Sunday, October 26, 2014

Cît mai costă onoarea în ziua de azi

Onoarea nu costă nimic pentru că nu se tranzacționează. Cine are onoare nu și-o vinde. Cine nu are onoare degeaba își cumpăra una, căci niciodată nu va fi a lui. Onoarea trebuie să fie a ta, altfel e doar o tinichea agățată, penibil, la rever. Onoarea e ca pînza pentru păianjen: păianjenul își face propria pînză. Păianjenii nu vînd și nu cumpără pînză de la alți păianjeni. A nu se confunda onoarea cu imaginea. Sînt oameni care, într-adevăr, își vînd imaginea pe bani grei. Dar, dacă și-ar vinde onoarea, aceiași oameni n-ar mai avea ce imagine să își vîndă.

Onoarea însă te poate costa. Onoarea presupune costuri de întreținere. Pe Simona Halep, onoarea a costat-o astăzi un milion de dolari. Dacă ar fi pierdut în două seturi meciul cu Ana Ivanovic din Grupa Roșie la Turneul Campioanelor, Simona ar fi scos-o pe Serena Williams din competiție. Nu s-a întîmplat asta. Simona a pierdut în trei seturi la Ana, scor care a calificat-o pe Serena în semifinale și a propulsat-o în finală. Simona a pierdut finala și un milion de dolari, dar și-a păstrat onoarea intactă. Merită să pierzi un milion de dolari pentru a-ți păstra onoarea? Întrebarea e lipsită de onoare și nici nu ar trebui pusă.


(credit foto: www.wtafinals.com)

5 comments:

matei hutopila said...

foarte fain spus

cip said...

Exceptional!

Cristian said...

"Pe Simona Halep, onoarea a costat-o astăzi un milion de dolari."
Asta daca invingea. Erau niste bani potentiali. Pariezi pe "potential" sau pe cinste? :)

Iulian Tănase said...

Pariez pe faptul că ai înțeles ideea. :)

cip said...

Eu nu cred ca a judecat in termeni de "potential". Asta ar insemna ca a facut o judecata de risc si a zis ca e mai rentabil sa fie cinstita. Eu cred ca pur si simplu nici nu a luat in calcul sa cedeze meciul, pentru a-si asigura un culoar mai bun. Altfel, sigur ca nu-i garanta nimeni ca ar fi castigat turneu, respectiv milionul suplimentar, dar sansele de a le castiga ar fi fost mai mari fara Serena. Probabil, daca ar fi luat in calcul ambele variante, ar fi mers pe cedarea meciului.