Saturday, October 8, 2016

Cursul de scris / octombrie-decembrie 2016

De ce scriem, de ce mai scriem? Despre ce scriem? Cum ne găsim subiectele? Cum ne găsesc subiectele pe noi? Există reguli după care scriem? Cum arată trusa de scule a scriitorului? În ce constă procesul scrierii creative? În cîte feluri poate fi spusă/scrisă o poveste? Cine spune povestea pe care o scriem? Ce este intriga și de ce este ea importantă? Ce folosește scriitorul de la vis și imaginație? Ce este scrisul terapeutic? Care este rolul atenției și al mirării în viața scriitorului?

De-a lungul celor zece săptămîni de curs vom afla răspunsurile la aceste întrebări și la încă multe altele, însă mult mult important decît primirea de-a gata a unor răspunsuri legate de scris este scrisul însuși. Dacă vrei să scrii, spunea Stephen King, trebuie să faci două lucruri: să scrii și să citești. La Cursul de Scris vom scrie (cîte un text pe săptămînă) și vom citi (diverse texte care au legătură cu subiectele discutate). Nimeni nu devine scriitor în zece săptămîni, dar zece săptămîni reprezintă o perioadă suficient de cuprinzătoare măcar pentru a putea înțelege că scrisul poate dă sens experiențelor pe care le trăim, că scrisul reprezintă un minunat instrument de cunoaștere a lumii exterioare și interioare, că, prin intermediul scrisului, putem ajunge în miezul lucrurilor și oriunde avem noi chef.

Cursul este compus din zece întîlniri săptămînale, marțea, între orele 19 și 21. Prețul e 600 de lei, se poate plăti în două tranșe, jumătate la începutul cursului, jumătate la a șasea întîlnire. Cursul se va ține într-un spațiu primitor în zona Piața Universității, pe strada Sarmizegetusa nr. 4, lîngă Spitalul Colțea.


Pentru înscriere, trimiteți un text original (proză, poezie, eseu, teză de doctorat, max. 4.000 de caractere, cu tot cu spații) pînă pe 9 octombrie la iulian.tanase@gmail.com. Pe 11 octombrie voi anunța rezultatele înscrierii. Cursul începe marți, 11 octombrie, ora 19.

No comments: