu, dedesubtul unor versuri de-ale mele în slovenă, din care nu am înțeles nimic. Bucata aceea de pînză era flancată de alte două. Pe una dintre ele erau niște versuri ale poetului australian Les Murray, iar pe cealaltă – deja e previzibil ce-o să zic – erau cîteva versuri de-ale lui Tomas Tranströmer. Eram într-o companie mai bună decît mi-aș fi imaginat atunci. Un an mai tîrziu, adică anul ăsta, Tomas Tranströmer a primit Nobelul pentru literatură. Prin urmare, pot spune că scriitorii care au de-a face cu mine iau Nobelul la sigur :).

10 comments:

andrei said...

În decursul acestui an sau la începutul celui viitor aştept cu nerăbdare numele viitorului laureat Nobel. Fac un împrumut de credibilitate si pun totul la pariuri.

mece said...

Iulian, ai idee prin ce librării se găseşte Cucamonga ? Că eu m-am plimbat prin câteva şi nu am dat de ea. Pt. mine e mai la îndemână cumpăratul din librării.

Iulian Tănase said...

La Cărturești mi s-a spus că se găsește deja. Va intra în curînd și în altele.

Rares said...

Ce frumos, Iulian.

mece said...

La Cărturești eu nu am găsit-o azi. E adevărat, nici nu i-am întrebat pe cei de acolo. Poate nu am văzut-o eu.

Iulian Tănase said...

Mie astăzi mi-a zis cineva că a luat-o de acolo.

mece said...

ok. merci. o să revin şi o să le cer celor de acolo ajutorul.

calliope said...

acum rămîne de văzut care dintre prietenii dumneavoastră(vizibili sau invizibili) vă vor purta acelaşi noroc la ridicatul Nobelului :)

The Nothing said...
This comment has been removed by the author.
Vale Spa said...

Tine-o tot asa! Ne rugam ca divinul sa te calauzeasca. Vreau sa iau si eu un premiu pentru pace si ecologie 8-}!

Valentin
http://culorileluidumnezeu.blogspot.com/
Selectez sponsori pentru circumnavigarea Terei prin metode nepoluante: goeleta, bicicleta, vehicul electric, mers